A1 Capital: Eylül ayı ABD hisse senetleri için tarihsel olarak zayıf geçer

İstanbul, 6 Eylül (Hibya) – A1 Capital’in analizine göre bazı büyük Avrupa lüks tüketim malları şirketlerinin hisseleri de dün sert düşüşler yaşadı.

A1 Capital: Eylül ayı ABD hisse senetleri için tarihsel olarak zayıf geçer
Yayınlama: 06.09.2024
1
A+
A-

A1 Capital'in analizinde şu ifadeler yer aldı:

“JPMorgan, Çin hisse senetleri için alım tavsiyesini, Kasım ayındaki ABD seçimlerinin ardından ikinci bir gümrük vergisi savaşı riski konusunda uyararak ve ülkenin büyümesine ilişkin endişeleri gerekçe göstererek Çin'in notunu “aşırı ağırlık”tan “nötr”e düşürdü ve yatırımcılara Hindistan, Meksika ve Suudi Arabistan gibi ülkelere yatırım yapmalarını tavsiye etti.

Potansiyel bir 'Gümrük Savaşı 2.0'nın (gümrük vergilerinin %20'den %60'a çıkarılması) etkisi, ilk gümrük savaşından daha büyük olabilir.” diyerek de devam etti.

Çin'de özel sektör tarafından dün açıklanan bir anket, yaz aylarındaki seyahat yoğunluğuna rağmen Ağustos ayında hizmet sektöründeki büyümenin yavaşladığını ve bazı firmaların artan maliyetler konusundaki endişeler nedeniyle personel çıkarmasına yol açtığını ortaya koymuştu.

Yatırımcılar Çin ekonomik verilerini inceleyecek ve Pekin'den borçlanma oranlarındaki mevcut indirimlerden daha büyük bir teşvik tepkisi bekleyecek. Enflasyon ve ticaret dengesi rakamları önümüzdeki hafta açıklanacak. Bazı büyük Avrupa lüks tüketim malları şirketlerinin hisseleri de dün sert düşüşler yaşadı.

Yatırımcıların, dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki zayıflamaya ilişkin son işaretlerin ardından kilit Çin pazarındaki talebin yavaşlaması konusundaki endişeleri arttı. lüks hisse senetlerinde yaşanan zayıflığın nedeni olarak LVMH'ye ait Tiffany'nin Şanghay'daki bir ana mağazasını küçülteceğine dair bir medya haberi vurguladı.

LVMH'nin güzellik perakendecisi Sephora, tüketicilerin krem ve makyaj ürünlerine olan ilgiyi azaltması nedeniyle Çin'deki iş gücünü azaltacağını 21 Ağustos'ta duyurmuştu. Lüks tüketim sektöründeki yöneticiler, Çin'de lüks harcamalardaki düşüşün bu yıl tersine dönmesinin pek mümkün olmadığı konusunda uyarmıştı. Eylül ayı ABD hisse senetleri için tarihsel olarak zayıf geçer.

S&P 500 1928'den beri ortalama olarak ayda yaklaşık %1,2 düşerken, Endeks bu hafta şimdiye kadar %2,5'ten fazla ve teknoloji hisseleri yaklaşık %4,8 oranında düştü. Kısa süreli bir dizi ekonomik raporun yarattığı yükselişin azalması ve yatırımcıların bugün açıklanacak istihdam verilerine odaklanmasının ardından, kıyaslama endeksi S&P 500 ve Dow günü dalgalı işlemlerle daha düşük seviyelerde kaparken, Nasdaq biraz daha yüksekte kapandı.

ADP Ulusal İstihdam Raporu'na göre, ABD'de özel sektör işverenleri Ağustos ayında Ocak 2021'den bu yana en az sayıda çalışanı işe aldı ve bir önceki aya ait veriler aşağı yönlü revize edildi; bu durum işgücü piyasasında keskin bir yavaşlamaya işaret ediyor olabilir. Bugün açıklanacak Ağustos ayı tarım dışı istihdam verileri piyasalar üzerinde öyle bir etkiye sahip ki, Fed Başkanı Powell, politika yapıcıların işgücü piyasasında daha fazla zayıflama görmek istemediğini açıkça belirterek, yakın gelecekte faiz indirimlerine zemin hazırladı. Yeni işlerin 160K artmasını ve işsizlik oranının %4,2'ye düşmesi bekleniyor. Ancak son zamanlardaki daha zayıf kısmi faiz oranları, risklerin aşağı yönlü olduğunu gösteriyor ve 18 Eylül'de büyük bir yarım puanlık faiz indirimi spekülasyonlarını körüklüyor.

 “Bir şeyleri hedeflemek program yapmanın ilk adımıdır ama o hedeflere nasıl, ne yaparak, neler uygulayarak, neleri önleyerek varacağınızı açıklamanız gerekir “.bu sözü sevgili Mahfi Eğilmez’den aldım. Gazeteciler de bir konu hakkında bilgi toplamak için 5N1K yöntemini uygular Sorular kim, ne, ne zaman, nerede, neden ve nasıldır. Bu sorular bir kişi, olay veya sorun hakkında veri toplamak için kullanılır. OVP içinde yıllardan beri bunları bekleriz. Gelmeyince de Genel olarak projeksiyonlara 2 yıllık bakarız, bu iki yılda bile sürekli revizyon yapılırken 3 ve üzerine odaklanma piyasalarda pek olmaz.

Şimdi bu girizgahtan sonra bizim OVP’ye bakarsak; 2024 Yıl sonu enflasyonunun OVP’de açıklanan %41,5 i yakalaması için bundan sonraki 4 ay boyunca aylık ortalama enflasyonun %1,76 seviyesinde gerçekleşmesi gerekecek. 2025’te enflasyonu %17,5'e indirirken ise büyüme 2024’deki %3,5’den %4’e çıkmış olacak. 2025-2027 arası enflasyon ve büyüme tahminlerini fazlaca iddialı görmekteyiz.

OVP’de Dolar kuru beklentisinde ise 2024 ortalaması; 33,22 TL ve 2025 ortalaması; 42,00 TL. Asgari ücret artışı ve tarımsal ürün alımları ileriye yönelik enflasyon hedefine göre gerçekleştirilecek. Bugün Fitch'in Türkiye Kredi notunu değerlenmesini alacağız. Fitch’in kredi notumuzu “B+”dan “BB-“ye yükseltmesi beklenirken, görünümün ise “pozitif” olarak korunacağı tahmin ediliyor. Fitch bu sene Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltirken, not görünümünü durağandan “pozitife” revize etmişti. Bu yıl ikinci defa artırımı sürpriz olabilir düşüncesindeyiz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.