Halk Yatırım: ABD vadelilerinde negatif seyir hakim

İstanbul, 3 Eylül (Hibya) – Halk Yatırım’ın değerlendirmelerine göre bu sabah Asya piyasalarında satıcılı seyir takip
ediyoruz.

Halk Yatırım: ABD vadelilerinde negatif seyir hakim
Yayınlama: 03.09.2024
1
A+
A-

Halk Yatırım, Avrupa piyasalarının haftanın ilk işlem gününde karışık bir seyir izlediğini bildirerek açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Dün piyasalarda neler oldu?

Haftanın ilk işlem günü, makro veri gündemi ABD’nin işçi bayramı nedeniyle tatil olması nedeniyle sakin geçerken, Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı PMI ve ÜFE verisi, Almanya ve Fransa’da İmalat PMI verileri takip edildi. Euro Bölgesi’nde Hizmet PMI verisi Ağustos ayınd 53,3 seviyesinde açıklanırken, bileşik PMI verisi ise 51,2 seviyesinde gerçekleşti.

Fransa’da İmalat PMI verisi Ağustos ayında bir önceki aya göre hafif gerileyerek 43,9 seviyesine gerilerken, Almanya’da İmalat PMI verisi 43,2’den 42,4 seviyesine geriledi. Makro ekonomik verilere ek olarak, dün basında yer alan habere göre Almanya’nın en büyük otomotiv üreticilerinden olan Volkswagen’in, son dönemde artan maliyetler sonrasında Almanya’daki bazı fabrikaları kapatmayı planladığı belirtiliyor. Henüz kesinlik kazan bir durum olmazken, binek otomobillere ek olarak diğer gruplarında olası önemlerden etkilebileceğini ve şirketin istihdamı 2029 yılına kadar güvende tutmak için sendikalarla yaptığı anlaşmanın sona erdirilmesi de yer alıyor.

Konunun somut bir hal alması halinde ise bu kapanma Volkswagen’in şirket tarihinde Almanya’daki ilk kapanma olarak tarihe geçecek. ABD piyasaları haftanın ilk işleminde işçi bayramı nedeniyle kapalıydı. Avrupa piyasaları ise haftanın ilk işlem gününde karıık bir seyir izledi.

Euro Stoxx 50 endeksi %0,30 artışla 4.973,07, DAX endeksi %0,13 artışla 18.930,85 ve CAC 40 endeksi %0,20 artışla 7.646,42 seviyesinden işlem görürken, FTSE 100 endeksi %0,15 azalışla 8.363,84 seviyesinden kapattı. ABD tahvilleri cephesinde son fiyatlamalara baktığımızda, 10 yıllık tahvil faizi %3,91, 2 yıllık tahvil faizi %3,93 seviyesinden işlem görüyor. VIX endeksi ise 15,0’dan 15,55 seviyesine yükseldi. 

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah makro veri cephesinde, Güney Kore’nin Ağustos ayı enflasyon verisini takip ettik. Güney Kore’de enflasyon Ağustos ayında aylık bazda %0,4 artışla yıllık %2,0 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan Ağustos rakamı, 3 buçuk yılın en düşük seviyesine işaret ediyor. Güney Kore Maliye Yardımcısı Kim Beom – Seok yapmış olduğu açıklamada, küresel petrol fiyatlarından kaynaklanan ek bir şok olmadığı sürece tüketici enflasyonunun %2 seviyesinde istikrar kazanmasını beklediklerini ifade etti.

Diğer taraftan, bu sabah Asya piyasalarında satıcılı seyir takip ediyoruz. Hang Seng endeksi %0,50, KOSPI endeksi %0,21, Shanghai endeksi %0,52, Nikkei %0,07, KOSPİ endeksi %0,17 ve Nifty 50 endeksi %0,05 satıcılı seyir izliyor. ABD vadelilerinde de negatif seyir hakim. Bugün ABD’de Ağustos ayı S&P Global İmalat PMI, ISM İmalat ve verinin alt endeksleri yakından takip edilecek. Piyasa beklentisi S&P Global İmalat PMI verisinin Ağustos ayında 48,0 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde. ISM İmalat tarafında ise piyasa beklentisi 47,5 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeyken, piyasa beklentisi verinin bir önceki aya göre iyileşme göstermesini bekliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ise ABD’de JOLTS Açık İş İlanları, dayanıklı mal siparişleri, fabrika siparişleri ve MBA Mortgage başvuruları piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Dayanıklı mal siparişlerinin Temmuz ayında %9,9 artış göstermesi yönünde. Fabrika siparişleri tarafında ise %4,7 artış beklentisi bulunuyor. Makro ekonomik verilere ek olarak FED tarafından Bej Kitap yayımlanacak. Euro Bölgesi’nde ise Temmuz ayı ÜFE verisi takip ediliyor olacak.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.