Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 26 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, piyasaların Fed’in bu yılki kalan üç toplantısından toplamda yaklaşık 100 baz puanlık indirime gideceğini fiyatladığını bildirdi.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 26.08.2024
4
A+
A-

Gedik Yatırım’ın raporunda Fed Başkanı Jerome Powell’ın, cuma günü Jackson Hole'daki konuşmasında, işgücü piyasasına yönelik artan risklerin ortasında politikayı ayarlama zamanının geldiğini söylerken, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine döneceğine dair güvenini dile getirdiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Merkez bankasının Eylül ayında politikayı gevşetmeye başlaması bekleniyor ancak ilk faiz indiriminin boyutu konusunda fikir ayrılığı devam ediyor. Piyasalar, Fed'in bu yılki kalan üç toplantısından toplamda yaklaşık 100 baz puanlık indirime gideceğini fiyatlıyor. Bu hafta cuma günü açıklanacak Temmuz ayı kişisel tüketim harcamaları verisi faiz indiriminin boyutu ile ilgili olası sinyaller için piyasaların odağında yer alıyor.

“Öte yandan Orta Doğu’da daha geniş bir çatışmaya dair artan endişeler arz risklerine ilişkin riskleri güçlendirirken, WTI ham petrol vadeli işlemleri pazartesi günü varil başına yaklaşık 75,4 dolara yükseldi. Hafta sonu İsrail ve Hizbullah füze saldırıları düzenledi ve Hizbullah, geçen ay Beyrut'ta üst düzey bir komutanın suikastına misilleme olarak İsrail'e karşı yüzlerce roket ve insansız hava aracı fırlattı. Saldırıları öngörerek İsrail jetleri kısa bir süre önce Lübnan'daki hedefleri vurdu. Başkan Powell’ın açıklamaları sonrası, Cuma günü Dow %1,14, S&P 500 %1,15 ve Nasdaq Composite %1,47 yükselişle haftayı güçlü şekilde sonlandıran ABD endeksleri, hafta başında, artan jeopolitik riskler ve PCE enflasyonu, Nvidia bilançosu gibi önemli verilerin açıklanacağı haftaya yatay seyirde başladı.

Önemli şirket haberleri:

“Apple (APPL), Bloomberg'ün haberine göre, Apple’ın yeni iPhone, Apple Watch ve AirPods serisini 10 Eylül'de tanıtması bekleniyor. Cihazların 20 Eylül'de satışa sunulması beklenirken, haberin devamında, Apple'ın ilerleyen süreçte yeni bir Mac mini bilgisayar sürümünü de tanıtmasının muhtemel olduğu belirtildi.(Nötr)

“International Business Machines Corporation (IBM), Dünyanın en büyük teknoloji hizmetleri şirketi olan IBM ile ilgili Çin medyasına dayandırılan bilgiye göre, IBM, Çin'deki Ar-Ge birimlerini tamamen kapatacak ve bu durum 1.000'den fazla çalışanın işten çıkarılmasına neden olacak. Şirket haber ile ilgili yorum yapmazken, haberin devamında bu kararın, şirketin donanım talebindeki düşüş ve Çin gibi büyüme pazarlarındaki zorluklarla mücadele ettiği bir dönemde alındığı belirtildi. (Olumsuz)

“Uber Technologies (UBER), Hollanda'nın veri koruma denetleyicisi, Uber'e Avrupa'daki sürücülerin kişisel bilgilerini Amerika Birleşik Devletleri'ne yeterli koruma olmadan aktardığı iddiasıyla pazartesi günü 290 milyon euro (324 milyon dolar) para cezası kesti. Uber, kararı kusurlu ve haksız bulduğunu belirterek itiraz edeceğini duyurdu.(Nötr)”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.