Gedik Yatırım: Küresel piyasalarda, merkez bankaları haftası olacak

İstanbul, 16 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın raporuna göre bugün veri takvimi görece sakin olurken, Merkez Bankalarıyla ilgili beklentiler fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edebilir.

Gedik Yatırım: Küresel piyasalarda, merkez bankaları haftası olacak
Yayınlama: 16.09.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım, bu hafta İngiltere, ABD ve Japonya Merkez Bankalarının faiz kararlarının takip edileceğini bildirerek şu açıklamayı yaptı:

“Piyasa Gündemi

Küresel piyasalarda, merkez bankaları haftası olacak. Bu hafta İngiltere, ABD ve Japonya Merkez Bankalarının faiz kararları takip edilecek. Bugün ise veri takvimi görece sakin olurken, Merkez Bankalarıyla ilgili beklentiler fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edebilir. Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimi öncesinde aday olan D. Trump'a yönelik ikinci suikast girişimi gibi görünen olayın soruşturulduğu belirtiliyor. Kasım ayına kadar olan süreçte Başkanlık seçimleriyle ilgili haber akışları yakından izlenirken, Trump kaynaklı piyasalarda yeni bir hareketin oluşmadığı da izleniyor. 

Yurt içinde; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, dezenflasyondaki belirginleşmeyle yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43,1’e gerilediğini belirtti. 2024 yılında yüzde 4,9 seviyesinde öngörülen bütçe açığının milli gelire oranını gelecek yıl yüzde 3,1’e düşürmeyi hedeflediklerini, böylece mali disiplin dezenflasyona güçlü destek sağlayacağını söyledi. Fiyat istikrarını sağlamak için politikaları eşgüdüm içerisinde sürdüreceklerini ifade etti. Yurt içinde bugün ağustos ayı bütçe dengesi açıklanacak. Bu hafta perşembe günü TCMB'nin de faiz kararı ön planda olacaktır.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
• 11:00 TR Bütçe Dengesi Önem:Orta
• 12:00 EuroB. Dış Ticaret Dengesi Önem:Orta

BIST-100 Strateji

Güne yatay başlangıç yapan BIST 100 Endeksi, volatil seyir sonrası seansın son saatlerinde gelen alımlar ile günü  %1,73 yükselişle 9.685,49 puandan tamamladı. Açılış sonrası 200 günlük hareketli ortalamasına doğru çekilen ve bölgeden hacim destekli alımlar ile gün içi zirve seviyesinden kapanış gerçekleşmesini olumlu olarak değerlendiriyoruz. Kısa vadede 200 günlük hareketli ortalama üstünde kapanışlarda tepki alımlarının devam etmesini beklediğimiz endekste, gün içi 9.540 seviyesini destek olarak takip edeceğiz. Yükselişlerde 9.750 ilk direnç olup kırılması durumunda 9.840-9.880 bölgesi hedeflenebilir. Bölgeye doğru ataklar sonrası gün içi kar satışları görülebilir. Olası geri çekilmelerde 9.540 altına sarkması durumunda 9.400-9.425 ana destek bandı gündeme gelebilir. BIST 100 Endeksinin güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Önemli Sektör Şirket Haberleri

ORGE ENERJİ / ORGE 13.09.2024 20:32:18 Şirket, 2Ç24’te 728 mn TL satış geliri (yıllık: +%84), 444 mn TL FAVÖK (yıllık: +%55) ve 75 mn TL net kar (yıllık: +%116) açıklamıştır. (SINIRLI POZİTİF)

SABANCI HOLDİNG / SAHOL 13.09.2024 18:50:06 Şirketin Sabancı İklim Teknolojileri üzerinden %100 oranında hissedar olduğu Sabanci Renewables’'nin inşaatı devam eden ve 2025 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması hedeflenen 232 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santrali ve 60 MW kapasiteli enerji depolama tesisi yatırımlarından oluşan Oriana Solar Projesi için Tax Equity Investor* (Vergi avantajli sermaye yatırımcısı) tarafından projeye 137 milyon USD tutarında finansman sağlanması amacıyla sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte projenin tüm finansman işlemleri tamamlanmıştır. Böylelikle, Sabancı Renewables tarafından karşılanan sermaye oranı yaklaşık %25; kredi ve Tax Equity Investor tarafından karşılanan yabancı kaynak oranı ise yaklaşık %75 seviyesinde gerçekleşmiştir. (NÖTR)”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.