Kanada’daki tarihi demiryolu grevi trafiği ve yük taşımacılığını felç etti

Montreal, 22 Ağustos (Hibya) – Kanada’nın iki büyük demiryolu taşımacılığı şirketinde yaklaşık 10 bin işçi çalışma koşullarına ilişkin anlaşmazlık nedeniyle iş bıraktı.

Kanada’daki tarihi demiryolu grevi trafiği ve yük taşımacılığını felç etti
Yayınlama: 22.08.2024
2
A+
A-

Kanada'nın iki büyük demiryolu taşımacılık şirketi, ülkedeki demiryolu ağlarını kapattı ve sendika ile başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelerin ardından yaklaşık 10 bin işçiyi işten çıkardı.

Teamsters sendikası tarafından da doğrulanan  karar, Kanada ekonomisine büyük zarar verebilecek ve ABD ile sınır ötesi ticaret üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek benzeri görülmemiş bir demiryolu kesintisine zemin hazırlıyor.

Kanada yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ikinci ülkesi ve demiryolu taşımacılığına büyük ölçüde bağımlı. Trafiğin durması tahıl, potas ve kömür sevkiyatını sekteye uğratması, petrol ürünleri, kimyasallar ve araç taşımacılığını da yavaşlatması bekleniyor.

Sektör grupları Justin Trudeau'nun Liberal hükümetine kesintiyi önleme çağrısında bulunarak Kanada demiryollarının yılda yaklaşık 380 milyar Kanada Doları değerinde mal taşıdığını belirtmişti.

Canadian National Rail (CN) ve Canadian Pacific Kansas City (CPKC), işçilerin kötüleşen iş koşullarıyla ilgili şikâyetleri üzerine yapılan gergin müzakerelerin bir anlaşma sağlayamamasının ardından Perşembe sabahı lokavta başladı.

CPKC'deki işçileri temsil eden sendika, şirketin “güvenlik açısından kritik olan tüm yorgunluk hükümlerini toplu sözleşmeden çıkarmak” istediğini söylerken, CN'deki işçiler ise demiryolu operatörünün batı illerinde çalışma günlerinin uzatılmasını istediğini ve bunun da potansiyel olarak “yorgunlukla bağlantılı bir güvenlik riski” yarattığını söyledi. Sendikalar, yorgunluk yönetimi, dinlenme süreleri ve programlamayı kilit anlaşmazlık noktaları olarak gösterdiler.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.