Şanlıurfa’da salça sezonu açıldı

Şanlıurfa, 26 Ağustos (Hibya) – Şanlıurfa’da yöre halkının domates olarak adlandırdığı salçanın üretimine başlandı.

Şanlıurfa’da salça sezonu açıldı
Yayınlama: 26.08.2024
1
A+
A-

Domates ve biber hasadının başlamasıyla birlikte Şanlıurfa’da salça sezonu da açıldı. Evlerinin salça ihtiyacını karşılamak isteyen Şanlıurfalılar, hal pazarından aldıkları salçalık biber ve domatesi sıkma tesisine götürerek, salçalarını el değmeden hazırlatıyor.

Kentte salça yapım işiyle uğraşan aileler, kış hazırlıkları kapsamında pazardan satın aldıkları domatesleri, ev veya bahçelerinde uzun ve zahmetli sürecin ardından salçaya dönüştürüyor.

Fabrika üretimi ürünleri fiyat, kalite ve sağlık yönünden tercih etmediklerini belirten aileler bu ürünleri tüketmek yerine kendi elleri ile emek vererek hazırlamış oldukları ürünleri tercih ettiklerini dile getiriyor.

Her yıl ağustos ayının sonuna doğru başlayan kış hazırlıkları halk pazarından alınan domatesler makineden geçirildikten sonra güneşte bekletip salça haline getiriliyor.

Bazı Şanlıurfalı kadınlar salçalarını kendi evi için yaparken, bazı kadınların ise ticaret amaçlı yapıp aile geçimlerine katkı sunuyor. Esnaf, geçen yıla oranla domates fiyatlarında artış olmadığını belirtiyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.