Xi Jinping Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nguesso’yla görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak ve Çin’e resmi ziyarette bulunmak üzere Beijing’de bulunan Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso’yla görüştü.

Xi Jinping Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nguesso’yla görüştü
Yayınlama: 06.09.2024
1
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak ve Çin’e resmi ziyarette bulunmak üzere Beijing’de bulunan Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso’yla görüştü.

Xi, zirvede kaydedilen önemli sonuçların Çin-Afrika ilişkisinin gelişmesi ve iki tarafın modernizasyonu gerçekleştirmesine öncülük etmek için büyük önem taşıdığını söyledi.

Kongo Cumhuriyeti’nin Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun eş başkanlığını devralması vesilesiyle Nguesso’yu tebrik eden Xi, Afrika’yla yeni dönemde Çin-Afrika ilişkilerinin her koşulda kader birliği olarak inşa edilmesindeki kararlılığını uluslararası topluma göstereceklerini belirtti.

Bu yıl Çin ile Kongo Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yıl dönümü olduğunu anımsatan Xi, iki ülkenin geleneksel dostluğu pekiştirerek, Çin-Afrika ilişkisi için örnek oluşturması gerektiğini ifade etti.

Kongo Cumhuriyeti’nin Çin’in temel çıkarları ve kaygılarını ilgilendiren sorunlarda Çin’e verdiği kararlı destekleri takdirle karşıladıklarını vurgulayan Xi, Kongo Cumhuriyeti’yle ülke yönetimi hakkındaki deneyimleri paylaşmaya, tüm alanlar ve kademelerdeki temasları yoğunlaştırmaya ve modernizasyon yolunu beraber keşfetmeye hazır olduklarını söyledi. Xi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çin, Kongo Cumhuriyeti’nin çok yönlü ekonomisini geliştirmesini destekliyor, Çinli işletmeleri Kongo Cumhuriyeti’ndeki önemli altyapı tesisleri ve bölgesel bağlanırlık projelerinin inşasına katılmaya teşvik ediyor, iki ülke arasında tarım, dijital ekonomi ve yeşil kalkınma gibi alanlardaki işbirliği ile kültürel ve beşeri iletişimin derinleştirilmesine destek veriyor. Çin ayrıca, Kongo Cumhuriyeti’yle küresel yönetişim gibi alanlardaki uluslararası işbirliğini güçlendirmek ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınmayı gerçekleştirmesine daha uygun uluslararası ortam hazırlamak için çalışmaya hazır.”

Sassou, 60 yıl önce Kongo’dan gelen ilk gençlerden biri olarak Çin’i gezdiğini ve o zamandan bu yana birçok kez Çin’i ziyaret ettiğini hatırlattı. Çin’in yıllar boyunca elde ettiği inanılmaz ekonomik ve teknolojik gelişmelere tanıklık ettiğini vurgulayan Sassou, dünyanın güçlü bir ülkesi haline gelen Çin’i içtenlikle tebrik etti.

İkili ilişkilerin hızlı ve iyi bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Sassou birçok Çinli işletmenin Kongo’da balıkçılık, madencilik, enerji, altyapı gibi alanlardaki projelerin inşasına katılarak Kongo’nun ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Sassou Çin ile dostluğu pekiştirmeyi sürdürmeye, çeşitli alanlardaki pragmatik işbirliğini yoğunlaştırmaya istekli olduklarını ifade ederek Tek Çin ilkesine bağlı kalmaya ve Çin hükümetinin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunmasını desteklemeye devam edeceğini, bu tutumun hiçbir zaman sarsılmayacağını kaydetti.

Afrika’nın kalkınmasına büyük destek veren Çin’e teşekkür eden Sassou, Çin ile yakın eşgüdüm içinde zirvede alınan kararları hayata geçirip yüksek seviyeli Afrika-Çin kader birliğini oluşturmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Görüşmenin ardından iki lider, Kuşak ve Yol işbirliği planı, ekonomik ortaklık ilişkilerinin ortaklaşa geliştirilmesi, yeşil ve düşük karbonlu kalkınma, konut ve şehir inşası, yatırım ve ekonomik işbirliği, sınır kapılarında hayvan ve bitki karantinası, dijital ekonomi, insan kaynakları ve medya alanlarını kapsayan ikili işbirliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Kongo Cumhuriyeti arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin derinleştirilmesi ile yüksek seviyeli Çin-Kongo kader birliğinin oluşturulmasına dair ortak bildiri de yayımlandı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Burundi Devlet Başkanı Evariste Ndayishimiye, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Liberya Devlet Başkanı Joseph Boakai ile de ayrı ayrı  görüştü.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.