Akdeniz çevresinde sıcaklıkların daha da artması daha şiddetli hava koşullarına yol açacak

Kopenhag, 21 Ağustos (Hibya) – Şiddetli fırtınalar son günlerde birçok Akdeniz ülkesini vurdu. İklim profesörü, iklim değişikliği nedeniyle Akdeniz’de lüks yatları vuran fırtınaların daha sık görüleceğini söylüyor.

Akdeniz çevresinde sıcaklıkların daha da artması daha şiddetli hava koşullarına yol açacak
Yayınlama: 21.08.2024
3
A+
A-

Daha bir hafta önce Balear Adaları şiddetli fırtınalar yaşadı ve dün Sicilya açıklarında şiddetli bir fırtınanın İngiliz lüks bir yatın batmasına neden olduğuna inanılıyor. Burada altı kişi hala kayıp, bir kişi öldü ve 15 kişi kurtarılmayı başardı.

İklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki yıllarda, diğer yerlerin yanı sıra Akdeniz'de de yaz fırtınalarının şiddetinin daha da artacağına dair birçok gösterge var.

Daniamarka'nın Niels Bohr Enstitüsü'nde iklim profesörü olan Eigil Kaas ''Şiddetli fırtınalar Akdeniz'de ve aslında dünyanın geri kalanında da daha sık görülüyor. Hava ısındığında şiddetli hava riski de artıyor.'' dedi.

Ağustos ayında Akdeniz her zamanki gibi sıcak. Akdeniz'deki sıcaklık koşullarını izleyen CEAM'ın rakamları geçen hafta ortalama sıcaklığın 28.22 derece olduğunu gösterdi.

Denizde 1982'den 2011'e kadar görülen en yüksek ortalama sıcaklık yaklaşık 26 dereceydi.

 Eigil Kaas,'' Kuzeyden veya kuzeybatıdan daha fazla soğuk hava geldiğinde ve Akdeniz üzerindeki sıcak hava ile karıştığında, patlayıcı bir durum yaratıyor ve atmosferin çıldırıyor. Okyanus suyu daha sıcak olduğunda atmosfer de daha sıcak olur ve dolayısıyla daha fazla su buharı içerir ki bu da bu tür hava sistemlerini harekete geçiren yakıttır'' dedi ve ekledi:

“Akdeniz üzerindeki büyük miktarlardaki yağmur, diğer şeylerin yanı sıra, deniz suyundan havaya yükselen buhardan oluşur. Buhar ilk başta görünmez olacak, ancak daha sonra sıvılaşarak bulutlara, yağmura ve buz kristallerine dönüşecektir. Aynı şey sıcak havayı cam bir kaba alıp kabı soğuttuğunuzda da olur. O zaman kap su buharı ile doygun hale gelecek ve siz de bunu kapta sis ya da su olarak görebileceksiniz.''

Kaas, benzer fırtınaların 100 yıl önce de Akdeniz'i vurduğunu, ancak şimdi sıklığın daha fazla olduğunu ve Akdeniz ülkelerinin daha fazla sağanak yağış riski altında olmasına rağmen, bunun bölgenin gelecekte genel olarak daha da kurak olacağı gerçeğini değiştirmediğini vurguladı ve ekledi:

''Akdeniz bölgesi ve aslında güney Almanya'ya kadar  bölge, genellikle daha fazla güneşe maruz kalacak, bu da bölgeyi daha sıcak ve kuru hale getirecek. Ve daha sonra kuzey ve kuzeybatıdan daha soğuk hava geldiğinde hava bazen patlayacak.''

Güney Avrupa'daki aşırı kuraklığın uzun vadede Avrupa'nın gıda tedariki için de sorun yaratacağını, çünkü burada meyve ve sebze üretildiğini söylüyor.
.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.