Bakan Tunç: Katalog suçlara yeni suç tiplerinin eklenmesi söz konusu olabilir

Ankara, 14 Ekim (Hibya) – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni yargı paketi hakkında açıklama yaptı.

Bakan Tunç: Katalog suçlara yeni suç tiplerinin eklenmesi söz konusu olabilir
Yayınlama: 14.10.2024
2
A+
A-

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni yargı paketi hakkında basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

Bakan Tunç'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“9’uncu Yargı Paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’ndan geçti, Genel Kurul aşamasında. Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak. 9’uncu Yargı Paketi’nde hızlandırmaya yönelik, gecikmeyi önleyecek, suç ve suçluyla mücadele konusunda bazı hususlar var.

Yargı Reformu Strateji Belgesiyle ilgili kapsamlı bir hazırlığımız var. Bununla ilgili şu ana kadar 45 bin görüş geldi. Bunları uzun ve her kesimin katıldığı toplantılarda değerlendirdik. Özellikle cezasızlık algısını kaldıracak çalışmalarımız olacak. 2 yılın altındaki suçların yatarının olmaması kamuoyunda büyük bir rahatsızlık oluşturuyor. Burada 2 yılın altında ceza alan kişi 1 yıl koşullu salıverme 1 yıl da denetimli serbestlikten yararlandığında cezaevinde hiç yatmamış oluyor. Burada denetimli serbestlikten yararlanması için belli süre cezaevinde kalınması gerektiğini geçen yasama döneminde önerdiğimiz bir husustu. Bu anlamda 2 yılın altında ceza alanların denetimli serbestlikten yararlanmak için ne kadar cezaevinde kalacakları belirlenecek.

İyi hal uygulamasıyla ilgili geçen yasama döneminde bir değişiklik yapmıştık. Duruşmadaki kılık kıyafeti nedeniyle hep eleştiriler oluyordu. Burada salt indirim almak için hal ve duruşların indirim alınmamasıyla ilgili düzenleme yapmıştık. Fakat bu da sorunu kaldırmadı tabii o yüzden çalışmalara devam ediyoruz. Özellikle kasten yaralama, öldürme gibi suçlar bakımından hem denetimli serbestliği hem de iyi hal bakımından çalışmaları sürdürüyoruz.

Burada önemli olan toplumu suçtan korumak önemlidir. Bu katalog suçlara yeni suç tiplerinin eklenmesi söz konusu olabilir. Toplumda intihar oluşturma sebebi daha önce tutuklama sebebi sayılıyordu şimdi buna benzer bu formülde fakat daha teknik ve hukuki bir öneriyi aktarmış olacağız.

Yargımız karar verirken önündeki delil ve mevzuata göre karar ulaşıyor. Ulaştığı karar zaman zaman hatalı olabilir. Yılda 12 milyon karar veriliyor bu kararlar hatalı olabilir. Bu durumda hatalı kararı diğer mahkemelerle düzeltme imkanı var.

Ayrıca cezaevleri dolu diye bir kişinin tutuklanma veya serbest kalma gibi bir durum söz konusu olamaz. Cezaevlerinin kapasiteleri de artırılıyor.

Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim tartışmamız olamaz. Meclis Başkanımız da bunu ifade ettiler. İlk 4 maddenin tartışılmadan yeni bir anayasa süreciyle ilgili bir çaba var. Bu çabayı baltalamak isteyenler bunun gibi birtakım açıklamalar yapıyorlar.

Narin evladımızla ilgili soruşturma devam ediyor. Yaklaşık 250’ye yakın kişinin ifadesi alındı. Özellikle şüpheliler konusunda tekrar ifadelerin alınması söz konusu oldu. Kamera görüntüleri ve kayıtlar incelendi. Bilirkişi incelemeleriyle çok önemli verilere ulaşıldı. Hiç kimsenin şüphesi olmasın Narin evladımızın katilleri yargı önünde hesap verecek.

Cezaevleri dolu diye bir kişinin tutuklanma veya serbest kalma gibi bir durum söz konusu olamaz. Cezaevlerinin kapasiteleri de artırılıyor.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.