“Çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı” iddiası

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan “2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı.” başlıklı haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

“Çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı” iddiası
Yayınlama: 29.08.2024
3
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan “2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı.” başlıklı habere ilişkin açıklama yaptı.

2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ın Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtilen açıklamada “Birçok ilki barındıran bu kararın ardından ortaya atılan asılsız iddialara ilişkin bu açıklamayı yapma ihtiyacı hasıl olmuştur.” denildi.

Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerin prim desteği olan ifade etti fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağının bazı bazı basın yayın organlarınca iddia edildiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu tamamen asılsızdır. İlk olarak; mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan üreticilerimizin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacaktır.”

Üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerin kullandığı mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25'ini planlı üretim desteği olarak alacağı belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100'ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50'si desteklenmiş olacaktır. Su kısıtının olduğu 11 il 52 ilçede ise planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50'lik kısmı da ‘yer altı su kısıtı desteği’ olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin yüzde 100'ü desteklenecektir.”

Açıklamada çiftçilerin talep ettiği gibi bu desteklerin aynı olarak değil, nakdi olarak ödeneceği aktarıldı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.