Ziraat Yatırım: Dolar Endeksi (DXY) bu sabah 101 seviyesinin altında

İstanbul, 6 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın değerlendirmesine göre ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 3,70 seviyelerine kadar geriledi ve gerileme bu sabah da devam ediyor.

Ziraat Yatırım: Dolar Endeksi (DXY) bu sabah 101 seviyesinin altında
Yayınlama: 06.09.2024
0
A+
A-

Ziraat Yatırım, kur tarafında hızlı yükselişin yaşandığı Ağustos ayının ardından kurda 34 civarındaki yatay görünümün bugün de devam edebileceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“USD/TRY: Dün yurtiçinde Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz 2025 – 2027 dönemine ilişkin orta vadeli programı açıkladı. OVP'de güncellenen tahminlere göre 2024 yılı TÜFE beklentisi %33'ten %41,5'e yükseltildi ve TCMB'nin tahmin aralığı olan %34 – 42'nin üst sınırına yakınlaştı. Ayrıca 2025 yılı enflasyon öngörüsü de %15,2'den %17,5'e yükseltildi. Büyüme tahmini ise 2024 yılı için %4'ten %3,5'e düşürüldü. 2025 yılı için de %4,5 olan tahmin %4'e çekildi. Programda öne çıkan diğer gelişme olan cari açık tahmini ise 2024 yılı için %3,1'den %1,7'ye geriledi. 2025 yılı için de %2,6'dan %2'ye düşürüldü. OVP sonrası konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek temel hedeflerinin dezenflasyon ve fiyat istikrarı olduğunu söyleyerek kısa vadeli dezenflasyonun büyüme üzerinde geçici olumsuz etkileri olabileceğini belirtti. OVP'nin açıklanmasının ardından beş yıllık risk primimiz (CDS) bu sabah 10 puan düşüşle 271 seviyesine kadar geriledi. Dün ayrıca, TCMB tarafından açıklanan istatistiklere göre yabancılar 19,5mn USD'lik hisse sattı ve 683mn USD'lik tahvil aldı. Yurtdışında ise bugün TSİ 15.30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve Ağustos ayı işsizlik oranı verileri gündemi oluşturuyor. Ağustosta tarım dışı istihdam artışının 144 bin kişiden 165 bin kişi seviyesine yükselmesi ve işsizlik oranın %4,3'ten %4,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Verilerin 18 Eylül'de açıklanacak olan faiz kararıyla doğrudan ilişkisi bulunurken 25 baz puan indirim bugün için daha yüksek ihtimal olarak öne çıkıyor. Beklentilerin altında açıklanacak bir istihdam artışı verisi ise 50 baz puan ihtimalini güçlendirebilir.  Son verilerin enflasyonda kayda değer yavaşlama ve işgücü piyasasında güç kaybına işaret etmesinin ardından resesyon endişeleri yükselmişti. Konuyla ilgili konuşan Hazine Bakanı Janet Yellen, ''İstihdam piyasasının sıkılığı son bir yıl civarında azaldı ancak şu andaki işsizlik oranı tarihsel standartlara göre çok düşük kabul edilebilir'' dedi. Fiyatlamalar tarafında ise vadeli piyasalar veri gündemi öncesinde satıcılı seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %3,70 seviyelerine kadar geriledi ve gerileme bu sabah da devam ediyor. Dolar Endeksi (DXY) de bu sabah 101 seviyesinin altında. Veri takviminde yurtiçinde piyasalar kapandıktan sonra Fitch'in Türkiye Ülke Değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor. Kur tarafında ise hızlı yükselişin yaşandığı Ağustos ayının ardından kurda 34 civarındaki yatay görünüm bugün de devam edebilir.

EUR/USD: Dün ABD'de istihdam piyasası verilerinden ağustos ayı ADP özel sektör istihdam verisi, Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşerek işgücü piyasasının arka arkaya beşinci ayda soğumaya devam ettiğine işaret etti. Bugün ise Fed'in dikkatle yakından izlediği ve 18 Eylül'deki toplantısında faiz indirim miktarını belirleyecek en önemli unsurlardan tarım dışı istihdam ve Ağustos ayı işsizlik oranı verileri takip edilecek. Dün açıklanan verilerin ardından Dolar Endeksi'nde (DXY) zayıflamaya bağlı olarak paritede yükseliş izlendi. Tekrar 1,11 seviyesinin üzerinde çıkan paritede bugün açıklanacak veri sonrasında kısa süreli yüksek hareketlilik yaşanabilir. Teknik seviyelere bakıldığında ise 1,1140 seviyesi direnç olarak öne çıkarken geri çekilme halinde 1,1095 seviyesi destek olarak öne çıkıyor.

XAU/USD: ABD'de bugün açıklanacak olan istihdam verileri öncesinde dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin de işgücü piyasasında soğumaya işaret etmesi faiz indirimlerinin 50 baz puan olabileceği beklentilerini güçlendirdi. Dolar Endeksi (DXY) ve ABD tahvillerindeki gerilemenin de etkisiyle yükselen değerli maden ise günü %0,8 primle 2.517 seviyesinde tamamladı. Bugün açıklanacak olan veriler sonrasında kısa süreli hareketlilik artabilir ancak 2.500 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece Ons Altın'daki yükseliş isteği devam edebilir ve yeni tarihi zirveler hedefte kalabilir. Bu seviyenin kaybı halinde ise 2.485 ve 2.470 seviyeleri destek konumunda.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.