Çin-Mali ilişkisi stratejik ortaklığa yükseltildi

Çin ile Mali arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklığa yükseltildiği ilan edildi.

Çin-Mali ilişkisi stratejik ortaklığa yükseltildi
Yayınlama: 02.09.2024
0
A+
A-

Çin ile Mali arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklığa yükseltildiği ilan edildi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Beijing’e gelen Mali Devlet Başkanı Assimi Goita ile görüştü. İki lider Çin-Mali ilişkisinin stratejik ortaklığa yükseltildiğini ilan etti.

Xi, Çin-Mali dostluğunun iki ülkenin eski liderleri tarafından kurulduğuna dikkat çekerek, 60 yıl önce iki tarafın ilk kez Çin'in dış yardımının sekiz ilkesini içeren, ulusal egemenliğe saygı, bağımsız bir ekonominin geliştirilmesi ve içişlerine karışmamayı savunan ortak bir tebliğ yayınladığına işaret etti.

Xi, mevcut durumda Çin’in Mali’yle geleneksel dostluğu yaygınlaştırarak, karşılıklı destek vermeyi sürdürmeye, Mali’nin ekonomik gelişmesine ve Mali halkının yaşam koşullarını iyileştirmek için mümkün olan desteği sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

Xi, Çinli işletmelerin Mali’de yatırım yaparak, tarım, enerji, madencilik, altyapı tesisleri inşası gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirmesini teşvik etmeyi sürdüreceklerini, Mali’nin Çinli işletmelere emniyet güvencesi ve politika kolaylığını sağlamasını beklediklerini ifade etti.

Çin’in Afrika halkının kendi gelecekleri ve kaderleri konusunda bağımsız olarak karar vermesini desteklediğinin altını çizen Xi,  Mali dahil Afrika ülkeleriyle karşılıklı destek vermeye ve el ele vererek kendi ülkelerinin koşullarına uygun olan modernleşme yollarını izlemeye istekli olduklarını ifade etti.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılacak tarafların yeni dönemde yeni bir yol haritası çizmeye, el ele vererek modernleşme yolunu teşvik etmeye ve yüksek seviyeli Çin-Afrika kader birliğini oluşturmaya çaba sarf edeceğine işaret eden Xi, Çin’in Mali dahil olmak üzere taraflarla zirvenin başarıyla gerçekleştirilmesini hızlandırmaya hazır olduğuna vurgu yaptı.

Mali Devlet Başkanı Assimi Goita iki halkın kardeşçe bir ilişkiye sahip olduğuna ve ikili iş birliğinin somut ve samimi olduğuna işaret etti.

Mali’de ekonomik ve toplumsal gelişime çeşitli değerli yardımları sağladığından ötürü Çin’e teşekkür eden Goita, Mali-Çin dostluğunu daha sağlamlaştırmayı, stratejik ortaklık ilişkilerini yükseltmeyi, tarım, enerji, madencilik ve güvenlik gibi alanlardaki karşılıklı yarara dayalı iş birliğini derinleştirmeyi temenni ettiklerini ifade etti.

Gorita Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kaldıklarına dikkat çekerek Çin’in bölgesel-küresel barış ve kalkınmada gösterdiği çabaları takdirle karşıladıklarını dile getirdi.

Gorita ayrıca Çin ile çok taraflı iş birliğini yoğunlaştırmayı beklediklerini belirtti.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.