Halk Yatırım: Asya piyasalarında karışık seyir görülüyor

İstanbul, 26 Ağustos (Hibya) – Halk Yatırım’ın analizine göre bu sabah Asya piyasalarında karışık seyir görülüyor.

Halk Yatırım: Asya piyasalarında karışık seyir görülüyor
Yayınlama: 26.08.2024
0
A+
A-

Halk Yatırım, ABD vadelilerinde yatay negatif seyrin hakim olduğunu bildirerek şu açıklamayı yaptı:

“Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, Jackson Hole Sempozyumu’nda Fed başkanı Powell’ın faiz indirimlerinin yolda olduğu mesajını vermesiyle alıcılı seyir izledi.

1978’den bu yana Kansas City Fed’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Jackson Hole Sempozyumu’nda bu yılın teması “Para Politikasının Etkinliğinin ve İletiminin Yeniden Değerlendirilmesi” idi. Sempozyumda yaptığı konuşmada Fed başkanı Powell, mevcut konjönktörün politika değişikliğinin zamanının geldiğine işaret ettiğini belirtti. Faiz indirimlerinin zamanlamasının ve büyüklüğünün veri akışlarına, makroekonomik görünüme ve risklerin dengesine bağlı olacağını da sözlerine ekledi. Talebin tekrardan mal grubundan hizmetler cephesine geçiş yapmasından geldiğini belirten Powell, dezenflasyon sürecinin sadece enflasyon beklentilerinin çıpalanmasıyla gerçekleşebileceğini aktardı. Powell ayrıca, enflasyonda görülen belirgin gerilemenin ardından Fed’in güçlü istihdam piyasasını desteklemeye odaklanabileceğini vurguladı.

Powell’ın piyasa dostu mesajlarının ardından ABD 2 yıllık tahvil faizleri %3,91 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,80 seviyesine geriledi. Faiz indirim patikasına ilişkin olarak da, Fed’in Eylül ayı FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceği yönündeki olasılık %76 seviyesine yükselirken, 50 baz puanlık indirim ihtimali %24’e geriledi. Kasım ayında da %52,9 olasılıkla 25 baz puanlık faiz indirimi öngörülürken, Aralık ayında %44,1 ihtimalle 50 baz puanlık faiz indirimine gidileceği tahmin ediliyor. VIX endeksi 1,69 puan düşüşle 15,86 seviyesine gerilerken, tahvil piyasasındaki volatiliteyi gösteren MOVE endeksi de 2,87 puan azalışla 105,63 seviyesinde gerçekleşti. 

Dow Jones endeksi %1,14 yükselişle 41.175,08 seviyesine yükselirken, Nasdaq endeksi teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan alımlarla %1,47 artış kaydederek 17.877,79 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %1,15 artışla 5.634,61 ile tüm zamanların zirve seviyesine yakınsadı. Düşük piyasa değerli hisseleri kapsayan Russell 2000 endeksi %3,19 yükselişle 2.218,70 seviyesinden kapandı Haftalık bazda da Dow Jones endeksi %1,3, Nasdaq endeksi ise %1,4 yükseldi. S&P 500 endeksi de %1,45 oranında getiri sağlarken, Russell 2000 endeksi %3,58 yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında ise karışık seyir görülüyor. Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole Sempozyumu’nda verdiği güvercin mesajların ardından, Ortadoğu’da artan jeopolitik gerilim piyasaların seyrinde belirleyici oluyor. Bu sabah Hizbullah, Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail'e saldırı başlattığını duyurdu. Söz konusu gelişmeler ışığında Nikkei endeksinde düşüşler %1’i aşarken, KOSPI endeksi %0,21 ekside. Shangai endeksi de yatay negatif seyir izliyor. Hang Seng, IDX Composite, Nifty 50 endeksleri ise alıcılı seyir izliyor. Hang Seng endeksi %0,90 yükselirken, IDX Composite endeksi %0,58 artıda. Nifty 50 endeksi de %0,77 yükseliyor.

ABD vadelilerinde yatay negatif seyir hakim.

Bugün ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve Dallas Fed imalat endeksi verileri takip edilecek. Dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayı öncü verisinin manşet bazda aylık olarak %3,9 yükseliş kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veriye yönelik beklenti de aylık bazda %0,1 artış görüleceği yönünde. Dallas Fed imalat aktivitesine yönelik olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayı verisi aylık bazda 2,4 puan düşüşle -17,5 seviyesine gerilemişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de FHFA konut fiyat endeksi, Conference Board tüketici güveni, Richmond Fed imalat aktivitesi ve Dallas Fed hizmet aktivitesi verileri takip edilecek. FHFA konut fiyat endeksi verisine yönelik piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Mayıs ayı verisi aylık bazda değişim göstermemişti. Conference Board tüketici güveni Ağustos ayı verisinin de aylık bazda 0,3 puan düşüş kaydederek 100 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Richmond Fed imalat aktivitesi ve Dallas Fed hizmet aktivitesi verilerine ilişkin de piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere, Richmond Fed imalat aktivitesi Temmuz ayı verisi aylık bazda 7 puan düşüşle -17 seviyesine gerilemişti. Dallas Fed hizmet aktivitesi verisi ise aylık bazda 4 puan artışla -0,1 seviyesine yükselmişti. Euro Bölgesi’nde ise veri akışı sakin seyredecek. Asya cephesinde, Japonya’da hizmet ÜFE verisi takibimizde olacak Piyasa beklentisi Temmuz ayı verisinin yıllık bazda %2,9 artış kaydettiği yönünde. Çin’de de sanayi sektörü karlılığı verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Haziran ayı verisi yıllık bazda %3,6 artış kaydetmişti.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.