Çin’den İsrail’e “işgale derhal son ver” çağrısı

Birleşmiş Milletler toplantısında, Çin’den İsrail tarafına açık çağrı yapılarak, işgale son vermesi ve iki devletli çözüm için masaya oturması istendi.

Çin’den İsrail’e “işgale derhal son ver” çağrısı
Yayınlama: 18.09.2024
0
A+
A-

Birleşmiş Milletler toplantısında, Çin’den İsrail tarafına açık çağrı yapılarak, işgale son vermesi ve iki devletli çözüm için masaya oturması istendi.

Çin’in BM daimi temsilcisi Fu Cong, BM Genel Kurulu’nda Filistin sorunuyla ilgili dün düzenlenen acil oturumda yaptığı konuşmada, İsrail’in uluslararası toplumun güçlü seslerine kulak vererek Filistin topraklarına yönelik yasa dışı işgaline derhal son vermesi çağrısında bulundu.

Çinli temsilci, “Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 19 Temmuz’da İsrail’in devamlı bir şekilde Filistin topraklarını işgal etmesinin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve Filistin halkının kendi geleceğini tayin hakkını engellediğine ilişkin danışma görüşünü açıkladı. İsrail’in Filistin topraklarına yönelik yasa dışı işgaline derhal son vermesi yükümlülüğünü üstlenmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.” diye konuştu.

Fu Cong, danışma görüşünün uluslararası toplumun uzun vadeli olarak vardığı uzlaşıyı tespit ederek Filistin meselesinin nedenine net bir şekilde işaret ettiğini  söyledi.

İşgale son vermenin sadece tarihi adaletsizliğin düzeltilmesi anlamına gelmekle kalmayıp, barışın temelini de attığına dikkat çeken Çinli temsilci, bağımsız devletin kurulmasının Filistin halkının sorgulanamaz ve inkar edilemez ulusal hakkı olduğunu vurguladı.

“İki devletli çözüm” formülünün İsrail-Filistin sorununun çözümünde tek yol olduğuna işaret eden Fu,  İsrail’in BMGK ve BM Genel Kurulu’nun ilgili kararlarını yerine getirerek Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonları durdurması gerektiğinin altını çizdi.

Çinli temsilci, “İki devletli çözüm”ün zaman tablosu ve yol haritasının belirlenmesi için  daha kapsamlı ve verimli bir uluslararası uzlaşı toplantısının düzenlenmesi  öneriside bulunduklarını dile getirdi.

Çin’in Filistin tarafından BM Genel Kurulu'na sunulan Uluslararası Adalet Divanı danışma görüşüne dair karar tasarısında evet oyu vereceğine işaret eden Fu Cong, söz konusu karar tasarısının İsrail’in işgaline son verilmesi, “iki devletli çözüm”ün yerine getirilmesi ve Ortadoğu barış sürecinin ilerletilmesine yeni motivasyon getirilmesine katkı sağlayacağını temmeni ettiklerini sözlerine ekledi.

Edinilen habere göre, Filistin yerel saatlerle dün BM Genel Kurulu'na İsrail'in  işgal altındaki Filistin topraklarında mevcudiyetini 12 ay içinde sonlandırması talep edilen ilk karar tasarısını sundu. BM Genel Kurulu'nda İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerinin yasal sonuçlarına ilişkin acil oturum düzenlendi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.