Xi, İngiltere Başbakanı Starmer’le telefonda görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’le telefonda görüştü.

Xi, İngiltere Başbakanı Starmer’le telefonda görüştü
Yayınlama: 23.08.2024
1
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’le telefonda görüştü.

Xi Jinping, Starmer'i İngiltere Başbakanı olarak göreve başlamasından dolayı tebrik etti.

Xi, değişiklikler ve çatışmaların iç içe geçtiği uluslararası ortamda, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve dünyanın önemli ekonomileri olarak Çin ve İngiltere’nin ikili ilişkilere uzun vadeli ve stratejik olarak bakması, diyalog ve işbirliğini güçlendirmesi, istikrarlı ve karşılıklı yarara dayalı ikili ilişkilerle iki ülkeye ve dünyaya yarar sağlaması gerektiğine dikkat çekti.

Çin tarzı modernizasyonla güçlü devlet inşasını hızlandırıp, ulusal şahlanışı gerçekleştirmeye çalıştıklarını ve barışçıl kalkınma yolunda ilerlediklerini kaydeden Xi, İngiltere’in Çin’e objektif ve rasyonel bir şekilde yaklaşmasını beklediklerini dile getirdi. 

Xi, Çin’in nitelikli üretici güçleri geliştirerek yeni tip sanayileşmeyi hızlandırmasının başta İngiltere olmak üzere tüm ülkelere daha fazla yeni fırsatlar sunacağını hatırlattı.

Xi, İngiltere’yle karşılıklı saygı temelinde eşit diyalogu sürdürmeye, karşılıklı anlayış ve güveni arttırarak kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini sağlamaya, finans, yeşil ekonomi ve yapay zeka gibi alanlardaki işbirliğinin yanı sıra, beşeri ve kültürel temasları derinleştirmeye hazır olduklarını vurguladı.

Starmer, daha yakın Çin-İngiltere işbirliğinin geliştirilmesinin iki tarafın uzun vadeli çıkarlarına uygun olduğunu, ekonomi, ticaret, finans, eğitim, temiz enerji ile tıp ve sağlık gibi alanlardaki işbirliğinin güçlendirilmesinin de her iki tarafın kalkınmasına ve iklim değişikliği gibi küresel tehditlerle mücadeleye faydalı olduğunu söyledi.

Çin’le temasları yoğunlaştırmak, sonuç getirici işbirliği ve kurumsal iletişimde olumlu sonuçların alınmasını hızlandırmak, karşılıklı saygı ruhu doğrultusunda uzun vadeli, istikrarlı ve stratejik anlam taşıyan İngiltere-Çin ilişkisini geliştirmek istediklerini belirten Starmer, “Çin’le önemli uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde iletişimi sürdürerek, dünya güvenliği ve istikrarını korumak için katkıda bulunmaya hazırız. İngiltere’nin uzun vadede Tek Çin ilkesine bağlı kalma duruşunun değişmeyeceğini yinelemek isterim.”dedi.

Xi de, İngiltere’yle tüm kademelerde temasları sürdürmek, ikili ilişkiyi istikrarlı bir şekilde ileriye taşımak ve dünya barışı ile kalkınmasını hızlandırmak için çaba göstermeye istekli olduklarını sözlerine ekledi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.