Halk Yatırım: ABD vadelilerinde hafif alıcılı seyir hakim

İstanbul, 16 Ekim (Hibya) – Halk Yatırım, ABD vadelilerinde hafif alıcılı seyrin hakim olduğunu bildirdi.

Halk Yatırım: ABD vadelilerinde hafif alıcılı seyir hakim
Yayınlama: 16.10.2024
2
A+
A-

Halk Yatırım’ın raporunda dün ABD piyasaları çip üreticisi şirket hisselerinde görülen değer kaybına ek olarak, petrol fiyatlarındaki gerilemenin enerji sektörü hisselerini baskılaması nedeniyle satıcılı seyir izlediğini aktarıldı. Raporda şöyle denildi:

“Çip üreticisi şirketler cephesinde ASML Holding NV hissesi üçüncü çeyrek siparişlerinin beklentinin altında kalması ve 2025 yılsonu öngörüsünde yapılan aşağı yönlü revizyon nedeniyle %14 değer kaybetti.

“Biden yönetiminin Nvidia ve diğer Amerikan şirketlerinin gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışını ülke bazında sınırlandırmayı planladığı yönündeki haberlerle Nvidia hissesi %4 değer kaybetti. ABD'nin Basra Körfezi ülkelerine odaklandığı belirtilen haberde, bu yeni yaklaşımın ulusal güvenlik adına bazı ülkeler için ihracat lisanslarına bir tavan getireceği ifade edildi. Bloomberg'e göre bu fikir son haftalarda ilgi görmeye başladı ve müzakereler henüz erken aşamalarda ve akıcı bir şekilde devam ediyor.

“Diğer yandan, dün Brent petrol fiyatlarındaki %4’lük gerileme enerji sektörü hisselerinde realizasyonlara neden oldu. Fiyatlamalarda İsrail'in İran'ın petrol üretim tesislerini hedef almayacağı yönünde ABD ile anlaştığı haberleri ve UEA'nın küresel petrol talebi için tahminlerini düşürmesi etkili oldu. Uluslararası Enerji Ajansı petrol talep tahminini 3. kez üst üste düşürdü. UEA aylık raporunda 2024 yılı için küresel petrol talebi tahminini günlük 903.000 varilden 862.000 varile düşürdü. Kurum petrol piyasasının gelecek sene arz fazlası riskiyle karşı kaşıya olduğunu bildirdi.

“İsrail ile İran arasında artan gerginliğin bölgedeki enerji altyapısı için tehdit oluşturmasına rağmen, Amerika'da üretim artışının 2025'in başlarında arz fazlası yaratması beklendiği, OPEC+ ittifakındaki atıl üretim kapasitenin ise rekor seviyelere yakın olduğu belirtildi. Bilançolar cephesinde dün Bank of America ve Goldman Sachs’ın finansalları takip edildi. Bank of America'nın karı üçüncü çeyrekte müşterilerin faiz ödemelerinden elde ettiği gelirin azalmasıyla düştü.

“Bankanın kârı bu dönemde 6,90 milyar dolara geriledi. Hisse başına kârlılık 81 sent oldu. Banka geçen sene aynı dönemde 7,8 milyar dolar veya hisse başına 90 sent kâr açıklamıştı. Goldman Sachs da 3. çeyrek bilançosunu açıkladı. Bankanın kârı bu dönemde yatırım bankacılığı gelirlerinin etkisiyle %45 artarak 2,99 milyar dolar oldu. Banka geçen yıl aynı dönemde 2,06 kâr elde etmişti. Hisse başına kârlılık 8,40 dolar oldu. Beklenti hisse başına kârın 7,2 dolar olması yönündeydi.

Goldman hisseleri bu sene %36 yükselerek ABD bankaları arasında en büyük artışı kaydetti. Şimdiye kadar sonuçları açıklanan S&P 500 şirketlerinin 40 tanesinin karları açıklandı. Bu şirketlerin %80’inin karları piyasa beklentisini aştı. Tahvil faizleri cephesinde 2 yıllıklar %3,95 seviyesinde yatay seyrini sürdürürken, 10 yıllıklar %4,03 seviyesine geriledi.

“VIX endeksi ise 0,88 puan artışla 20,58 seviyesinde gerçekleşti. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed’in Kasım ve Aralık ayı FOMC toplantılarında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceği yönündeki olasılık sırasıyla %94 ve %86,2 seviyelerinde bulunuyor. S&P 500 endeksi, %0,76 düşüşle 5.815,26 seviyesinden, Dow Jones endeksi de %0,75 değer kaybıyla 42.740,42 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise %1,01 düşüşle 18.315,59 seviyesine geriledi.

“Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise genel olarak karışık seyir görülüyor. Özellikle dün çip sektöründe kritik tedarikçi konumunda bulunan ASML Holding NV’nin sunduğu olumsuz görünüm sonrası SK Hynix Inc. ve Samsung Electronics Co Ltd hisselerine sirayet eden değer kayıpları piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Nikkei endeksinde değer kayıpları %2’ye yaklaşırken, KOSPI endeksi %0,73 ekside. Nifty 50 endeksi ise yatay negatif seyir izliyor. Çin özelinde ise Perşembe günü konut bakanının yapacağı açıklamalar öncesinde dalgalı seyir gözleniyor. Bakanın emlak sektörünü destekleyecek aksiyonlar alacağı beklentisiyle alımlar emlak sektörü hisselerinde yoğunlaşırken, Shangai endeksinin %0,62 artış kaydettiğini gözlemliyoruz. Hong Kong’da da bölgenin baş yöneticisi Lee'nin bugün yapacağı yıllık politika konuşmasında, pandeminin neden olduğu çöküşten kurtulmaya çalışan ekonomiyi desteklemeye odaklanması bekleniyor.

“Bu çerçevede Hang Seng endeksi %0,68 artış kaydediyor. ABD vadelilerinde hafif alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de NY Fed hizmet aktivitesi, ithalat fiyatları ve ihracat fiyatları verileri takip edilecek. NY Fed hizmet aktivitesi Ekim ayına ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Eylül ayı verisi aylık bazda 1,3 puan düşüşle 0,5’e gerilemişti. Eylül ayı fiyat verileri cephesinde, ithalat fiyatlarının aylık bazda %0,3 düşüş kaydedeceği, yıllık bazda ise değişim göstermemesi öngörülüyor. İhracat fiyatlarının da aylık bazda %0,6 gerilemesi tahmin ediliyor. Yıllık veriye ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor.

“Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de perakende satışlar, Philadelphia Fed iş görünümü, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Perakende satışlar Eylül ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak %0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Philadelphia Fed iş görünümü Ekim ayı verisinin de aylık bazda 1,3 puan artışla 3 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 12 Ekim tarihine ilişkin ilk başvuruların 258k, 5 Ekim tarihine ilişkin devam eden başvurular verisinin de 1,86 mn seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

“Sanayi üretimi Eylül ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi aylık bazda %0,1 düşüş yönünde şekillenirken, kapasite kullanım oranının aylık bazda 0,2 puan düşüşle %77,8 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de AMB’nin Ekim ayı faiz kararı toplantısı gündemimizde olacak. Piyasa beklentisi politika faizinin 0,25 puan düşüşle %3,40 seviyesine indirileceği yönünde. Asya cephesinde, Japonya’da dış ticaret dengesi ve Tertiary sanayi endeksi verileri takip edilecek. Eylül ayında ihracat ve ithalatların yıllık bazda sırasıyla %0,9 ve %2,8 artış kaydedeceği ve bu çerçevede dış ticaret açığının 521 mlr yen seviyesine gerilemesi bekleniyor. Tertiary sanayi endeksi Ağustos ayı verisine yönelik piyasa beklentisi aylık bazda %0,3 düşüş yönünde bulunuyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.