İmamoğlu: Millete dönük bir aklama değil, bir kişinin gözünde parlama aklaması bu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğü, Üsküdar’ın Vaniköy Mahallesi’ndeki kaçak yapılarla ilgili işlem tahsis etmek için yetkili personel ve yıkım ekibinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının araçları tarafından engellendiğini öne sürdü.

İmamoğlu: Millete dönük bir aklama değil, bir kişinin gözünde parlama aklaması bu
Yayınlama: 04.09.2024
4
A+
A-

İBB’den yapılan açıklamada, Boğaziçi öngörünüm alanında kaçak yapıların tespitine ilişkin olarak, yapı tatil tutanağının nasıl tutulacağı, inşaatın nasıl durdurulup, mühürleneceği, yıkım kararının nasıl alınacağı ve uygulanacağının 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda belirtildiği anımsatıldı.

İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğü sorumluluğundaki alanın 14 Ağustos 2024 tarihli CİMER ihbarı üzerine 16 Ağustos 2024 tarihinde yapı tatil tutanağı düzenlenerek inşai faaliyetten men edilmesine rağmen, 1 Temmuz 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ulaşan aynı CİMER ihbarına rağmen bakanlıkça işlem tesis edilip edilmediğinin İBB ve kamuoyuyla paylaşılmadığı, yine aynı yerle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hangi tarihte yıkım kararı aldığının da açıklanmadığının ileri sürüldüğü açıklamada, ”Sosyal medya açıklamasında geçen ‘yıkımı koordine ettikleri’ ifadesinden konuyla ilgili yetkili kurum olan İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğü ile hiçbir yazışma gerçekleşmedi. Bugün koordine edildiği söylenen yıkımla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından İBB’ye bir yazı iletilmedi. Aksine yıkım için bölgeye giden İBB ekiplerinin parsele giriş yapmasına engelleyecek şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının araçları çekilerek, yıkım mahalline girilmesinin engellenmeye çalışıldığı durum, fotoğraf ve videolarla tespit altına alındı.” iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, bahse konu Vaniköy’deki kaçak inşaatla ilgili 16 Ağustos 2024 tarihinde yapı tatil tutanağı tutulması ve mühürlenmesi ile başlayan süreç hakkında şu bilgiler verildi:

”Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Mühür fekkinden dolayı tekrar tespit tutanağı düzenlenip, tekrar suç duyusunda bulunuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumuna bilgi verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi encümenince yıkım ve para cezası kararların alındı. Alt yapı hizmetlerinin kesilmesi hususunda ilgili kurumlara bilgi verildi. Tapu müdürlüğüne yıkım kararı şerhinin işlenmesi hususunda bilgi verildi. Yıkım kararın inşaat mahalline asılarak yapı sahibine tebliği edildi ve yıkım kararının uygulanması süreçlerinin tamamı yasal sürelerde ve 20 gün içerisinde tamamlandı. Yıkım için sahaya ekip yönlendiren İBB, yıkım sürecini devam ettiriyor.”

Burada alınmış olan bir tek yıkım kararı var

İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürü Elçin Karaoğlu, kararı uygulamak için bugün sahaya giden İBB ekiplerinin, parsele girişi kapatacak şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının araçlarının engeliyle karşılaştığını öne sürüp, ”Biz bugün  iki gün önce (2 Eylül) mahalline asılıp, tebliğ edilen yıkım kararını uygulamak için buradayız. Burada alınmış olan bir tek yıkım kararı var, o da İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğünün aldığı yıkım kararıdır.” ifadesini kullandı.

İmamoğlu’nun değerlendirmesi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Vaniköy’deki gelişmelere ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

”Büyükşehir Belediyesi, zaten tutanakları tutuyor ve garip olan, zaten yıkım programında olan yere, bugün İBB sokulmuyor ve orada Büyükşehir Belediyesine hiçbir haber vermeden işlem yapılma gayreti var. Peki aynı bakan, aynı yönetim… Çünkü, boğazın kıyısında, bizim kamulaştırmamıza da engel olacak bir biçimde, boğazın kıyısında, kaldırımda, Üsküdar Meydanı’nın önünde bir alana, ‘günübirlik tesis alanı’ diye yapı yapılması için imar veren bir anlayış, kendini ispat etmek için paralıyor. Daha kötüsü, biz oraları yıkarken, önümüze polisi dizen de bunlar. Bizim polisimizi, 3 otobüs polisimizi, orada önümüze dizen de bunlar. Şimdi bunlar, kendilerini aklamaya çalışıyorlar. Ama kötü olan ne biliyor musunuz? Yine millete dönük bir aklama değil, bir kişinin gözünde parlama aklaması bu.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.