Anket: Her dört Britanyalıdan üçü aşırı sağ konusunda endişeli

Londra, 22 Ağustos (Hibya) – Birleşik Krallık’ta son on yılın en büyük huzursuzluğundan haftalar sonra toplumsal bölünmelerden endişe duyulduğunu ortaya koyuyor.

Anket: Her dört Britanyalıdan üçü aşırı sağ konusunda endişeli
Yayınlama: 22.08.2024
2
A+
A-

Britanyalıların yaklaşık dörtte üçünün göçmen karşıtı ayaklanmaların ardından aşırı sağcılıktan endişe duyduğunu ortaya koyan ankete göre, toplumsal bölünmelerden endişe duyanların sayısı da giderek artıyor.

Anket ayrıca, insanların genel olarak politikacıların karışıklık dalgasına özellikle iyi tepki vermediğine inandıklarını, ancak Keir Starmer'ın iyi tepki verdiğini, Nigel Farage' ın ise vermediğini düşündüklerini ortaya koydu.

Ankette insanlardan endişelerini belirtmeleri istendiğinde, kamu hizmetleri ve ekonomi hala en büyük endişe kaynağıdır; sırasıyla yüzde 84 ve yüzde 83 bu konuda çok ya da oldukça endişeli olduklarını söylüyor.

Bunun altında, insanların yüzde 73'ü aşırı sağcılıktan endişe duyduklarını söylerken, bu oran aynı soruların sorulduğu bu yılın Mart ayına göre 11 puan daha yüksek.

Bulgular, 29 Temmuz'da Southport'ta bir dans kursunda üç genç kızın bıçaklanarak öldürülmesinin ardından Birleşik Krallık'ta bir dizi kasaba ve şehirde on yıldır görülen en kötü huzursuzluğun ortasında ortaya çıktı.

Cinayetle suçlanan 17 yaşındaki Axel Rudakubana'nın yaşı nedeniyle isminin açıklanmaması üzerine aşırı sağcı kışkırtıcılar internette saldırıyla ilgili yanlış bilgilerin yayılmasına yardımcı olmuş, bazıları da failin Müslüman bir mülteci olduğunu iddia etmişti.

Ipsos anketi aynı zamanda Mart ayına göre 7 puan artışla yüzde 59'a yükselen sol aşırıcılık ve 9 puan artışla yüzde 74'e yükselen dini aşırıcılıkla ilgili endişelerde de artış olduğunu ortaya koydu.

Genel olarak, ankete katılanların yüzde 85'i İngiliz toplumunun çok ya da oldukça bölünmüş olduğuna inandığını söylerken, bu oran 2019'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı ve sadece yüzde 11'i bu görüşe katılmadığını belirtti.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.