A1 Capital: Yen olayı sıcakken Yuan da sorun olmaya başladı

İstanbul, 10 Eylül (Hibya) – A1 Capital’in analizine göre ABD hisseleri Cuma günkü satış dalgasının ardından gelen düşüşlerle toparlandı.

A1 Capital: Yen olayı sıcakken Yuan da sorun olmaya başladı
Yayınlama: 10.09.2024
1
A+
A-

A1 Capital, Asya borsalarının Wall Street'in gece boyunca yaşadığı yükselişin ardından bu sabah kayıplarını tersine çevirerek hafif bir yükseliş kaydetmiş göründüğünü vurgulayarak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“ABD hisseleri Cuma günkü satış dalgasının ardından gelen düşüşlerle toparlandı, riskten kaçınma duygusu gece boyunca istikrar kazandı. Tarım dışı istihdam rakamları 50 baz puanlık bir indirime ikna edemeyince, piyasalar şimdi Fed'in faiz indirimlerinin hızını anlamak için ABD enflasyon verilerine bakıyor.

Asya borsaları, Wall Street'in gece boyunca yaşadığı yükselişin ardından bu sabah kayıplarını tersine çevirerek hafif bir yükseliş kaydetmiş görünüyor. Ancak Çin ekonomisindeki sıkıntılı durumlarla ilgili endişeler piyasa duyarlılığını kontrol altında tutuyor. Dün, ülkedeki tüketici enflasyonunun ağustosta son altı ayın en hızlı seviyesine ulaştığını ancak iç talebin kırılgan kaldığını ve üretici fiyat deflasyonunun kötüleştiğini gördük.

Yedi ayın en düşük seviyelerine gerileyen yuan, Pekin'in ekonomisini desteklemek için daha fazla teşvik önlemi çağrısı yapmasıyla baskı altına girdi. Yurt dışı piyasasında yuan % 0,04 düşüşle dolar karşısında 7,1234 seviyesinde. Teşvikin daha fazla olması gerektiği açık. Ancak ne yazık ki, çok, çok küçük parseller halinde ve hedefli bir şekilde yapıldı ve ekonominin çok hızlı bir şekilde düzelmediği görülüyor.

Çin ekonomisine yönelik olumsuzluklara, ABD Temsilciler Meclisi'nin dün Çin'in WuXi AppTec ve BGI ile ticareti kısıtlamayı amaçlayan bir yasa tasarısını geçirmesinin ardından artan ticaret gerginlikleri de eklendi. Hedeflenen firmalar ve onlarla iş yapanlarla federal sözleşmelerin yapılmasını yasaklayacak olan Biyogüvenlik Yasası, ilk oturumda oylandı.

Amaç; Amerikalıların kişisel sağlıklarını ve genetik bilgilerini ve ayrıca ABD'deki ilaç tedarik zincirlerini korumak için gerekli olduğunu savunmak. Hong Kong'da listelenen WuXi AppTec ve WuXi Biologics hisseleri bu sabah sırasıyla %10'dan ve %7'den fazla düştü. Bu sabah açıklanan verilere göre de Çin'in ihracatı Ağustos ayında Mart 2023'ten bu yana en hızlı artışını kaydetti.

İhracat geçen ay bir önceki yılın aynı ayına göre değer olarak %8,7 arttı Ancak ithalat beklentilerin altında kalarak sadece yüzde 0,5 arttı ve bir önceki ayki yüzde 7,2'lik büyümenin gerisinde kaldı. Bu durum, üreticilerin artan sayıda ticaret ortağından beklenen tarifelerden önce siparişleri aceleyle verdiğini, ithalatın ise zayıf iç talep nedeniyle tahminleri kaçırdığını gösteriyor.

Ağustos, imalat faaliyetlerinde üst üste altıncı ay daralma görüldü. Üreticiler, fabrika çıkış fiyatlarının 14 ayın en kötüsünde olduğunu bildirdi. Bu durum, firmaların yurtdışından alıcı bulmak için fiyatlarını düşürdüklerini gösteriyor. Ayrıca, artan ticaret engelleri Çin'in fiyat odaklı ihracat ivmesini tehdit eden bir diğer önemli engel olarak ortaya çıkıyor.

Pekin'in, Çin'in elektrikli araçlarına (EV) uyguladığı gümrük vergilerini hafifletmek için Avrupa Birliği ile müzakere çabaları pek ilerleme kaydedemedi. Çin, Güneydoğu Asya'ya daha fazla ihracat yapmaya çalışırken, orada da geri çekilmelerle karşı karşıya kalıyor. Hindistan, Çin çeliğine yönelik gümrük vergilerini artırmayı planlıyor, Endonezya tekstil ithalatına ağır vergiler koymayı hedefliyor ve Malezya, Çin ve Endonezya'dan yapılan plastik ithalatına yönelik anti-damping soruşturmaları başlattı.

MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,2 ve Japonya'nın Nikkei, finans ve tüketici hisselerindeki kazançların da katkısıyla %0,4 yükseldi. Vadeli piyasalara bakalım; ABD vadeli işlemleri karışık seyirde; S&P 500 vadeli işlemleri %0,02 yükseldi, ancak Nasdaq vadeli işlemleri %0,07 düştü.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,23 artarken FTSE vadeli işlemleri %0,16 değer kaybetti. Yarın açıklanacak olan enflasyon verisinde beklentiler, Ağustos ayında enflasyon rakamının yıllık bazda %2,6'ya gerilemesi yönünde. Enflasyon rakamı beklentilerden farklı veya önemli ölçüde farklı olursa, o zaman (fiyatlandırılan) faiz indirimi sayısı değişecektir.

FED'in önümüzdeki haftaki toplantısında faiz oranlarını düşürmesi neredeyse kesin, piyasalar 50 baz puanlık büyük bir hareketin %29'luk bir ihtimal olduğunu ve yılın geri kalanında yaklaşık 110 baz puanlık kesintileri fiyatlandırılıyor.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.