Bakan Uraloğlu: Yerköy Hızlı Tren İstasyonunu bugün kullanıma açtık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Yerköy Kayseri Yüksek Hızlı Tren Hattı şantiyesinde açıklama yaptı.

Bakan Uraloğlu: Yerköy Hızlı Tren İstasyonunu bugün kullanıma açtık
Yayınlama: 23.08.2024
2
A+
A-

Bakan Uraloğlu'nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Uygun olarak hayata geçirdiğimiz projemizi da Ankara Sivas hızlı tren hattı ile entegre olacak ve böylece Kayseri’de doğrudan hızlı tren konforuyla tanışmış olacak.

11 yılda 11 milyon yolcu ve 650 bin ton yük taşıma imkanına kavuşmuş olacağız. Mevcut konvansiyonel demir yolu bağlantısıyla 7 saat süren Ankara-Kayseri arası sadece 1 saat 45 dakikaya düşecek. 5,5 saatte İstanbul’a hızlı güvenli ve ekonomik ulaşım imkanı sağlanmış olacak.

Şöyle düşünün ailesiyle Kayseri’de yaşayan ve Ankara’da okuyan üniversite öğrencimiz isterlerse cuma akşamları okuldan çıktıktan sonra sadece 1 saat 45 dakika gibi kısa ve konforlu bir yolculukla hafta sonlarını ailelerinin yanında geçirebilecekler ya da gezmeye gelebilecekler.

Hhafta sonlarında farklı bir etkinlik yapıp yeni yerler keşfetmek isteyen vatandaşlarımız da Ankara’dan Kayseri’ye ya da Kayseri’den Ankara’ya gitmek istediklerinde bu yol güzergahında güzelce seyahat etmiş olacaklar.

Düşünün 7 saat nere 1 saat 45 dakika nere. Hiç şüphesiz bu seyahatler her iki şehrimizin turizm ve ticaret faaliyetlerini de geliştirecek. Yine örneğin İstanbul’da düğünü olan olan Kayserili bir vatandaşımız yolculuklarını sadece 5,5 saat süreceği için isterlerse düğün günü gidip dönebilecekler.

Projemiz tamamlanmasının ülkemiz ekonomisine ciddi katkıları olacak. İşletme bakım maliyeti açısından 115 milyon euro, yolcunun zaman kazancı bakımından 90 milyon euro, yük taşımacılığındaki zaman kazancı bakımından 5 milyon euro ve karbon salınımı azaltmasından 32 milyon euro olmak üzere yılda yaklaşık 242 milyon euro kazanç sağlayacağız.

Yani esasında bizim bu hattımız çok kısa zamanda zamanda kendisini amorti edecek demektir. şimdiden hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Bugün Ankara Sivas Hızlı Tren Hattıımızın Yerköy Hızlı Tren İstasyonunu vatandaşlarımızın kullanımına an itibari ile açtık.

Resmi açılışını da inşallah ilerleyen günlerde gerçekleştireceğiz. Gördüğünüz üzere demir yollarımız dinamik yapısıyla çağın gerektirdiği değişimlere devam ediyor.

Bbildiğiniz üzere 2002-2024 yılları arasında ülkemizde demir yollarında ciddi yatırımlar, iyileştirme, yenileme ve kalkınma hamlelerini gerçekleştirdik. 2002 yılında 10.948 km olan hat uzunluğuumuzu 13.919 km’ye yükselttik.

2.552 km hızlı tren ağı inşa ettik ülkemizi yarım asırlık hayalimiz olan yüksek hızlı tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6'ncı dünyada 8'inci tren işletmecisi ülke durumuna getirdik.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.