Xi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün, başkent Beijing’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile görüştü.

Xi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile görüştü
Yayınlama: 02.09.2024
0
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün, başkent Beijing’de Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile görüştü.

Xi, geçen mayısta Çin ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki ilişkinin kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık seviyesine yükseltilmesinden bu yana, tüm alanlardaki sonuç getirici iş birliğinin hızlı bir şekilde ilerleyerek her iki tarafa faydalar getirdiğini belirtti. Xi ayrıca, stratejik anlamı taşıyan bu ikili ilişkilerin, gelişmekte olan ülkelerin modernizasyonu hızlandırması için de bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin ulusal egemenliğini savunma ve bağımsız kalkınma çabalarını desteklediklerini dile getiren Xi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’yle, tarım, maden işleme ve mesleki eğitim gibi alanlardaki iş birliğini derinleştirerek, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin kaynak avantajlarını kalkınma ivmesine dönüştürmesine yardımcı olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Çin ve Afrika’nın son zirvede ikili ilişkilerin yeni konumunu belirleyeceklerine ve iki tarafın modernizasyonu ilerletmek için alacağı bir dizi önemli tedbiri açıklayacaklarına dikkat çeken Xi, “Kongo Demokratik Cumhuriyeti’yle tarihi fırsatları yakalayıp, karşılıklı stratejik güveni güçlendirmek, karşılıklı yarara dayalı iş birliğini derinleştirmek, gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını savunmak ve Küresel Güney ülkelerinin barış ve kalkınma hedefine doğru ilerlemesini hızlandırmak için çalışmaya istekliyiz.”diye konuştu.

Felix Tshisekedi, eşitlik, karşılıklı saygı ve yüksek derecedeki karşılıklı güvene dayanan ikili iş birliğinde karşılıklı yarar sağlandığını kaydetti.

Çin’i öncelikli işbirliği ortağı olarak gördüklerini belirten Tshisekedi, Çin’le dostluğu ve her alanı kapsayan pragmatik iş birliğini derinleştirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Çin’e Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin ulusal egemenliği ve bağımsızlığını korumasına verdiği destekler nedeniyle teşekkür eden Felix Tshisekedi, Tek Çin ilkesine bağlı kalarak Taiwan’ı Çin’in bölünmez bir parçası olarak tanıdıklarını dile getirdi.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun Afrika ülkelerinin kalkınma rüyasını gerçekleştirmesi için önemli fırsatlar sağladığına dikkat çeken Felix Tshisekedi, Çin-Afrika Forumu Zirvesi’nin başarılı geçeceğine ve Afrika ülkelerinin halklarına daha fazla somut sonuçlar getireceğine inandıklarını vurguladı.

Xi aynı gün, Çin-Afrika Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’e gelen Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Assoumani Azali, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle ve Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe’yle de ayrı ayrı görüşmeler yaptı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.