Sağlık Bakanlığı: Emzirmenin anne ve bebek sağlığı üzerinde sayısız yararı vardır

Sağlık Bakanlığı, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında emzirme konusu hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı: Emzirmenin anne ve bebek sağlığı üzerinde sayısız yararı vardır
Yayınlama: 04.09.2024
3
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamada hayatlarının ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin oranını artırma çalışmaları “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında yürütüldüğü bildirildi.

Programa göre bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılmasının, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi ve böylece tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlatılmasının amaç olduğu belirtildi.

Anne sütünün ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin ögesi gereksinimlerini karşılaması, bebek tarafından kolayca sindirilebilmesi ve bebeği çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsiz olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Ayrıca anne sütü canlı hücreler, hormonlar, aktif enzimler, antikorlar ve pek çok diğer benzersiz bileşenleri içeren dinamik (her an değişebilen) bir besindir. Emzirmenin anne ve bebek sağlığı üzerinde sayısız yararı vardır. Anne sütünün her zaman ulaşılabilir ve ekonomik olması, taze ve mikroorganizmalar tarafından kirlenmemiş olması toplum sağlığı açısından da ayrı bir öneme sahiptir.”

Emzirmenin anneye faydalarına ilişkin yapılan açıklamada “Yumurtalık (over) kanseri ve meme kanserinden korur. Kemik erimesine karşı korur. Rahmin gebelik öncesi durumuna dönmesine yardımcı olur. Kilo vermeyi ve doğum öncesi kiloya dönmeyi kolaylaştırır. Annelik duygusunun gelişmesini sağlar. Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Doğal bir sakinleştirici etkisi vardır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla bakanlık tarafından “Başarılı Emzirmenin On Adımı” stratejisinin oluşturulduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi:

“Annelerin bebekleriyle bir arada tutulmasının önemi, doğru emzirme tekniği, anne sütünün korunması ve saklanması, emzik ve biberon kullanımının zararları gibi birçok konuda hem sağlık personelini hem de anneyi ve aileyi bilgilendirmek amacıyla hazırlanan bu adımlar, Bakanlığa ait tüm sağlık tesislerinde ve özellikle emzirme odalarında yazılı olarak bulunmaktadır.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.