Adalet Bakanı Tunç: Kimse yargıyı tehdit edemez

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da ülke gündemine ilişkin yaptığı açıklama yaptı. Tunç, kimsenin yargıyı tehdit edemeyeceğini ve yargıya parmak sallayamayacağını söyledi.

Adalet Bakanı Tunç: Kimse yargıyı tehdit edemez
Yayınlama: 04.09.2024
2
A+
A-

Tunç’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Tüm avukat meslektaşlarımızın, hakim, savcılarımızın, yargı çalışanlarımızın yeni adli yılını tebrik ediyorum. Yeni adli yılda adaletin tecellisi yolunda onlara üstün başarılar diliyorum.

Yargı Reformu Strateji Belgesi, bu ayın sonu gibi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Uzun bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmanın neticesinde ortaya konulan hedefleri, yasamasıyla, yürütmesiyle, yargısıyla gerçekleştirerek vatandaşlarımızın yeni adli yılda gecikmeksizin güvenilir bir adalet hizmeti alabilmelerinin gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Yargımız, başta anayasa, kanunlar ve ilgili mevzuat çerçevesi içerisinde karar verir. Dolayısıyla görülmekte olan bir davaya yönelik tehdit içeren sözler söylemek hiç kimseye yakışmaz. Kimse yargıyı tehdit edemez. Kimse yargıya parmak sallayamaz. O nedenle o konuşmaların hukuk sistemimiz açısından doğru, şık olmadığını ve çok uygunsuz bir davranış olduğunu ifade ediyoruz.

Yargının ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu bir karar var. Burada ilk derece mahkemesinin kararını beğendiğiniz zaman istinafa gidersiniz. İstinafta görülmekte olan bir davayla ilgili olarak savunmanızı verirsiniz. Hukuki çerçeve içerisinde avukatınız veya kendiniz savunmanızı yaparsanız. O suçu işlemediğinize ilişkin beyanlarınızı bulunursunuz. Yargı bir karar verir. Dolayısıyla yargı süreçleri devam ederken böyle kabadayı bir şekilde yargıyı tehdit ederek, parmaklarını kaldırarak ‘Veremezsiniz bu kararı. Kararı verirseniz kaos çıkar. Herkes ayaklanır.’ şeklinde ifadeler kullanmak, hiçbir makam sahibine, hiçbir kimseye yakışmaz.

O nedenle yargı bağımsız ve tarafsızdır. Yargımızın tarafsız ve bağımsızlığı çerçevesi içerisinde herkes yargı kararlarına saygı duyarak, gerektiğinde itirazlarını da yaparak hukuk sistemi içerisinde bunu yapar. Öyle televizyon programlarına çıkarak, yargıyı tehdit ederek, el kol sallayarak, parmak sallayarak, birtakım sözler sarf ederek hiç kimse yargı mensuplarını korkutamaz. Millet de zaten bu tavırlardan hiç hoşlanmaz.

İzmir’de ABD askerinin başına çuval geçirilmesi konusu

Orada yargının, Cumhuriyet savcılarının yürüttüğü bir soruşturma söz konusu. Önce gözaltılar oldu. Tabii gözaltılar sonrasında tutuklamaya sevk edilen kişiler oldu. Soruşturma devam ediyor. Bu soruşturma çerçevesi içerisinde savcılarımız gerekli kararları verecektir. O nedenle soruşturmayı beklemek lazım.

Toplumda ‘şiddet olayları artıyor’ şeklindeki bir kesin kanaate varmak da doğru değil. Burada tabii sosyal medyanın etkisiyle, bilişim sistemlerinin kullanılmasıyla, internetin kullanılmasıyla yeni suç tipleri ortaya çıkıyor. Bilişim yoluyla dolandırıcılık suçları artıyor. Vatandaşlarımızın özellikle bu konuda interneti kullanırken, kendisine gelen mesajlarda özellikle çok dikkatli olması lazım.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.