Ziraat Yatırım: Yurt içinde TCMB faiz kararı öncesinde gündem sakin

İstanbul, 18 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım, yurt içinde yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesinde gündemin sakin olduğunu bildirdi.

Ziraat Yatırım: Yurt içinde TCMB faiz kararı öncesinde gündem sakin
Yayınlama: 18.09.2024
2
A+
A-

Ziraat Yatırım’ın değerlendirmesinde dün ABD’de Fed kararı öncesinde perakende satışlar ve sanayi üretimi verisinin açıklandığı belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“USD/TRY: Perakende satışlar ağustos ayında düşüş beklentilerine karşın artarken, sanayi üretimi verisinde de toparlanma gözlendi. Veriler resesyon endişelerine rağmen tüketici talebinin hala güçlü olduğuna işaret etti. Veriler sonrasında borsalarda yükseliş eğilimi gözlense de gün yatay gerçekleşti. Bugünkü veri takviminde, ABD'de piyasaların odak noktasında, Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması (Fed'in faiz kararı TSİ 21'de, Fed Başkanı Powell'ın konuşması TSİ 21.30'da) olacak. Ayrıca Fed'in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlanacak.

“Fed, temmuz ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste sekiz toplantıda faizleri değiştirmemişti. Fed Başkanı Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini belirtmişti. Şu aşamada Fed'in bu yıl ilk faiz indiriminin 25 baz puanla bu haftaki toplantıda yapma olasılığı kesin olarak fiyatlanmakta. Bununla birlikte 50 baz puanlık indirim ihtimali de gündemde kalmaya devam ediyor.

“Fed'in faiz kararı öncesinde, konut piyasası verilerinden ağustos ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri izlenecek. Yurtiçinde ise yarın açıklanacak olan TCMB faiz kararı öncesinde gündem sakin. Son olarak bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, piyasaların bekleme moduna geçtiği söylenebilir. ABD vadelilerinde sınırlı yükselişler gözlenirken, Dolar yatay. Dolar/TL ise 34,10 civarında hareket ediyor. Fed sonrasında oynaklık hafif artabilecekken, kur 34,0 seviyesinin üzerinde kalabilir.

“EUR/USD: ABD'de piyasaların odağında bugün gerçekleşecek olan Fed toplantısı bulunuyor. Toplantıda Fed'in son yirmi yılın en yüksek seviyelerinde tuttuğu faizleri indirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Şu aşamada Fed'in bu yıl ilk faiz indiriminin 25 baz puanla olacağı fiyatlanmakta. Bununla birlikte 50 baz puanlık indirim ihtimali de gündemde kalmaya devam ediyor. Kararın arından Fed'in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlanacak.

“Ek olarak Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edilecek. Avrupa tarafında ise bugün ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Euro Bölgesi'nde ağustos ayına ilişkin nihai TÜFE verileri açıklanacak. Şu aşamada Fed sonrasında oynaklık artabilecekken, paritede 1,1205 direnci önemli. Ara ve ana dirençler ise sırasıyla 1,1160 ve 1,1250 civarında. Diğer yandan, olası düşüşlerde 1,1075 ve 1,1025 ve 1,0990 sıralı destekler konumunda.

“XAU/USD: Dün ABD'de açıklanan perakende satışlar verisinin beklenenden iyi gelmesi tüketici talebinin hala güçlü olduğu sinyallerini verdi. Veri sonrasında kar satışlarıyla karşılan değerli maden günü %0,5'lik kayıpla 2.570 seviyesinden tamamladı. Bugün Fed'in açıklayacağı faiz kararı ve sonrasındaki açıklamalar ve projeksiyonlar piyasalar için kritik öneme sahip. Öte yandan Lübnan'da yaşanan gelişmeler sonrasında olası bir tansiyon artışı değerli madene olan talebi artırabilir. Teknik seviyelere bakıldığında ise 2.590 – 2.615 ve 2.650 sıralı direnç noktaları olarak takip edilebilir. Kar satışlarının devamı halinde ise 2.556 – 2.530 ve 2.500 sıralı destek seviyeleri olarak izlenebilir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.