Halk Yatırım: Dün ABD piyasaları satıcılı seyir izledi

İstanbul, 29 Austos (Hibya) – Halk Yatırım, dün ABD piyasalarının, Nvidia’nın finansallarının piyasalarda iyimserliğin öne çıkması için yeterli görülmemesi nedeniyle satıcılı seyir izlediğini açıkladı.

Halk Yatırım: Dün ABD piyasaları satıcılı seyir izledi
Yayınlama: 29.08.2024
2
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın değerlendirmesine göre, dün ABD piyasaları, Nvidia’nın finansallarının piyasalarda iyimserliğin öne çıkması için yeterli görülmemesi nedeniyle satıcılı seyir izledi.

Değerlendirmede verilen bilgiler şu şekilde:

“Nvidia, bilançosunda 2025 mali yılının ikinci çeyreği olarak kabul ettiği 28 Temmuz'da sona eren 3 aylık döneme ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde şirketin gelirleri yıllık bazda yüzde 122 artışla 30 milyar dolara çıkarak rekor tazeledi.

“Gelirini bir önceki çeyreğe göre de yüzde 15 artıran Nvidia, geçen senenin aynı çeyreğinde 13,5 milyar dolar gelir elde etmişti. Piyasa beklentisi, Nvidia'nın bu dönemdeki gelirinin 28,7 milyar dolar olacağı yönündeydi. Çip üreticisi, içinde bulunulan çeyreğe ilişkin gelir beklentisini ise 32,5 milyar dolar olarak açıkladı. Nvidia'nın net karı da söz konusu çeyrekte yıllık yüzde 168 artarak 16,6 milyar dolara yükseldi. Piyasa beklentisi 19 mlr dolar seviyesindeydi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 6,2 milyar dolarlık kar elde etmişti. Şirketin 2024 mali yılının ikinci çeyreğinde 25 sent olan hisse başına karı da bu dönemde 67 sente çıktı. Nvidia, ayrıca 2025 mali yılının ilk yarısında hissedarlara hisse geri alımı ve nakit temettüler yoluyla 15,4 milyar dolar iade ettiğini açıkladı.

“Şirketin, yönetim kurulunun ek 50 milyar dolarlık hisse geri alım yetkisini onayladığı aktarıldı. Yapay zeka çiplerine yönelik talep artmaya devam ederken, Nvidia'nın hisseleri, yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 150'nin üzerinde değer kazandı, şirketin piyasa değeri de 3 trilyon doları aştı.

“Makro veriler cephesinde dün ABD’de MBA mortgage başvuruları verileri takip edilecek. ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı geçen hafta yüzde 6,50'den yüzde 6,44'e inerken, mortgage başvuruları yüzde 0,5 yükseldi. Veri 2023 yılı Nisan ayından beri en düşük seviye olarak kaydedildi.

“Tahvil faizleri cephesinde ABD 2 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,86 seviyesine hafif gerilerken, 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 3,83 seviyesine hafif yükseldi. Faiz indirim patikasına ilişkin olarak da, Fed’in Eylül ayı FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceği yönündeki olasılık yüzde 65,5, 50 baz puanlık indirim ihtimali yüzde 34,5 seviyesinde bulunuyor. Kasım ayında da yüzde 43 olasılıkla 25 baz puanlık faiz indirimi öngörülürken, Aralık ayında yüzde 44,1 ihtimalle 50 baz puanlık faiz indirimine gidileceği tahmin ediliyor. VIX endeksi 1,68 puan artışla 17,11 seviyesine yükselirken, tahvil piyasasındaki volatiliteyi gösteren MOVE endeksi de 0,46 puan düşüşle 108,76 seviyesinde gerçekleşti. Dow Jones endeksi yüzde 0,39 artışla 41.091,42 seviyesine yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 1,12 düşüşle kaydederek 17.556,03 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de yüzde 0,60 değer kaybıyla 5.592,20 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

“Bu sabah Asya piyasalarında da Endonezya ve Hindistan piyasaları dışında satıcılı seyir görülüyor. Özellikle Güney Kore ve Tayvan’daki çip üreticisi şirket hisselerinde görülen realizasyonlar piyasaların seyrinde belirleyici oluyor. Hang Seng endeksi yüzde 0,55 gerilerken, KOSPI endeksi yüzde 0,90 ekside. Shangai endeksi yüzde 0,49 değer kaybederken, S&P ASX 200 endeksi yüzde 0,35 geriliyor. Nikkei endeksi de yüzde 0,10 düşüş kaydediyor.

“ABD vadelilerinde genel olarak negatif seyir hakim. Bugün ABD’de toptan stoklar, perakende stoklar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve bekleyen konut satışları verilerine ek olarak 2Ç24 büyüme, kişisel tüketim, GSYH fiyat endeksi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksinin ikinci okumaları takip edilecek. Toptan stoklar Temmuz ayı öncü verisinin aylık bazda yüzde 0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Perakende stoklara ilişkin piyasa beklentisi de yüzde 0,6 artış yönünde bulunuyor.

“İstihdam cephesinde 24 Ağustos haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 233k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bekleyen konut satışlarının da aylık bazda yüzde 0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. 2Ç24 verilerine ilişkin olarak yıllıklandırılmış çeyreksel büyüme verisinin yüzde 2,8 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. GSYH fiyat endeksinin ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin çeyreksel bazda sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 2,9 artış olarak teyit edilmesi öngörülüyor. Euro bölgesi cephesinde hizmet, sanayi ve ekonomik güven endeksi verileri takip edilecek. Hizmet sektörü güven endeksi Ağustos ayı verisinin aylık bazda 0,4 puan artışla 5,2 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Sanayi güveni verisinin de 0,3 puan düşüşle -10,8’e gerilemesi bekleniyor.

“Ekonomik güven endeksinin 0,2 puan artışla 96 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

“Yarın ABD’de kişisel gelirler, kişisel harcamalar, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ve MNI Chicago PMI verileri takip edilecek. Kişisel gelirker ve kişisel harcamalar Temmuz ayı verilerinin aylık bazda sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi cephesinde Temmuz ayı manşet verisinin aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda da yüzde 2,6 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

“Çekirdek veriye yönelik beklentiler de aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 2,7 artışlar yönünde yoğunlaşıyor. MNI Chicago PMI Ağustos ayı verisinin aylık bazda 0,2 puan düşüşle 45,1 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde TÜFE verisi izlenecek. Ağustos ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 2,8 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da Tokyo TÜFE, perakende satışlar, sanayi üretimi ve konut başlangıçları verileri takip edilecek. Tokyo TÜFE Ağustos ayı manlet verisinin yıllık bazda yüzde 2,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Gıda dışı ve çekirdek verinin de sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 1,4 artışlar göstermesi öngörülüyor. Perakende satışlar Temmuz ayı öncü verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,4 ve yüzde 2,8 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Sanayi üretimi Temmuz ayı öncü verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 2,7 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Konut başlangıçları verisini de yıllık bazda yüzde 1 gerilemesi öngörülüyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.