A1 Capital: Euro, dolara karşı bu yılki en yüksek seviyesinde işlem görüyor

İstanbul, 22 Ağustos (Hibya) – A1 Capital, euronun dolara karşı bu yılki en yüksek seviyelerinde işlem gördüğünü bildirdi.

A1 Capital: Euro, dolara karşı bu yılki en yüksek seviyesinde işlem görüyor
Yayınlama: 22.08.2024
0
A+
A-

A1 Capital’in araştırmasındaki verilerde euronun dolara karşı bu yılki en yüksek seviyelerinde işlem gördüğü ve küresel döviz piyasalarındaki son çalkantılardan açık ara galip çıkarak, güçlü doların istikrarını bozduğu ve Japonya yenindeki amansız düşüşü durdurduğu belirtildi. Araştırmada şu ifadelere yer verildi:

“Sembolik 1,10 dolar seviyesini kesin bir şekilde aşan Euro, Ağustos ayında yüzde 2,5'in üzerinde değer kazanarak Kasım ayından bu yana en iyi ayını yaşamasına ön ayak oldu.

“Şimdiye kadar Japonya Merkez Bankası'nın 31 Temmuz'daki sürpriz faiz artışının ardından yenin ani yükselişi ve ABD'de faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla doların sert bir şekilde değer kaybetmesiyle dikkati dağılan yatırımcılar şimdi dikkatlerini bu konuya çevirmiş durumda. Zira tarih, 1,10 doların aşılması kolay bir seviye olmadığını gösteriyor.

“Euro, bu yıl sterlinden sonra dolara karşı en iyi performans gösteren ikinci büyük para birimi haline geldi ve ticaret ağırlıklı olarak rekor seviyede seyrediyor, ancak bu durum aynı zamanda gelişmekte olan piyasa para birimlerindeki zayıflıktan da kaynaklanıyor. Enflasyon her iki yakada da düşüyor, ancak Fed'in düşüş yolunda biraz daha agresif hareket etmesi bekleniyor ve bu da faiz farkını biraz kapatacak ve daha güçlü bir Euro’ya yol açacak.

“Piyasa fiyatlamaları, Haziran ayında faiz oranlarını düşüren ECB'nin en az iki kez daha 25 baz puanlık indirim yapabileceğini gösteriyor. Buna karşılık, yatırımcılar Fed'in bu yıl kalan üç toplantısında 94 baz puanlık kesintiler göreceklerini düşünüyorlar bu da üç 25 baz puanlık hareket anlamına geliyor ve bunlardan birinin daha büyük olma ihtimali de yüksek.

“Bu, Ağustos başından itibaren yaklaşık 30 baz puanlık bir değişim; ECB fiyatlandırması ise çok daha az hareket etti. Euro’nun son dönemdeki yükselişi, Demokrat rakibi ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kamuoyu yoklamalarında yükselişe geçmesiyle birlikte gerçekleşti. Euro/doları 1,10 doların üzerine çıkarabilecek ve orada tutabilecek şey Harris'in zaferi ve ABD'deki yavaşlama. Bu güne baktığımızda Euro 1.1151 dolardaydı ve 1.1173 dolara kadar yükseldi, geçen yılın ortasından bu yana en yüksek seviyesi, 1.1139 dolarlık grafik direncinin üzerinde ve 2022'nin zirvesine giden yol 1.1276 dolar civarında.

“Hazine tahvilleri, Fed tutanakları ve ABD'de son bir yıldaki işe alım rakamlarında beklenenden büyük bir düşüş yaşanmasının ardından yükseldi. ABD Çalışma Bakanlığı, Mart ayına kadar geçen yılda işverenlerin ilk açıklanan rakamlardan çok daha az istihdam yarattığını açıkladı. Bu durum, FED’in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye hazırlanırken işgücü piyasasının sağlığı konusunda artan endişelerini vurguladı.

“Tutanaklarda Faiz oranlarını düşürme yönündeki gerekçeler arasında, fiyat baskılarının Fed'in %2 hedefine doğru gerilemesi ve işsizlik oranındaki artışa ilişkin artan endişeler yer almıştı. İşsizlik oranı geçtiğimiz yılın başında %3,4 seviyesine kadar gerilerken, geçen ay itibarıyla yüzde 4,3'e yükselmişti.

“Bu artış, faiz indirimi tartışmalarını daha da acil hale getirmiş ve Eylül ayında borçlanma maliyetlerinde yarım puanlık bir düşüşün değerlendirilmesi gerekliliğinin tartışılmasına bir süre de fiyatlanmasına neden olmuştu. Ama Çalışma Bakanlığın Nisan 2023 ile Mart 2024 arasındaki dönem için toplam bordro istihdamı tahmini 818.000 düşürmesi, Revizyonun yaklaşık %0,5'lik toplam bir düşüş değişimini temsil etmesi anlamına geliyor ki bu da dönem boyunca aylık iş kazanımlarının daha önce bildirilen 242.000 rakamına kıyasla ortalama yaklaşık 174.000 olduğunu ifade etmekte.

“Asya borsaları bu sabah yükselişte, MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,2 arttı, Japonya'nın Nikkei %1 ve Hong Kong'un Hang Seng %0,7 arttı. Fed tutanakları, politika yapıcıların ABD faiz oranlarını düşürmeye hazır olduğunu gösteriyordu.

“Tutanaklarda, “büyük çoğunluğun” verilerin beklendiği gibi gelmesi halinde Eylül ayında faiz indiriminin uygun olacağı görüşünde olduğu, bunun sonucunda ABD hisse senetlerinin yükseldiği, tahvillerin yükseldiği ve doların düştüğü belirtildi.

Dünyadan manşet haberler

“Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sezonluk olarak kiraya verilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 25 Ağustos'ta, Bitlis'in Ahlat ilçesinde toplanacak.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 30-31 Temmuz'da yapılan toplantının tutanaklarına göre, Fed yetkilileri geçen ay Eylül ayındaki politika toplantısında faiz indirimine güçlü bir şekilde eğilim gösterdiler. Öte yandan tüm üyeler faizin cari aralıkta devam etmesini destekledi. Birkaç Fed yetkilisi, merkez bankasının politika komitesinin oy birliğiyle faiz oranlarını sabit tutmaya karar vermesinden önce 30-31 Temmuz toplantılarında faiz oranlarını düşürmek için makul bir neden olduğunu kabul etti. FOMC tutanaklarında, Eylül ayında faiz oranlarını düşürebileceğini ima etmesinin ardından Wall Street'te hisse senetleri yükselişle kapandı.

ABD’de en az üç banka Çarşamba günü önemli istihdam değişimi verilerini elde etmeyi başardı. Wall Street'in geri kalanı ise piyasaları altüst eden ve işlem masalarında karışıklığa yol açan bir hükümet gecikmesi nedeniyle yarım saat bekletildi. Veriler nihayet sabah 10:30 civarında yayınlandığında, ABD ekonomisi Nisan 2023 ile Mart 2024 arasında tarım dışı istihdamda 818 binlik aşağı yönlü bir revizyon yaşadı. ABD'de Mart ayına kadar olan yıldaki iş büyümesi tahmin edilenden çok daha düşük gerçekleşti.

Fed Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye hazırlanırken, Çalışma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada işgücü piyasasının güçlülüğü konusunda artan endişeleri vurguladı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Kansas City şubesi ev sahipliğinde 1978'den bu yana düzenlenen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu bugün başlıyor.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı geçen hafta yüzde 6,54'ten yüzde 6,50'ye inerken, mortgage başvuruları da yüzde 10,1 azaldı. Mortgage Bankalar Birliği (MBA), Başkan Yardımcısı ve Yardımcı Başekonomisti Joel Kan, finansal piyasalardaki birkaç haftalık oynaklığın ardından hem mortgage oranları hem de başvurularının istikrara kavuştuğunu, bunun da mortgage faizlerinde düşüşe yol açtığını belirtti.

Çin Ulusal Finans Piyasası Kurumsal Yatırımcılar Birliği yetkilisi Xu Zhong, Çin Merkez Bankası'nın tahvil ticaretine ilişkin son uyarılarının piyasa tarafından yanlış anlaşıldığını söylüyor. Xu, PBOC'ye bağlı Financial News'e yaptığı açıklamada, yanlış yorumlamalar arasında PBOC'nin hazine tahvil getirilerinin seviyesini kontrol etmek ve karar vermek istediği yönündeki düşüncelerin de yer aldığını ifade etti.

Yatırım bankası Morgan Stanley, Çin'in ana piyasa endeksleri tahminlerini düşürdü. Çin'in hisse senedi piyasası hedefleri de en son ekonomik temellerin yanı sıra “fon akışı ve konumlandırma, piyasa duyarlılığı ve küresel jeopolitik ortamı” yansıtacak şekilde düşürüldü.

Çinli emlak geliştiricisi Kaisa Group, emlak teslimatlarındaki düşüş ve projeler için ayrılan daha yüksek değer düşüklüğü karşılıkları nedeniyle yılın ilk yarısında daha büyük bir net zarar bildirmeyi beklediğini söyledi. Kaisa, 30 Haziran'da sona eren yarı yıl için 8,8 milyar yuan ila 9,8 milyar yuan (1,23 milyar dolar ila 1,37 milyar dolar) net zarar bekliyor. Şirket bir önceki yıl için 6,6 milyar yuan net zarar bildirmişti.

Maliye Bakanlığı, Almanya'nın federal ve bölgesel eyalet hükümetlerinin vergi gelirlerinin, satış vergilerinden elde edilen gelirdeki keskin düşüş nedeniyle Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla güçlü bir şekilde düştüğünü söyledi. Bakanlığın aylık raporuna göre, federal ve eyalet hükümetlerinin vergi geliri Temmuz ayında yıllık %7,9 azalarak toplam 63,8 milyar Euro'ya geriledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ile ticari ilişkileri hızla geliştirdiklerini belirterek, “Ülkelerimiz arasında uzun yıllara dayanacak büyük ölçekli ortak planlar, ekonomik ve insani projeler var.” dedi.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.