Norveç yollarında artık benzinli araçlardan daha fazla elektrikli araç var

Oslo, 17 Eylül (Hibya) – Norveç otomobil tarihinde ilk kez, binek otomobil filosunda saf benzinli otomobillerden daha fazla elektrikli otomobil bulunuyor.

Norveç yollarında artık benzinli araçlardan daha fazla elektrikli araç var
Yayınlama: 17.09.2024
0
A+
A-

Norveç Karayolu Trafik Bilgi Konseyi (OFV) verilerine göre, 16/09/2024 itibariyle Norveç'te kayıtlı 2,8 milyon binek otomobilden 754.303'ü elektrikli, 753.905'i ise benzinli. Aynı zamanda dizel araçların sayısı da düşmeye devam ediyor.

OFV direktörü Øyvind Solberg Thorsen, binek araç filosunun elektrifikasyonunun yüksek bir hızda devam ettiğini ve Norveç'in dünyada elektrikli araçların hakim olduğu bir binek araç filosuna sahip ilk ülke olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğini belirterek ''Bu tarihi bir olay. On yıl önce çok az kişinin görebileceği bir dönüm noktası.'' diye konuştu.

Øyvind Solberg Thorsen, ''Ancak oraya varmamız biraz zaman alacak, çünkü ülkede hala dizel motorlu bir milyon kayıtlı binek araç var. Şu anda binek araç filosunun değişim hızına baktığımızda, 2026 yılında dizel araçlardan daha fazla elektrikli araca sahip olacağımızı söyleyebiliriz'' diye öngördü.

Saf benzinli araçlara ek olarak, Norveç binek araç filosunda 210 bin'in biraz altında plug-in hibrit ve yaklaşık 156 bin hibrit araç bulunuyor.

OFV'nin daha önce yaptığı hesaplamalara göre bugün 2.8 milyon olan otomobil stoku 2030 yılına kadar yaklaşık 3.1 milyona yükselecek.

''Binek otomobil stokundaki değişim oranını tahmin etmek zordur. Otomobil vergileri, fiyatlar, faiz oranları ve diğer faktörlerle ilgili ekonomik dalgalanmalar, hem özel şahıslar hem de şirketler için yeni otomobil satışlarını etkilemektedir.'' diyen  Solberg Thorsen, vergi değişikliklerinin de hangi otomobilleri seçeceğimiz üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.