KÜRESEL PİYASALAR – Asya-Pasifik piyasaları ABD’deki resesyon endişeleriyle düştü

İstanbul, 4 Eylül (Hibya) – Asya-Pasifik piyasaları Çarşamba günü, ABD teknoloji hisselerinin satılması ve zayıf ABD ekonomik verilerinin resesyon korkularını tetiklemesinin ardından Japonya’nın Nikkei 225 Endeksi öncülüğünde düştü.

KÜRESEL PİYASALAR – Asya-Pasifik piyasaları ABD’deki resesyon endişeleriyle düştü
Yayınlama: 04.09.2024
2
A+
A-

Japonya Nikkei 225 yüzde 3,19 düşerek Asya'daki kayıplara öncülük ederken, geniş tabanlı Topix yüzde 2,79 düştü.

Renesas Electronics gibi yarı iletkenlerle ilgili hisseler yüzde 8 düşerek endekste en çok kaybeden oldu. Tokyo Electron yüzde 7,04 kaybederken, Advantest yüzde 7,7'nin üzerinde değer kaybetti. Çip tasarımcısı Arm'ın sahibi olan Softbank Group yüzde 5,9'un üzerinde düştü. Arm, Nvidia için çip tasarlıyor.

Güney Kore'nin Kospi ve küçük sermayeli Kosdaq sırasıyla yüzde 2,17 ve yaklaşık yüzde 3 değer kaybetti. Her ikisi de Nvidia tedarikçisi olan çip devleri Samsung Electronics ve SK Hynix sırasıyla yüzde 2,62 ve yüzde 6,36 değer kaybetti.

Tayvan Ağırlıklı Endeks yüzde 3,49 düşerken, ağır toplar Taiwan Semiconductor Manufacturing Company
 yüzde 3,56 ve uluslararası alanda Foxconn olarak bilinen Hon Hai Precision Industry yüzde 3,51'in üzerinde düştü. Endeks erken işlemlerde yüzde 5,29 kadar değer kaybettikten sonra mevcut seviyelere toparlandı.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi, petrol fiyatlarındaki zayıflığın etkisiyle yaklaşık yüzde 1,70 değer kaybetti. Ülkenin ikinci çeyrek GSYH'si yıllık bazda beklentilere paralel olarak yüzde 1, çeyreklik bazda ise yüzde 0,2 büyüdü. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 1,5 düşüşle bölgedeki en küçük kaybı yaşarken, Çin anakarası CSI 300 yüzde 0,47 geriledi.

Çin çip hisseleri de Nvidia'nın tedarik zinciriyle ilgisi olmamasına rağmen bir miktar zayıflık yaşadı; devlete bağlı Semiconductor Manufacturing International Corporation yüzde 1,95 ve Hua Hong Semiconductor yüzde 1,06 düştü.

Ağustos Caixin hizmet satın alma yöneticileri endeksi, Çin'in hizmet sektörünün Temmuz ayına göre daha yavaş bir oranda genişlediğini ve PMI'ın 52,1'den 51,6'ya düştüğünü gösterdi.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.