GCM Yatırım: ABD istihdam verileri Fed için hiç bu kadar önem arz etmedi

İstanbul, 5 Eylül (Hibya) – GCM Yatırım’ın açıklamasına göre küresel piyasa oyuncuları özellikle ekonomik aktivite tarafında resesyon endişesi ile bankadan yıl sonuna kadar çok daha agresif bir faiz indirimi beklerken hayal kırıklığı yaratan istihdam verilerine atıfta bulunuyor.

GCM Yatırım: ABD istihdam verileri Fed için hiç bu kadar önem arz etmedi
Yayınlama: 05.09.2024
1
A+
A-

GCM Yatırım, ABD istihdam verilerinin Fed için hiç bu kadar önem arz etmediğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“ABD Merkez Bankası Fed Enflasyon cephesinde izlediği iyimserlik sonrasında bozulan istihdam piyasasını pür dikkat takip etmektedir. Küresel piyasa oyuncuları özellikle ekonomik aktivite tarafında resesyon endişesi ile bankadan yıl sonuna kadar çok daha agresif bir faiz indirimi beklerken hayal kırıklığı yaratan istihdam verilerine atıfta bulunmaktadır. 18 Eylül Fed toplantısında CME FedWatch tarafında 50 baz puan faiz indirimi ihtimali %45’e yükselirken yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puan faiz indirimi hala masada. Fed cephesinde ise Haziran projeksiyonlarında 1 adet faiz indirimi sinyal vermekle birlikte son göstergeler ışığında bu rakamın Eylül projeksiyonlarında artması bekleniyor. Fed faiz indirimlerine piyasa beklentisine paralel bir şekilde mi başlayacak yoksa normalleşme adımları ile daha sakin tempolu bir süreç mi izleyeceğiz hususunda 6 Eylül ABD verileri kritik bir önem arz etmektedir.

Küresel piyasalar hayal kırıklığı yaratan istihdam verileri sonrasında Fed üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Hem vadeli hem de swap piyasasında bankanın agresif faiz indirimine yönelik beklentiler oldukça kuvvetli. Özellikle seçim öncesinde Fed bu kadar agresif bir tempoda indirim yapar mı hususunda istihdam piyasasında yaşanılan bozulma örnek gösterilmektedir.

Tarım Dışı İstihdam cephesinden baktığımızda son gelen 114K ile birlikte 2024 yılı ortalaması 203K olarak görülmektedir. 2022 yılı ortalaması 377 ve 2023 yılı ortalaması 251K olduğu düşünüldüğünde istihdam artışındaki yavaşlama oldukça net bir şekilde gözükmektedir. Şuan ki ortalamanın tıpkı pandemi öncesindeki gibi 200K civarında olması endişe edici görünümden ziyade normalleşme olarak okumak yararlıdır. Ancak bu ortalamanın sürdürülebilmesi için teorik açıdan en az 181K istihdam artışına ihtiyaç vardır. Aksi takdirde psikolojik 200K altında ortalama ile ilerlenecektir.

ABD Merkez Bankası Fed, enflasyon ile mücadele konusunda bugüne kadar atmış olduğu adımlar ve sağladığı iletişim politikası ile sürece yönelik ciddiyetini net bir şekilde ortaya koymuştur.  Ayrıca FOMC üyelerinin resmi toplantılar dışındaki zamanlarda verdiği mesajlar da bankanın bu karmaşık süreci kontrol altına almaya çalıştığını göstermektedir. Ancak politik tarafta piyasalara verilecek mesajlar anlık reaksiyonlardan çok genel bir değerlendirme olduğundan tepkiler bir miktar piyasalardan gecikmeli olarak yansımaktadır. Bu durumu Haziran ayı projeksiyonlar ve piyasanın son dönemde bankadan beklediği revizyonlar olarak net bir şekilde görülmektedir.

Çünkü Fed sadece 1 veriye bakarak para politikası kararlarında aksiyona geçmeyecektir. Tüm veri setini bir arada değerlendirerek para politikasında bir revizyon görecek mi konusunu tartışacaktır. Oysa ki traderlar her verinin sonucuna yönelik finansal varlıklara yönelik etki sahibi oluşturacak spekülatif yorumlamalar yapabilir. Örneğin son gelen göstergeler (Enflasyon, Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik ve PMI ve benzeri) sebebiyle Fed’in yılın kalanında toplamda 100 baz puan faiz indirmeli beklentisi güçlenmiştir. Ancak Fed Başkanı Powell piyasalar kadar heyecanlı olmasa da 31 Temmuz toplantısında Eylül ayı için faiz indirimi kapısını araladı ancak devamı gelir mi hususunda Eylül ayı ekonomik porjeksiyonları özellikle FOMC üyelerinin yer aldığı Dot Plot bölümünü inceleyeceğiz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.