Portekiz, beyin göçünü durdurmak için gençlere on yıllık vergi indirimi getiriyor

Lizbon, 11 Ekim (Hibya) – Portekiz, gençlere ilk çalışma yıllarında hiçbir şey ödemeyecekleri on yıllık kademeli vergi indirimi sunarak ülkenin beyin göçünü durdurmaya çalışacak.

Portekiz, beyin göçünü durdurmak için gençlere on yıllık vergi indirimi getiriyor
Yayınlama: 11.10.2024
2
A+
A-

Hükümet, muhalefetteki Sosyalistlerle yapılan görüşmelerin ardından bütçeye dahil edilen öneri ile 400 bin kişinin faydalanması öngörülüyor.

 

Luís Montenegro'nun merkez sağ azınlık hükümeti, 18-35 yaş arası kişiler için önerilen yüzde 15'lik gelir vergisi sınırını kaldırıyor ve bunun yerine son dakika çekişmelerinin ardından muhalefetteki Sosyalistlerin desteklediğine benzer kademeli bir plan getiriyor.

 

Ülkenin 2025 bütçesinin bir parçası olan plana göre, yılda 28.000 Euro'ya kadar kazanan gençler, çalışmanın ilk yılında yüzde 100 vergi muafiyetine sahip olacak. Bu oran ikinci ila dördüncü yıl arasında yüzde 75'e, beşinci ila yedinci yıl arasında yüzde 50'ye ve sekizinci ila onuncu yıl arasında yüzde 25'e düşecek.

 

Hükümete göre, bu hareket 350 bin ila 400 bin gence yardımcı olabilir. Portekiz'deki ortalama yıllık maaş yaklaşık 20.000 Euro ve gelir vergisi oranları yüzde 13-48 arasında. Hükümet, planın 2025'te 645 milyon Euro'ya mal olacağını, toplamda ise 1 milyar Euro'ya mal olacağını tahmin ediyor.

 

Teşvik, 10,4 milyonluk bir nüfusa sahip Portekiz'deki yıkıcı genç beyin göçünü ele almayı amaçlıyor. Göç Gözlemevi'ne göre, 15 ila 39 yaş arasındaki yaklaşık 850 bin genç, düşük ücretler ve evdeki kötü çalışma koşulları nedeniyle bir noktada ülkeyi terk etti ve yurtdışında yaşıyor.

 

Portekiz'deki genel işsizlik 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 6,1'e düşmesine rağmen, gençler arasında yüzde 22 ile neredeyse dört kat daha yüksek.

 

Başbakan Montenegro, Portekiz'in gençlerinin ekonomik fırsatlar aramak için ailelerini ve arkadaşlarını terk etmek zorunda kalmamaları için “burada bir fırsat bulabilmelerini” sağlaması gerektiğini söyledi.

 

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.