Öztrak: Yılın ikinci 3 ayına ilişkin büyüme verileri ekonomide yavaşlamayı gösteriyordu

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ekonomi verileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Öztrak: Yılın ikinci 3 ayına ilişkin büyüme verileri ekonomide yavaşlamayı gösteriyordu
Yayınlama: 03.09.2024
1
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Ağustos'ta İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yüzde 1,73, Enflasyon Araştırma Grubu'nun (EN-AG) yüzde 3,47 hesapladığı aylık enflasyonun Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre yüzde 2,47 olduğunu açıkladı.

Bu verinin ağustos ayları itibariyle mevcut serideki en yüksek ikinci aylık fiyat artışı olduğunu belirten Öztrak, “Geçen yıl seçim sonrasında üst üste gelen zamlarla temmuz ve ağustos aylarında enflasyon yüzde 9’un üzerine çıkmıştı. Bunun sebep olduğu baz etkisiyle (ağustos ayında aylık enflasyonda serinin en yüksek ikinci fiyat artışı kaydedilmesine rağmen) yıllık enflasyon gerilemiş görünüyor” dedi.

Milletvekili Öztrak, Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmininin üst bandının yüzde 42 olarak açıklandığını anımsatarak şunları söyledi:

“Bunun tutması için bundan sonraki dört ayda gerçekleşecek enflasyonun toplamda 7,6 puanı, aylık ortalama artışın da 1,8 puanı geçmemesi gerekiyor. Geçtiğimiz 3 yılda son 4 ayda gerçekleşen enflasyonlar ise bunun çok üstünde. Diğer taraftan; TÜRK-İŞ ve İTO ağustosta gıda fiyatlarının arttığını tespit ederken, TÜİK düştüğünü söylüyor. Ama milletimiz, pazar tezgahlarındaki, market raflarındaki yangını yaşıyor. Ayrıca son bir yılda; eğitim fiyatları yüzde 121, kiralar yüzde 121, yataklı tedavi hizmeti fiyatları yüzde 79, demiryolu ve karayolu ile yolcu taşımacılığı hizmetlerinin fiyatları ise yüzde 70-80 artmış.”

Dün gelen yılın ikinci 3 ayına ilişkin büyüme verilerinin ekonomide ciddi bir yavaşlamayı gösterdiğinin altını çizen Öztrak, “Bu yavaşlamaya rağmen enflasyonun direnç göstermeye devam etmesi, Uygulanan politikaların yeterince etkili olmadığını gösteriyor. Peki neden? Öncelikle, Suyun başında hala Saray’ın olduğunu, sorunun sebebi olanın çözümün adresi olmayacağını herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Öztrak, bunun tersine inandırmak için yapılması gerekenler hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Bunun tersine inandırmak için; beklentileri değiştirecek, milleti, bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına, eski hataların tekrarlanmayacağına inandıran, hukukun üstünlüğünü sağlayan, ekonominin rekabet gücünü artıran, sosyal destek ağlarıyla herkesi kucaklayan, kimseyi dışlamayan, belli takvime ve eylem planına bağlı, sürdürülebilir bir program da hala ortada yok! Sadece sıkı para politikasına yaslanarak ve döviz kurunu tutarak enflasyonla mücadele etmeye çalışmak, Boksörü tek kolunu bağlayarak ringe çıkarmaya benzer. Nitekim aylık çekirdek enflasyonun yeniden TÜFE’nin üzerine çıkması, bahsedilen yılsonu hedefleri açısından iyi haber değil.”

Açıklanan verilerin ileri ki dönem ekonomide daralmanın daha da hızlanacağı ancak enflasyonun katılığını sürdüreceğinin göstergesi olduğunu kaydeden Öztrak, “Vatandaşlarımızın sadece hayat pahalılığıyla değil, kalitesizleşen istihdam ve işsizlik arasında da daha fazla ezileceği anlaşılıyor. Ekonomi sadece rakamlar, grafikler, tablolar değildir. Her hesabın ve denklemin arkasında insan vardır. Ve faturayı her zaman, bu Hükümetin görüp duymadığı vatandaş öder” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.