Bakan Işıkhan’ın Genç Hayat Vakfı’nın B.E.S.T Programı’na ziyareti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, BALSU iş birliğiyle Genç Hayat Vakfı’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile imzaladığı 5 yıllık protokol kapsamında Balsu, Etik, Sürdürülebilir ve İzlenebilir (B.E.S.T.) Programı’nın Düzce’deki faaliyetlerini ziyaret etti.

Bakan Işıkhan’ın Genç Hayat Vakfı’nın B.E.S.T Programı’na ziyareti
Yayınlama: 06.09.2024
2
A+
A-

2014 yılından beri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliği ile mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi için çalışan Genç Hayat Vakfı bugüne kadar bu alandaki çeşitli projeleriyle 15 binden fazla çocuğa ulaştı.

Çocuğu merkeze alarak çocuğun etrafındaki tüm grupları da çalışmalarına dahil eden vakıf, çocuğun yüksek yararını gözeterek, çocukların eğitimini destekliyor. Eğitimde desteklenen çocuğun okuldan kopma riski giderilerek uzun vadede genç istihdamı sağlanabiliyor.

Mevsimlik gezici tarım işçisi ailelerinin insana yakışır koşullarda olmalarını sağlamak ve mevsimlik tarımda yaşanan sorunlara kalıcı çözümler bulmak amacıyla geliştirilen B.E.S.T Programı 2024 yazı itibariyle Düzce, Ordu, Sakarya ve Samsun’da uygulandı.

B.E.S.T Programı’nın Düzce’deki yaz okulu faaliyetlerini ziyaretinde “Ben de Mardinliyim, sizin gibi aynı sıralarda otururken hedefim vardı, hedefime ulaştım akademisyen oldum.” diyen Bakan Işıkhan, çocukların tek tek hedeflerini sordu, çocukları dinledi.

Bahçe ziyareti de yapan Bakan Işıkhan, “Tüm kamu görevlilerimizin temel hedefleri Düzce’de misafir olan kardeşlerimizi daha iyi ağırlamak, burada alın teriyle para kazanırken onlara destek vermek çok önemli.” yorumlarını iletti.

Bu program;

·       Mevsimlik tarım işçilerinin insana yakışır koşullarda barınabilmesi, temiz su, tuvalet ve hijyene sağlıklı erişimin temin edilmesi, çalışma saatleri, koşulları ve ücretlerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygun seviyelere taşınabilmesi,

·       Kadınların ve çocukların ihtiyaçlarının gözetildiği bir yapının oluşturulması,

·       Çocukların çocuk işçiliği riskinden uzaklaştırılması,

·       Çocukların okul terk risklerinin giderilmesi ve gelişimlerine destek olunması, ayrıca bir model olan program; tüm paydaşların bir arada çözümün bir parçası olduğu ve Türkiye’de ilk defa, yerelin doğrudan katılımıyla köklü bir dönüşümün temelini oluşturması hedefiyle yıl boyunca çalışmalarına devam edecek.

Hasat süresince; 4 şehirde aynı anda yürütülen eğitim faaliyetlerine binden fazla çocuğun katılımı sağlandı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenler eşliğinde Genç Hayat Vakfı'nın geliştirdiği eğitimlere katılan çocukların yaratıcı düşünme, kendini ifade etme ve dijital becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak çalışmalar yapıldı.

Mevsimlik gezici tarım işçisi ailelerin kaldıkları yerlerde çadırlar içinde uygulanan “yerinde eğitim” ve civardaki okullarda uygulanan “yaz okulu” modelleri ile çocukların yeni şeyler keşfetme ve dünyayı şekillendirme potansiyellerinin artması hedeflendi.

Çiftçi görüşmeleri, fındık bahçesi ziyaretleri ve kamu temsilci ve kanaat önderleriyle yapılan görüşmelerle mevsimlik tarım işçiliğine dair farkındalık ve konuya dair tutum değişikliği çalışmaları yapıldı.

 

B.E.S.T Programı verileri:

Hasat bölgesinde Genç Hayat Vakfı tarafından düzenlenen eğitim faaliyetlerine katılım gösteren 837 çocuğun illere göre dağılımı ise şu şekildedir: Sakarya’da 238, Düzce’de 306 Samsun’da 206, Ordu’da 44 çocuk eğitim faaliyetlerine katıldı.

Program kapsamında, toplam 493 çiftçi ile görüşme yapıldı. Görüşülen çiftçilerin illere göre dağılımı şu şekildedir: Sakarya’da 193, Düzce’de 214, Ordu’da 38 ve Samsun’da 48 çiftçi ile görüşüldü. Görüşülen çiftçilerden 305’i, program kapsamında işbirliği yapabileceklerini belirtildi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.