NY Belediye Başkanı ”yabancı kaynaklardan” rüşvet almakla suçlanıyor

New York, 27 Eylül (Hibya) – The Guardian’ın haberine göre, New York Belediye Başkanı Eric Adams, dünyanın en büyük şehirlerinden birinin liderine karşı açılan bir iddianamenin ardından yabancı kaynaklardan rüşvet ve yasadışı kampanya katkıları kabul etmekle suçlandı.

NY Belediye Başkanı ”yabancı kaynaklardan” rüşvet almakla suçlanıyor
Yayınlama: 27.09.2024
5
A+
A-

Beş maddeden oluşan iddianamede ABD'li savcılar Adams'ın belediye başkanlığı öncesinde ve sırasında “zengin yabancı iş adamlarından ve kendisi üzerinde nüfuz sahibi olmak isteyen en az bir Türk hükümet yetkilisinden lüks uluslararası seyahat gibi uygunsuz değerli menfaatler talep ve kabul ettiğini” iddia ediyor.

Adams'a yöneltilen suçlamalar arasında tel dolandırıcılığı yapmak ve yabancı uyruklu kişilerden kampanya katkısı almak için komplo kurmak, tel dolandırıcılığı yapmak ve yabancı uyruklu bir kişiden katkı talep etmek yer alıyor.

Adams'ın Cuma günü öğlen saatlerinde sulh hakimi Katharine Parker'ın karşısına çıkarılması planlanıyordu.

Şikayet, Adams ve ortağının Türk havayolu şirketleri ile Türkiye, Hindistan ve Gana'ya yaptıkları ve bazen lüks otellerde konakladıkları, seçilmiş bir yetkili olarak hükümete açıklaması gereken seyahatlere ve Türk yetkililerin “saman” bağışçılar sistemi aracılığıyla yaptıkları kampanya katkılarına odaklanıyor.

Hükümetin iddiasına göre Adams “bir New York City çalışanı olarak yapması gereken yıllık mali bildirimlerde elde ettiği seyahat avantajlarını açıklamadı”. “Adams bazen, aslında büyük ölçüde indirimli olan seyahatler için ödeme yapmış görüntüsü yaratmak amacıyla cüzi bir ücret ödemeyi kabul etti.”

Savcılar Adams'ın “sahte evrak kayıtları oluşturduğunu ve başkalarına da oluşturmaları için talimat verdiğini, böylece ücretsiz olan seyahat yardımları için ödeme yaptığını ya da yapmayı planladığını gösterdiğini” iddia ediyor.

Savcılar, Eylül 2021'de, New York belediye başkanı seçilmesinden iki ay önce, Türk yetkililerin Adams'ı arayarak borçlarını ödediklerini ve Adams'a “Türkiye'nin cumhurbaşkanının yüksek profilli bir ziyareti için New York itfaiyesine (‘FDNY’) baskı yaparak yangın denetimi olmayan 36 katlı yeni bir Türk konsolosluk binasının  açılmasını kolaylaştırarak Türk yetkiliye borcunu ödeme sırasının kendisinde olduğunu” söylediklerini iddia ediyor.

İddianamede, o dönemde BM'ye yakın olan binanın FDNY denetiminden geçemeyeceği belirtiliyor. İddianamede, “Türk yetkili tarafından 2021 ve 2022 yıllarında ayarlanan ücretsiz seyahat ve seyahatle ilgili diğer rüşvetler karşılığında Adams talimatları yerine getirdi” deniyor.

Savcıların suçlamaları açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenlemesinden kısa bir süre önce Adams, din adamları ve ailesinin yanı sıra istifasını isteyen protestocularla çevrili olarak kendi başına bir basın toplantısı düzenledi.

Adams masum olduğunda ısrar etti. “New Yorklular'dan savunmamızı dinlemek için beklemelerini rica ediyorum” dedi ve ekledi: ”Beni tanıyan herkes kampanya kurallarına ve yasalara uyduğumu bilir.” Ancak basın toplantısının sonunda Adams, “İstifa! İstifa et! İstifa!” sloganları arasında uzaklaştı.

ABD'li dava vekili avukat Damian Williams, Adams'ın 100.000 dolardan fazla lüks seyahat yardımını açıklamadan kabul ederek, geçen yıl olduğu gibi yakın bir tarihte Türk yetkililerden yasadışı kampanya katkıları isteyerek ve Türkiye'nin 36 katlı binasının kullanım onayı konusunda “yolsuz resmi işlem” yaparak “kamu güvenini ciddi bir şekilde ihlal ettiğini” söyledi.

Williams, belediye başkanının “parlak kırmızı çizgileri” tekrar tekrar aştığını söyledi.

Williams, “Kamu görevi bir ayrıcalıktır ve Belediye Başkanı Adams'ın bu ayrıcalığı kötüye kullandığını ve yasaları çiğnediğini iddia ediyoruz – onun gibi yetkililerin en yüksek teklifi verene, yabancı bir teklif verene ve kesinlikle yabancı bir güce değil, halka hizmet etmesini sağlamak için tasarlanmış yasalar” diye ekledi.

“Bu soruşturma devam ediyor” dedi ve daha fazla kişiyi sorumlu tutma sözü verdi.

Adams suçlu bulunursa komplo kurmaktan beş yıl, yabancı kampanya bağışları aramaktan beş yıl ve para transferi sahtekarlığından 20 yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Savcılar, Adams'ın yasadışı bağışları gizleyerek 2021 belediye başkanlığı kampanyasının 10 milyon dolardan fazla eşleşen kamu fonu aldığını iddia ediyor.

Columbia Hukuk Fakültesi'nden Richard Briffault, “Bunlar çok ciddi suçlamalar ve eğer gerçekler hükümetin söylediği gibiyse, belediye başkanının galip gelmesi çok zor olacak” dedi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.