A1 Capital: Çin’in büyük ölçekli teşvik planı, yatırımcıların coşkusunu uyandırdı

İstanbul, 30 Eylül (Hibya) – A1 Capital’in raporuna göre haftanın başlarında, PMI göstergelerinin hepsi hem Avrupa’da hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet üzerinde aşağı yönlü baskıyı doğrulamıştı.

A1 Capital: Çin’in büyük ölçekli teşvik planı, yatırımcıların coşkusunu uyandırdı
Yayınlama: 30.09.2024
1
A+
A-

A1 Capital'in raporunda şu analizler yer aldı:

“Bu hafta birkaç bölümde duyurulan Çin'in büyük ölçekli teşvik planı, yatırımcıların coşkusunu uyandırdı ve finans piyasalarının rekorlar için çılgın yarışını sürdürmesini sağladı. Lüks mal hisseleri şüphesiz büyük kazananlardı, ancak teknoloji hisseleri de geride kalmayacaktı, bankacılık ve petrol sektörleri ise geride kalmaya devam etti. Bu sektörel rotasyon, ekim ortasında kazanç sezonunun başlamasını beklediğimiz için önümüzdeki seanslarda devam edebilir.

Çin uyanıyor. ABD piyasası rekor üstüne rekor kırarken, gelişmekte olan piyasalar Çin'den gelen vergi teşviklerinin desteğiyle toparlandı. Ancak, ABD'deki faiz indirimlerinden en çok faydalanması gereken kesimlerden biri küçük sermayeli şirketler. Ancak, kronik göreceli zayıflıkları gelecekteki faiz indirimlerinin nedenleri konusunda hala bazı şüpheler bırakıyor: olası bir durgunlukla mücadele etmek mi yoksa enflasyonu kontrol altında tutmak mı? Şimdilik, enflasyon Fed'in en sevdiği gösterge olan PCE Core'un yıllık %2,7 olarak gösterdiği gibi beklenen yolunu izlemeye devam ediyor.

Bu habere yanıt olarak, faiz oranları geri düştü ve ABD 10 yıllık tahvilleri %3,80'in altına düşerek USDJPY'yi de peşinden sürükledi. Haftanın başlarında, PMI göstergelerinin hepsi hem Avrupa'da hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet üzerinde aşağı yönlü baskıyı doğrulamıştı. Diğer göstergelere gelince, oldukça sağlamdılar ve yumuşak bir iniş hipotezini güçlendiriyorlardı. Avrupa'da, Fransa'nın bütçesel ve politik kaymaları, borcunun maliyetini İspanya ve hatta -kısaca- Yunanistan ile aynı seviyeye getirdi. Pekin'in ekonomisini canlandırma girişimlerine rağmen, ki bu petrol’a olan talebi büyük ölçüde artırdı, petrol fiyatları baskı altında kalmaya devam ediyor. Bunun kanıtı olarak, Brent ham petrolünün fiyatı beş günde yaklaşık %4,30 düşerek 70 ABD doları seviyesine geriledi.

Aynı durum, aynı dönemde %4,60 düşerek 67,6 ABD dolarına gerileyen ABD WTI için de geçerli. Bu nedenle sorun arz tarafında bulunuyor ve OPEC+ üreticilerinin fiyatları kontrol etme stratejilerine son verecek bir üretim artışı için zemin hazırladıkları bildirildiği için endişeye neden oluyor. Çin'deki teşvik önlemleri, özellikle de emlak sektörünü iyileştirmeyi amaçlayanlardan tam olarak yararlanan endüstriyel metallerde şenlik havası var. Bakır Londra'da keskin bir şekilde yükselerek ton başına 10.000 ABD dolarının üzerine çıktı.

Çinko en güçlü yükselişi gösterdi ve yaklaşık %7 artışla 3.038 ABD dolara ulaştı. Değerli metallerde altın rallisini 2.660 ABD dolarına taşıyarak yeni rekor seviyelere ulaştı. Altın bu çeyrekte şimdiye kadar % 14'ün biraz üzerinde artış gösterdi ve bu Ocak 2016'dan bu yana en iyi seviyesi. Bu haftaki işgücü piyasası verileri Fed'in yıl sonuna kadar 75 baz puanlık bir gevşeme daha yapma olasılığıyla örtüşürse, altının 2.700 dolara doğru potansiyel bir yükseliş yaşaması bekleniyor.

Bu haftanın makroekonomik gündemi, ABD’de Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasıyla başlıyor (geçen hafta, kamusal bir konuşmada para politikasından bahsetmekten kasıtlı olarak kaçındı, bu yüzden belki de bunu tekrar yapacaktır). Salı günü JOLTS iş ilanları anketi ve ISM imalat endeksi yapılacak. Çarşamba günü ADP istihdam anketi ve Perşembe günü Challenger anketi, haftalık işsizlik başvuruları ve ISM & PMI hizmet endeksi ele alınacak. Son olarak, Eylül ayına ait aylık istihdam rakamları Cuma günü açıklanacak.

Avrupa'da, tüm gözler bugün Almanya'da ve Salı günü Euro bölgesinde Eylül ayına ait ilk enflasyon tahminlerinde olacak. Çin piyasaları, geleneksel bir haftalık ulusal tatil olan Altın Hafta nedeniyle 1-7 Ekim tarihleri arasında kapalı olacak. Yurtiçinde gündemimiz ise Enflasyon ve PMI verileri olacak.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.