MSB: Son bir haftada 65 terörist etkisiz hale getirildi

Ankara, 29 Ağustos (Hibya) – Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar bin 828 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

MSB: Son bir haftada 65 terörist etkisiz hale getirildi
Yayınlama: 29.08.2024
0
A+
A-

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında yapılan operasyonlar sonucunda Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 65 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısının bin 828 olduğunu vurgulayan Aktürk, “Geçtiğimiz hafta içerisinde Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 1 PKK’lı terörist daha Habur’daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur” dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 394 şahsın yakalandığını ve bin 370 şahsın ise hududu geçemeden engellendiğini vurgulayarak “Yakalanan şahıslardan 15’i terör örgütü mensubudur. Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 9 bin 67’ye yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 72 bin 82 olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları kapsamında yapılması planlanan etkinlikleri duyuran Aktürk, şunları söyledi:

“Ankara’da geçit töreni, Deniz Kuvvetlerimizin yüzer unsurları tarafından 22 limanda halka açık liman ziyaretleri, Ankara’da Türk Yıldızları, İstanbul’da Solo Türk ekiplerimizin gösteri uçuşu ile Eskişehir’de Muharip Uçak Geçişi, Armoni Mızıkası ve Mehteran Birlik Komutanlıklarınca Afyonkarahisar ve Ankara’da konserler icra edilecektir. Ayrıca, Bando Komutanlıklarımız tarafından 26 Ağustos’ta başlayan ve birçok ilimizde gerçekleştirilen bando konserleri 9 Eylül’e kadar devam edecek, “Askerî Müzelerimiz” ise 30 Ağustos’ta halkımız tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebilecektir. Tüm halkımızı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Gününün coşku ve heyecanını birlikte yaşamaya davet ediyoruz.”

Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler'in bugün Bakanlıkta düzenlenecek olan Rütbe Terfi Törenine katılacağını duyuran Aktürk, 30 Ağustos’ta; Anıtkabir’de düzenlenecek törene, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki tebrigata, Devlet Mezarlığındaki Anma Töreni ile Kara Harp Okulundaki Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet törenine, 31 Ağustos’ta ise Deniz ve Hava Harp Okulları ile Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulundaki mezuniyet törenlerininde de yer alacağını aktardı.

İsrail'in tüm çağrılara rağmen uluslararası hukuku çiğneyerek saldırganlığına devam etmekte olduğunu bildiren Tuğamiral Aktürk, İsrail – Filistin gelişmeleri hakkında şunları söyledi:

“Krizin en başından beri İsrail’in saldırılarını yayacağına dair endişelerimizi dile getirmekteyiz. İsrail’in saldırganlık ve sorumsuzluğunun bölgemizi getirdiği durum ortadadır.”

Aktürk, Yunanistan ev sahipliğinde, 2-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan DYNAMIC GUARD-II/2024 tatbikatına NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de görevli TCG YILDIRIM gemisinin katılacağını ifade ederek “2-13 Eylül tarihleri arasında İtalya’da DYNAMIC MOVE-II tatbikatı icra edilecektir” dedi.

Endonezya Deniz Kuvvetlerine ait DIPONEGORO korveti tarafından 16 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Mersin’e liman ziyareti gerçekleştirildiğini açıklayan Tuğamiral Zeki Aktürk, eğitimler hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ORIKU gemisi tarafından 30 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında, ABD Donanmasına ait USS WASP amfibi gemisi tarafından 1-5 Eylül tarihleri arasında İzmir’e, Fransa Deniz Kuvvetlerine ait LANGUEDOC fırkateyni tarafından 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Mersin’e liman ziyaretleri gerçekleştirilecektir.”

Aktürk, 3-5 Eylül tarihleri arasında Mısır’da düzenlenecek Uluslararası Havacılık Fuarı’na 2 adet F-16 uçağı ile katılım sağlanacağını duyurdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin orman yangınları başta olmak üzere afetlerle mücadeleye ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde destek vermeye devam ettiğinin altını çizen Tuğamiral Aktürk, “Bu çerçevede, bugüne kadar 30 ayrı yerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine 98 helikopter ile 2 bin 919 sorti yapılarak destek sağlanmıştır” dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Yeni Tip Denizaltı Projesinin birinci gemisi Piri Reis, yakıt 2-3-4 akaryakıt gemileri ve dünyada sınıfının en büyüğü olan 3.000 tonluk Denizaltı Havuzu'nun hizmete alındığını belirtti.

Personel ve askeri öğrenci alım/temin faaliyetlerinin de planlandığı şekilde devam ettiğini aktaran Aktürk, şu açıklamada bulundu:

“Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu ve Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet törenleri yarın, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu ile Kara, Deniz ve Hava Astsubay Meslek Yüksekokullarının mezuniyet törenleri ise 31 Ağustos’ta icra edilecektir. 2023-2024 eğitim ve öğretim döneminde Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarından; bin  510 subay ve 2 bin 51 astsubayın yanı sıra 17 dost ve müttefik ülkeden 103 subay ve 62 astsubay mezun olacaktır. Ayrıca, Milli Savunma Bakanlığına Sözleşmeli Bilişim Personeli Temini kapsamında başvurular 3 Eylül’de başlayacak olup 3 Ekim’e kadar sürecektir.”

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, TCG Anadolu, TCG Gökova’nın ABD’ye Ait USS Wasp gemisiyle gerçekleştirdiği eğitimlerin bazı basın organları tarafından “İsrail’e destek” gibi haberleştirilmesine ilişkin sorulara şu yanıtı verdi:

“TCG Anadolu ve TCG Gökova ABD Donanma unsurları USS Wasp ve USS Oak Hill ile 13-17 Ağustos’ta Akdeniz’de geçiş eğitimleri icra etmiştir. Geçiş eğitimleri bölgemizde bulunan dost ve müttefik ülke unsurları ile ortak çalışabilirliğin artırılması maksadıyla yapılan fırsat eğitimleridir ve diğer dost-müttefik ülke gemileriyle de yapılmaktadır. Bunlar rutin ve kapsamı itibarıyla kısıtlı eğitimlerdir. Yani tatbikat değildir, iddia edildiği gibi bir yıl önceden planlanmamıştır. Tatbikat ile geçiş eğitimi arasında çok büyük fark vardır. Tatbikatlar belli bir senaryo çerçevesinde icra edilen çok sayıda ve çeşitli unsurun katıldığı faaliyetlerdir ve amacı vardır. Geçiş eğitimleri ise sadece gemilerin orada bulunmasından fırsatla ortaya çıkan sadece usullerin denendiği, ortak çalışabilirlik ve dostluğu geliştirmek dışında farklı bir amacı olmayan eğitimlerdir. Bu eğitimlere farklı anlamlar yüklemek yanlıştır.”

Bakanlık kaynakları, Katar-Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nın bünyesinde Deniz ve Hava Unsur Komutanlığı teşkil edilmesine yönelik sorulara şu cevabı verdi:

“Katar’da daimi konuşlanmamıza olanak sağlayan Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayi ile Katar Topraklarında TSK’nın Konuşlandırılması Konusunda İş Birliği Anlaşması, 15 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda; Katar Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığı’na Deniz ve Hava unsurlarının da dahil edilmesi kararından sonra 6 adet F-16 uçak ve görevli personelin Katar’a intikali 05 Ağustos 2024 tarihinde tamamlanmıştır. Bahse konu filomuz Katar’da askeri eğitim, yardım ve danışmanlık, bilgi ve tecrübe paylaşımı alanında faaliyet yürütecektir. Ayrıca Deniz Unsur Komutanlığında görev yapacak TCG Kuşadası ve TCG Kumkale isimli gemilerimiz Katar’a intikal ettirilmektedir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.