Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri Türkiye ve altı ülkede başlatıldı

Londra, 23 Ağustos (Hibya) – Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri Türkiye ve altı ülkede başlatıldı.

Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri Türkiye ve altı ülkede başlatıldı
Yayınlama: 23.08.2024
0
A+
A-

Doktorlar dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısını hastalarda denemeye başlarken, uzmanlar aşının binlerce hayat kurtarma potansiyelini “çığır açıcı” olarak nitelendirdi.

Uzmanlar, vücuda kanser hücrelerini avlama ve öldürme talimatı veren ve daha sonra geri gelmelerini önleyen yeni bir aşıyı test ediyor. BNT116 olarak bilinen ve BioNTech tarafından üretilen aşı, hastalığın en yaygın formu olan küçük hücreli dışı akciğer kanserini (NSCLC) tedavi etmek üzere tasarlandı.

BNT116'nın ilk insan çalışması olan faz 1 klinik araştırması, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye olmak üzere yedi ülkede 34 araştırma sahasında başlatıldı.

Birleşik Krallık'ta İngiltere ve Galler'de bulunan altı merkezde, aşıyı alan ilk Birleşik Krallık hastası Salı günü ilk dozunu aldı.

Genel olarak, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evreden geç evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar yaklaşık 130 hasta, immünoterapi ile birlikte aşı olmak üzere kaydedilecektir. Bunların yaklaşık 20'si Birleşik Krallık'tan olacak.

Birleşik Krallık'taki denemeyi yöneten University College London hastaneleri NHS vakıf kuruluşunda (UCLH) danışman tıbbi onkolog olan Prof Siow Ming Lee, “Akciğer kanserinin tedavisini araştırmak için mRNA tabanlı immünoterapi klinik denemelerinin bu çok heyecan verici yeni çağına giriyoruz” dedi ve ekledi:

“Uygulanması basit ve kanser hücresindeki belirli antijenleri seçebiliyor ve sonra onları hedef alabiliyorsunuz. Bu teknoloji kanser tedavisinin bir sonraki büyük aşamasıdır.”

 

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.