Ziraat Yatırım: Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,2 oranında yükseliyor

İstanbul, 5 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım, yurt dışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelilerinin hafif satıcılı seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksinin yüzde 0,2 oranında yükseldiğini bildirdi.

Ziraat Yatırım: Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,2 oranında yükseliyor
Yayınlama: 05.09.2024
4
A+
A-

Ziraat Yatırım’ın değerlendirmesinde dün 9.879-9.988 arasında hareket eden BIST100’ün, günü 9.985 seviyesinden yüzde 0,4 oranında geri çekilmeyle tamamladığı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Endekste 61 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak SAHOL, YKBNK ve TCELL öne çıkarken; TUPRS, BIMAS ve KCHOL ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) yüzde 0,5 oranında yükselerek pozitif ayrışırken, Sınai endeksi (XUSIN) yüzde 0,9 oranında düşüş kaydetti. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

“Bu sabah yurt dışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif satıcılı seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,2 oranında yükseliyor. Dün ABD borsaları günü (Dow Jones hariç) hafif ekside kapatmışlardı. Dün ayrıca Fed Bej Kitap'ı yayımlandı. Rapora göre, son haftalarda ülke çapında ekonomik faaliyetin durağanlaştığına işaret edildi. Bugünün ajandasına baktığımızda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu sabah 2025-2027 yıllarına ait OVP kapsamında makroekonomik rakamlara ait hedefleri açıklayacak.  Ayrıca iç piyasada TCMB ve BDDK verileri takip edilecekken, ABD'de, ADP Özel Sektör İstihdamı, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ISM hizmet endeksi verileri yayımlanacak. Ek olarak, ECB yetkililerinden Holzmann'ın konuşması da izlenecek.

Makroekonomi

“ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, temmuz ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, 7,91 milyondan 7,67 milyon seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüşle Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi ve firmaların iş gücü talebinin kısmi yavaşladığına işaret etti.

“ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlendi.

“Buna göre, dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda haziranda yüzde 6,9 oranında sert düşüşün ardından temmuzda artış hızı yüzde 9,9'dan yüzde 9,8 seviyesine hafif aşağı yönü revize edildi. Bunun yanında, ABD'de firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise haziranda yüzde 0,6 oranında artışın ardından temmuzda öncü veriyle uyumlu olarak yüzde 0,1 oranında düşüş sergileyerek yatırımlarda hafif zayıflamaya işaret etti.

“Fabrika siparişleri ise, aylık bazda haziranda yüzde 3,3 oranında düşüşün ardından temmuzda yüzde 5 oranında artışla beklentilerin (yüzde 4,9) hafif üzerinde toparlanma kaydetti.

“ABD'de temmuz ayı dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Temmuz ayında aylık bazda dış ticaret açığı, 73 milyar USD'den 78,8 milyar USD seviyesine yükselmekle birlikte beklentilerin hafif altında kaydedildi ve böylece Haziran 2022'den bu yana en yüksek açık kaydedildi. Temmuzda aylık bazda ithalat yüzde 2,2 artışla 345,4 milyar USD seviyesine yükselirken, ihracat ise yüzde 0,5 oranında artışla 266,6 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.

“Avrupa genelinde ise, son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ağustos ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre Hizmet PMI'lar, ağustosta bölge genelinde 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde gerçekleşti. Bu kapsamda hizmet PMI'lar, ağustosta Almanya'da 51,4'ten 51,2'ye ve Euro Bölgesi'nde 53,3'ten 52,9'a aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret ederken, Fransa'da öncü veriyle uyumlu olarak 55 seviyesinde gerçekleşerek hizmet sektöründe büyüme hızının korunduğuna işaret etti, İngiltere'de ise 53,3'ten 53,7 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti.

“Euro Bölgesi'nde temmuz ayı ÜFE verisi takip edildi. Bölgede ÜFE, aylık bazda haziranda yüzde 0,6 oranında artışın ardından temmuzda yüzde 0,8 oranında artış kaydederek yükselişini ikinci aya taşıdı, yıllık bazda ise düşüş hızı yüzde 3,3'ten yüzde 2,1 seviyesine yavaşladı ve böylece son on beş ayda düşüşünü sürdürdü. Temmuzda aylık bazda ÜFE'deki artışta özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki belirgin artış (yüzde 2,8 artış) belirleyici oldu. Buna karşın, temmuzda ara malları (yüzde 0,1 düşüş), dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları fiyatlarında (yüzde 01, düşüş) düşüşler gözlenirken, sermaye malları fiyatlarında ise yatay seyir görüldü.

“Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayımlanan reel efektif döviz kuru endeksi verisi, aylık bazda aralıksız dört aylık artışın ardından ağustosta yüzde 1 oranında düşüşle 62,97'den 62,34 seviyesine geriledi ve TL'nin reel değerinde kısmi düşüşe işaret etti.

“Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, ağustos ayı ADP özel sektör istihdam verisi takip edilecek. Ağustosta ADP özel sektör istihdam artışının 122 bin kişi seviyesinden 145 bin kişi seviyesine kısmi yükselmesi bekleniyor.

“ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 31 Ağustos haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek.

“ABD'de ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi TSİ 16.45'te ve ISM imalat dışı ağustos ayı verisi TSİ 17'de izlenecek.

“Avrupa tarafında ise, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak TSİ 09'da temmuz ayı fabrika siparişleri verisi izlenecek.

“Ayrıca Euro Bölgesi'nde iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı perakende satışlar verisi TSİ 12'de izlenecek. Bölgede perakende satışlar, aylık bazda mayısta yüzde 0,1 oranında artışın ardından haziranda yüzde 0,3 oranında düşüş kaydetmişti, yıllık bazda ise mayısta yüzde 0,5 oranında artışın ardından haziranda yüzde 1,3 oranında düşüş sergilemişti. Temmuzda ise aylık bazda perakende satışların yüzde 0,2 oranında artışla kısmi toparlanma sergilemesi bekleniyor.

Şirket haberleri

“İzdemir Enerji (IZENR, Sınırlı Pozitif): Dün 5,55 TL-5,60 TL fiyat aralığından toplam 1,5mn TL nominal tutarlı IZMDC payı geri alınmıştır. 04.09.2024 tarihi itibarıyla geri alınan IZMDC paylarının toplam nominal tutarı 46,1mn TL'ye ulaşmış olup, bu payların sermayeye oranı yüzde 3,1 olmuştur.

“Migros Ticaret (MGROS, Nötr): Şirket, 17 adet Migros, 10 adet Migros Jet, 3 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 5 adet Mion olmak üzere toplam 35 yeni mağazayı ve 2 adet dağıtım merkezini ağustos ayı içerisinde hizmete açmıştır. 31 Ağustos 2024 itibariyle Şirketimizin toplam mağaza sayısı 3.537'dir.

“Kontrolmatik (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket ile yurt dışında yerleşik bir müşterisi arasında toplam iki adet 220/66 kV trafo merkezinin mühendislik, enerji dağıtım sisteminin koruma, kontrol ve otomasyon kapsamları için 15,6mn EUR toplam bedeli olan yeni bir iş sözleşmesi imzalanmıştır.

Sektör haberleri

“Beyaz Eşya: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın, ocak-temmuz döneminde iç satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 arttığını belirterek, “Üretim miktarımızın da 19,2mn adet ile geçen yıla kıyasla yüzde 3 arttığını görmekteyiz.” ifadesini kullandı. (Kaynak: AA)

Diğer şirket haberleri

“Asce Gayrimenkul (ASGYO): Şirketin mülkiyetinde yer alan Gaziantep ilinde 47.754,38 m2 büyüklüğündeki arsa ile ilgili olarak daha önce duyurulmuş olan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin, yüklenici firmanın müteahhitlik yetki belgesinin askıya alınması sebebiyle karşılıklı feshedildiğini 12.06.2024 tarihinde duyurulmuştu. Aynı arsa için bu defa şirketin grup şirketlerinden Asce Konut Emlak ile “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” imzalanmış olup, sözleşmeye göre arsa üzerinde Asce Konut tarafından inşa edilecek bağımsız bölümler yüzde 45'i şirkete ve yüzde 55'i Asce Konut'a ait olacak şekilde paylaşılacaktır.

“Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Ağustos 2024'te şirket mağazalarını ziyaret eden ziyaretçi sayısı 4,1mn olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Ağustos 2023'te 3,9mn'dir. Ağustos 2024'te sona eren 8 aylık dönemde mağazaları ziyaret eden ziyaretçi sayısı 33,2mn, 2023 yılının aynı döneminde ise 31,1mn olarak gerçekleşmiştir. Ağustos 2024'te internet sitesi ziyaretçi sayısı 10,5mn olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Ağustos 2023'te 10,7mn'dir. Ağustos 2024'te sona eren 8 aylık dönemde internet sitesini ziyaret eden ziyaretçi sayısı 86,1mn 2023 yılının aynı döneminde ise 87,4mn olarak gerçekleşmiştir.

“Platform Turizm (PLTUR Zeytinburnu Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan 15 Aylık Araç Kiralama ihalesi işi ile ihale mevzuatı kapsamında 56,8mn TL + KDV bedel üzerinden sözleşme imzalanmıştır. İşin başlama tarihi 01.10.2024'tür.

“Reysaş Gayrimenkul (RYGYO): Daha önce duyurulan maddi duran varlık alımına ilişkin; Manisa / Turgutlu İlçesi'nde inşa edilecek depo, 01.03.2025 tarihinden başlamak üzere, bir müşteriye 10 yıl süre ile kiraya verilmiştir. Yıllık kira bedeli de 153,4mn TL + KDV olarak belirlenmiştir.

“Sanica Isı (SNICA): Türkiye'de mevcut bayiler ile gerçekleştirilen görüşmeler çerçevesinde; radyatör ürünlerinin satışı ile ilgili olarak üzere toplam 25mn TL tutarında ürün satış sözleşmeleri imzalanmıştır.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.