Cumhurbaşkanı Xi, Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi’nin açılışında konuştu

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, başkent Beijing’de yer alan Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi’nin açılışında, modernleşmeyi el ele ilerletme ve kader birliğini ortaklaşa oluşturma başlıklı bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Xi, Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi’nin açılışında konuştu
Yayınlama: 05.09.2024
2
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, başkent Beijing’de yer alan Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi’nin açılışında, modernleşmeyi el ele ilerletme ve kader birliğini ortaklaşa oluşturma başlıklı bir konuşma yaptı.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu’na üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, heyet başkanları ile uluslararası ve bölgesel kuruluşların yetkilileri dahil 3 bin 200’den fazla yerli ve yabancı, zirvenin açılışında hazır bulundu.

“Çin ve Afrika yeni tip uluslararası ilişkilerin örneğini oluşturdu”

Xi, konuşmasında Çin ile Afrika’nın karşılıklı anlayış ve destekleri artırarak, yeni tip uluslararası ilişkilerin örneğini oluşturduğunu belirtti.

Xi, 2000’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun kurulmasının ikili ilişkilerin gelişmesi için bir kilometre taşı niteliği taşıdığını kaydetti.

Xi, 24 yıldan beri özellikle yeni döneme girildikten sonra Çin’in Afrika ülkeleriyle el ele vererek ilerlediğini, büyük değişiklerin karşısında birbirinin meşru hak ve çıkarlarını birlikte savunduğunu, ekonomik küreselleşme sürecinde ikili işbirliğinde kazanılan zengin sonuçların Çin ve Afrika halklarına yarar getirdiğini, felaket ve salgınların karşısında Çin ve Afrika’nın birbiriyle yardımlaşarak zorlukların üstesinden geldiğini hatırlattı.

“Çin ve Afrika ülkeleriyle ilişkiler stratejik düzeye yükseltildi”

Xi Jinping, Çin ile diplomatik ilişkiler kuran Afrika ülkeleriyle olan ikili ilişkilerin stratejik düzeye çıkarıldığını ve yeni dönemde Çin-Afrika ilişkilerinin her koşulda Çin-Afrika kader birliğine yükseltildiğini ilan etti.

Yaklaşık 70 yıllık sıkı çalışmalar sonucunda Çin-Afrika ilişkilerinin tarihin en iyi döneminde bulunduğuna işaret eden Xi, “Geleceğe yönelik olarak Çin ile diplomatik ilişki kuran tüm Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerin stratejik düzeye çıkarılmasını ve Çin-Afrika ilişkilerinin genel konumunun yeni dönemde her koşulda Çin-Afrika kader birliğine yükseltilmesini öneriyorum.” dedi.

“Çin ve Afrika el ele modernizasyonu ilerletmeli”

Xi konuşmasında, Afrika’nın şu an Afrika Birliği’nin “Gündem 2063” vizyonunda belirlenen modernizasyon hedefine doğru sağlam adımlar attığına işaret etti.

Xi, Çin ile Afrika’nın el ele vererek, adil ve meşru bir modernizasyonu; açık ve kazan-kazan amaçlı bir modernizasyonu; halka öncelikli bir modernizasyonu; çok yönlü ve kapsayıcı bir modernizasyonu; ekoloji dostu bir modernizasyonu, barışçıl ve güvenli bir modernizasyonu ilerletmesi gerektiğini dile getirdi.

“Çin, Afrika’yla modernizasyon sürecini ilerleten ortak eylemlerde bulunacak

Cumhurbaşkanı Xi, önümüzdeki 3 yılda Çin’in Afrika’yla modernizasyon sürecini ilerletecek ortaklık eylemlerini açıkladı.

Xi, Çin’in Afrika’yla modern medeniyetler arasında karşılıklı öğrenme için ortaklık eylemi, ticaret refahı için ortaklık eylemi, endüstri zinciri işbirliği için ortaklık eylemi, bağlanırlık için ortaklık eylemi, kalkınma işbirliği için ortaklık eylemi, sağlık için ortaklık eylemi, tarımın geliştirilmesi ve halka yarar getirilmesi için ortaklık eylemi, beşeri ve kültürel temaslar için ortaklık eylemi, yeşil kalkınma için ortaklık eylemi, güvenliğin oluşturulması için ortaklık eylemini başlatmaya hazır olduğunu vurguladı.

Xi, Çin ve Afrika nüfusunun dünya nüfusunun üçte birini oluşturduğunu, Çin ve Afrika’nın modernizasyonu olmadan dünyanın modernizasyonu olmayacağını kaydetti.

Xi, Çin-Afrika işbirliğini derinleştirerek Küresel Güney’in modernizasyonuna öncülük edeceklerini dile getirdi.

“Modernizasyon yolunda hiçbir ülke geride bırakılmaz”

Konuşmasında Afrika'daki bir deyime atıfta bulunan Xi Jinping, “Arkadaş, yolunuzu paylaştığınız kişidir.” diyerek, modernizasyon yolunda hiçbir ülkenin geride bırakılmayacağının altını çizdi.

Xi, “2 milyar 800 milyondan fazla Çin ve Afrika halkının gücünü bir araya getirerek modernizasyon yolculuğunda el ele, omuz omuza birlikte yürüyelim. Çin-Afrika modernizasyonuyla Küresel Güney'in modernizasyonuna katkıda bulunarak insanlığın kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açalım. Dünyanın barış, güvenlik ve refahla dolu parlak bir geleceğe doğru ilerlemesini hep birlikte teşvik edelim.” ifadelerini kullandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.