Bakan Bolat: Kararlılıkla yürüttüğümüz politikaların olumlu sonuçlarını alıyoruz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde düzenlenen Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’na ilişkin değerlendirme yaptı.

Bakan Bolat: Kararlılıkla yürüttüğümüz politikaların olumlu sonuçlarını alıyoruz
Yayınlama: 28.09.2024
3
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanı Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bakanların katılımıyla; yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarına uluslararası bir bakış açısı kazandırılması amacıyla dünyanın önde gelen çok uluslu şirketler ile uluslararası kuruluşların üst düzey yöneticilerini ve Türkiye’deki iş dünyası çatı kuruluşlarını bir araya getiren 10. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’na katılım sağladıklarını bildirdi.

Konsey toplantısına enerji, gıda, otomotiv, finans, petrokimya, telekomünikasyon, bilişim gibi birçok sektörde faaliyet gösteren çok uluslu şirketler ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu’ndan üst düzey yetkililerin katılım gösterdiğini belirten Bakan Bolat, şunları kaydetti:

“Hükümet olarak; inovasyon – yatırım – üretim – ihracat-istihdam önceliklerinde yürüttüğümüz politikalar ile ülkemizin kalkınmasına yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla yürütmekteyiz. Bakanlık olarak, adil ve etkin işleyen rekabet ortamının tesis edilmesine, gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesine ve AB ile mevzuat uyumlaştırmalarına yönelik çalışmalarımız ile yatırım ortamının iyileştirmesine katkı veriyoruz.”

Bakan Bolat, ayrıca ihracata hazırlık aşamasından pazarlamaya, tasarımdan küresel firmalara tedarikçi olmaya, e-ihracattan yurtdışı fuar katılımlarına, yurtdışı dağıtım kanalları oluşturmaktan küresel marka olmaya kadar şirketlerin her aşamasında yanında olduklarına değinerek, şunları ifade etti:

“Kararlılıkla yürüttüğümüz politikaların olumlu sonuçlarını alıyoruz. Nitekim, 2002 yılında 36,1 milyar dolar olan mal ihracatımız 7,1 katına çıkarak 2023 yılında 255,6 milyar dolar olmuş ve böylece dünya ihracatından aldığımız pay binde 5’ten yüzde 1,08 ile rekor seviyeye yükselmiştir. 2002’de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız 2023’de 7,6 katına çıkarak 106 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, böylece küresel hizmet ihracatından aldığımız pay binde 8’den 2023 yılında yüzde 1,35’e çıkmıştır.”

2002 yılına kadar ülkeye gelen uluslararası doğrudan yatırımların 15 milyar dolarken, 2003-2024 Temmuz ayına kadar gelen yatırımların 268,1 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Bolat, “Benzer şekilde, ülkemizde faaliyet gösteren yabancı sermayeli firma sayısı 2003 yılında 5 bin civarında iken şu an 83.000 firmayı aşmış bulunmaktadır. Son 15 yılda Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık yüzde 31’ini uluslararası sermayeli şirketler yapmıştır.” dedi.

Bakan Bolat, “Cumhurbaşkanımızın vizyonu çerçevesinde, ‘Türkiye Yüzyılını’ aynı zamanda ‘Yatırımın Yüzyılı’ yapmak üzere, Ticaret Bakanlığı olarak çalışmalarımıza güç ve azim ile devam edeceğiz. Bu kapsamda, gerçekleştirilen 10. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısının sonuçlarının ülkemize, ekonomimize ve halkımıza hayırlı olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.