İsviçre İtalya sınırı yeniden çiziliyor

Zürih, 30 Eylül (Hibya) – Eriyen buzullar İsviçre ve İtalya’yı Alp sınırının bir kısmını yeniden çizmeye zorluyor. İki ülke Avrupa’nın en yüksek zirvelerinden biri olan Matterhorn zirvesinin altında tadilat yapılması konusunda anlaştı.

İsviçre İtalya sınırı yeniden çiziliyor
Yayınlama: 30.09.2024
1
A+
A-

İsviçre ve İtalya, eriyen buzulların tarihsel olarak belirlenmiş sınırı değiştirmesiyle Alp Dağları'nın zirvesinden geçen bir sınırı yeniden çizdi.

İki ülke, İsviçre'nin Zermatt bölgesi ile İtalya'nın Aosta vadisini birleştiren ve Avrupa'nın en yüksek dağlarından biri olan Matterhorn'un altında yapılacak değişiklikler konusunda anlaştı.

Dünyanın en hızlı ısınan kıtası olan Avrupa'daki buzullar, insan kaynaklı iklim bozulması nedeniyle hızla geri çekiliyor.

İsviçre hükümeti, “Sınırın önemli bölümleri buzulların havza ya da sırt çizgileri, firn ya da sürekli kar ile tanımlanmaktadır” dedi. “Bu oluşumlar buzulların erimesi nedeniyle değişiyor.”

Ortak bir İtalyan-İsviçre komisyonu Mayıs 2023'te yapılan değişiklikleri kabul etti. İsviçre anlaşmayı Cuma günü resmen onayladı, ancak İtalya'nın hala imzalaması gerekiyor.

Değişiklikler, iki ülke arasında zirvenin toprakları konusunda yıllarca süren bir anlaşmazlığın ardından geldi.

İsviçre Bilimler Akademisi'ne göre İsviçre buzulları 2023 yılında hacimlerinin yüzde 4'ünü kaybederek kayıtlara geçen ikinci en büyük yıllık düşüşü yaşadı. En büyük düşüş 2022'de yüzde 6 olarak gerçekleşmişti.

Uzmanlar bazı İsviçre buzullarındaki buzu ölçmeyi bıraktı çünkü hiç buzul kalmadı.

Yaklaşık 40 yıl önce Matterhorn yakınlarındaki bir buzulu geçerken kaybolan bir Alman dağcının kalıntıları geçen yıl Temmuz ayında eriyen buzun içinde bulunmuştu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.