Guardian: AB’de üst düzey görevler için cinsiyet dengesi hedefi tehlikede

Brüksel, 26 Ağustos (Hibya) – Yeniden seçilmesinin ardından Von der Leyen üst düzey görevlerde “kadın ve erkeklerin eşit oranda” yer almasını hedeflediğini söyledi; ancak üye devletlerin Von der Leyen’in biri kadın biri erkek iki aday önerme talebini görmezden gelmelerinin ardından bu hedefi tehlikeye girdi.

Guardian: AB’de üst düzey görevler için cinsiyet dengesi hedefi tehlikede
Yayınlama: 26.08.2024
1
A+
A-

The Guardian'ın haberine göre, geçen ay tarihi bir ikinci dönem için yeniden seçilen AB yürütmesinin ilk kadın başkanı, komisyon üyelerinden oluşan ekibini oluşturuyor.

Hükümet duyuruları ve yerel basında çıkan haberlerin analizine göre, Brüksel'e isim bildirmek için 30 Ağustos'a kadar 14 erkek ve beş kadın aday olarak önerildi.

Henüz adaylıklarını kesinleştirmemiş olan yedi ülkeden ikisinin (Litvanya ve Romanya) yakın zamanda erkek adayların adaylıklarını onaylaması beklenirken, diğer ikisinin de (Belçika, Danimarka) bir erkek aday önermesi bekleniyor. Henüz aday göstermeyen diğer iki ülkede (İtalya ve Portekiz) erkekler önde giderken, Bulgaristan'da favoriler kadınlar.

Hükümet bakanlarına benzeyen bu kişiler, bloğun iklim, teknoloji ve sanayi politikalarını denetleyen, ticaret anlaşmalarını müzakere eden, Avrupa hukukunu denetleyen, milyarlarca hibe dağıtan ve birliğin bütçesini hazırlayan üst düzey AB yetkilileri.

En kötü senaryolara göre Aralık ayında göreve başlaması beklenen bir sonraki komisyonun sadece yüzde 22 ya da yüzde 26'sı kadınlardan (von der Leyen'in kendisi de dahil) oluşabilir ki bu da 2019'da yüzde 44 kadın temsiliyle göreve başlayan bir önceki komisyondan daha kötü bir cinsiyet dengesi anlamına geliyor.

Avrupa Parlamentosu'nun cinsiyet eşitliği komitesi başkanı Lina Gálvez, von der Leyen'i AB hükümetlerinin kendisine kadın adaylar sunması konusunda ısrarcı olmaya çağırdı.

Guardian'a konuşan Gálvez, “Sınırları hareket ettirmeden, baskı yapmadan asla bir şey elde edemeyiz,” dedi. “Özellikle de şimdi, toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler faşist, anti-demokratik hareketlerin çekirdeğini oluştururken… toplumsal cinsiyet eşitliğine olan bağlılığımızın zayıf olduğunu gösteremeyiz.”

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.