Cumhurbaşkanı Xi, Fiji Başbakanı Rabuka’yı kabul etti

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’de Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka’yı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Xi, Fiji Başbakanı Rabuka’yı kabul etti
Yayınlama: 20.08.2024
0
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’de Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka’yı kabul etti.

Xi, Fiji’nin Çin’le diplomatik ilişki kuran ilk Pasifik ada ülkesi olduğuna dikkat çekerek, gelecek yılın ikili ilişkilerin tesisinin 50. yılı olacağını hatırlattı.

Geçen 50 yılda iki ülkenin daima karşılıklı destek ve yardım sağladığına işaret eden Xi, Fiji’yle olan ilişkilere büyük önem verdiklerini, Fiji’nin ekonomik ve sosyal gelişmesine mümkün olan yardımı sağlamaya ve Fiji’yle Çin-Fiji kader birliği oluşturulmasını hızlandırarak iki halka daha çok yarar getirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Çin’in Yunnan, Fujian ve Zhejiang eyaletlerini ziyaret eden Rabuka’ya Çin’in yoksullukla mücadele konusundaki deneyimlerini anlatan Xi, şunları söyledi:

“1 milyar 400 milyondan fazla insanın, orta halli refah seviyesine ulaşması, Çin halkının ÇKP önderliğinde elde ettiği tarihi bir başarıdır ve aynı zamanda Çin'in insanlığın yoksullukla mücadele ve kalkınma davasına yaptığı tarihi bir katkıdır. Hem Çin hem Fiji, Küresel Güney ülkesidir. Çin, Fiji dahil Pasifik ada ülkelerine iklim değişikliğiyle mücadelede yardım etmeye, bu ülkelerle kalkınma işbirliğini güçlendirmeye hazırdır.”

Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka Çin Kafilesi’nin Paris Olimpiyat Oyunları’nda kazandığı başarıları tebrik ederek son Çin ziyareti sırasında Yunnan, Fujian ve Zhejiang eyaletlerini ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Xi’nin liderliğinde yoksullukla mücadele ve kalkınma gibi alanlarda kazanılan mucizevi başarılara tanıklık ettiğini ifade etti.

Çin’in başarılarına hayran kaldığını belirten Rabuka, Çin'in gelişmiş konseptlerinden ve başarılı deneyimlerinden faydalanmayı, özellikle Çin ile yoksulluğun azaltılması, altyapı ve bağlantısallık gibi alanlardaki işbirliğini güçlendirmeyi temenni ettiklerini kaydetti.

Çin’in Barış İçinde Bir Arada Yaşamanın Beş İlkesi’ne bağlılığını takdirle karşılayan Fiji’nin, Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen bir dizi küresel inisiyatifi desteklediğine dikkat çeken Rabuka, Çin ile “Kuşak ve Yol” işbirliğinde bulunmaya devam etmeye ve Pasifik ada ülkelerinin Çin ile ilişkilerinin geliştirilmesini teşvik ederek Pasifik Okyanusu’nu bir barış okyanusu haline getirmeye istekli olduklarının altını çizdi.

Rabuka ayrıca Çin’in Taiwan meselesindeki tutumunu tamamen anladıklarına ve Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kalmaya devam edeceklerine vurgu yaptı.

İki taraf arasında Çin Halk Cumhuriyeti ve Fiji Cumhuriyeti Ortak Bildirisi yayımlandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.