Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 16 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım, küresel piyasaların bu hafta açıklanacak olan ve FOMC ekonomik projeksiyonlarını da içerecek olan Fed’in faiz kararına odaklanacağını bildirdi

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 16.09.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım’ın raporunda küresel piyasaların bu hafta açıklanacak olan ve FOMC ekonomik projeksiyonlarını da içerecek olan Fed'in faiz kararına odaklanacağı belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Diğer önemli başlıklar arasında perakende satışlar, endüstriyel üretim, konut başlangıçları ve mevcut konut satışları yer alıyor. Avrupa tarafında ise İngiltere’de enflasyon oranı, İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, perakende satışlar ve tüketici güveni ile ilgili verilerle dolu bir hafta bizi bekliyor.Öte yandan yine  bu hafta Japonya Merkez Bankası, ülkenin enflasyon oranının açıklanmasının ardından para politikasına karar verecek.

“Dolar endeksi Pazartesi günü 101'in altına düşerek Fed'in bu haftaki politika toplantısında faiz oranlarını daha agresif bir şekilde düşüreceği yönündeki artan spekülasyonlar nedeniyle üst üste üçüncü seansta düşüş yaşadı. Piyasalar şu anda Fed'in Çarşamba günü 50 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığını %59 olarak fiyatlıyor, öte yandan daha mütevazı bir 25 baz puanlık indirim olasılığı %41 civarında.

“Haftanın ilk işlem gününde Japonya ve Çin anakara endeksi  tatil nedeniyle kapalıyken, Çin tarafından gelen veriler, sanayi üretimi ve perakende satışların hız kaybettiğini ve işsizliğin arttığını gösterdi. Hang Seng Pazartesi günü 53 puan veya %0,3 artarak 17.422'de kapandı.ABD endeks vadelileri de Çin ana kara endeksine benzer şekilde hafta başında sınırlı da olsa pozitif seyrediyor.

Önemli şirket haberleri:

“Alibaba (BABA), ABD hükümeti Cuma günü Çin mallarına yönelik tarifelerin artırılmasını resmi olarak onayladı ve bu artışların 27 Eylül ve sonrasında yürürlüğe gireceğini duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği (USTR), ABD Başkanı Joe Biden tarafından Mayıs ayında açıklanan yaklaşık 18 milyar dolarlık Çin ithalatını hedef alan artışlar üzerine nihai bir karar aldı. Tarife artışları, çelik, yarı iletkenler, elektrikli araçlar ve bataryalar gibi stratejik sektörleri hedef alıyor. Çin’li PDD'nin (PDD) ABD borsa listelenmiş hisseleri Cuma günü ön piyasa işlemlerinde %6,02 değer kaybetti. Alibaba (BABA) %1,7, JD.com (JD) %0,8, Nio (NIO) %0,8, Baidu (BIDU) %0,6 değer kaybetti.(Olumsuz)

“Oracle (ORCL), Oracle'ın kurucu ortağı ve yaklaşık %40 hissedarı Larry Ellison,  yazılım devinin hisselerinin 2021'den bu yana en iyi haftasını geçirmesinin ardından, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u kısa bir süreliğine geçerek dünyanın  en zengin ikinci kişisi oldu. İlk çeyrek finansallarının beklentilerin üzerinde gelmesi ve şirketin uzun vadeli hedeflerinin piyasa tarafından olumlu karşılanması ile şirket hisseleri geçen hafta %14,3 oranında değer kazandı. Bu ralli, Ellison’ın net servetini Cuma günü Forbes'un Gerçek Zamanlı Milyarderler Listesi'ne göre 208,4 milyar dolara çıkardı. Ancak bu rakam daha sonra 197,7 milyar dolara düştü.  Bezos'un net serveti 204,4 milyar dolar, Tesla (TSLA) CEO'su Elon Musk ise 252,8 milyar dolarlık net servetiyle en zengin kişi unvanını elinde tutuyor.(Nötr)

“Boeing (BA), ABD'nin batı kıyısındaki fabrikalarda uçak üreten 30.000'den fazla Boeing işçisinin başlattığı grev Pazartesi günü dördüncü gününde devam ediyor. Şirket ve sendika müzakerecilerinin Salı günü iş sözleşmesi üzerinde görüşmelere devam etmesi bekleniyor. Boeing’in en büyük sendikası olan Uluslararası Makineciler ve Havacılık İşçileri Derneği (IAM), geçen hafta dört yıl süreyle %25 maaş artışı sağlayan ancak yıllık performans primini kaldıran sözleşmeyi ezici bir çoğunlukla reddetti. Sendika liderleri, federal arabulucularla ve Boeing'le iş görüşmelerine yeniden başlamak üzere Salı günü bir araya geleceklerini Cumartesi günü IAM'ın X sosyal medya hesabından duyurdu.(Nört)”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.