Halk Yatırım: ABD piyasaları, gün içi en yüksek seviyelerinden günü kapattı

İstanbul, 20 Ağustos (Hibya) – Halk Yatırım, ABD piyasalarının, hafif alıcılı başladığı seansta endeksler güçlenerek devam ettiği ve gün içi en yüksek seviyelerinden günü kapattığını bildirdi.

Halk Yatırım: ABD piyasaları, gün içi en yüksek seviyelerinden günü kapattı
Yayınlama: 20.08.2024
3
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Geçen hafta fiyat baskılarının hafiflediğine işaret eden veriler sonrasında toparlanan ABD piyasalarında, haftanın ilk işlem gününde pozitif seyir izlendi. Küresel piyasalar bu hafta Jackson Hole toplantılarında Fed cephesinden gelecek yönlendirmelere odaklanırken, Fed yetkilileri de para politikası patikasıyla ilgili sinyallerine devam ediyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari zayıf gelen istihdam verileri dolayısıyla Fed'in bir sonraki toplantısında faiz indirimine açık olduğu mesajını verdi. Kashkari enflasyonda iyileşme olduğunu belirtirken, istihdam piyasasının endişe verici sinyaller verdiğini söyledi.

Öte yandan, yapay zeka sistemlerinin yeteneklerini geliştirmek amacıyla ZT Systems'ı 4,9 milyar dolara satın alacağını duyuran ABD'li yarı iletken üreticisi AMD'nin hisseleri yüzde 4,5 değer kazandı.

ABD piyasaların da pozitif seyir izlendi. S&P 500 endeksi günü yüzde 0,97 artışla 5.608,25, Dow Jones endeksi yüzde 0,58 artışla 40.896,53, Nasdaq endeksi ise 1,39 artışla 17.876,77 seviyesinden tamamladı.

Avrupa piyasaları da pozitif seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi  yüzde 0,65 artışla 4.872,05, CAC 40 endeksi yüzde 0,70 artışla 7.502,01, DAX endeksi ise yüzde 0,54 değer kazancıyla 18.421,69 seviyesinden günü tamamlarken, FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 kayıpla 8.356,94 seviyesinden kapandı.

ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,88, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,06 seviyesinde sabit kaldı. VIX endeksi ise 14,65’e hafif geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya-Pasifik piyasalarında yatırımcılar Çin'den gelen kredi faiz oranlarını ve RBA tutanaklarını değerlendiriyor. Çin Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda referans temel kredi faizi oranını değiştirmedi. 1 yıl vadeli LPR oranı yüzde 3,35 ve 5 yıllık LPR oranı yüzde 3,85 seviyesine bıraktı. Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) Ağustos ayı toplantısının tutanakları açıklandı. Toplantıda banka gösterge faiz oranını yüzde 4,35'te tuttu ancak enflasyonun “hedefin üzerinde” kaldığını ve “kalıcı olduğunu” kaydetti. Merkez bankası yaptığı açıklamada, yönetim kurulu üyelerinin faiz oranını artırma konusunu değerlendirdiklerini ancak önceki toplantıdan bu yana gelen veri akışının “para politikasının duruşunda bir değişiklik yapılmasını gerektirecek kadar yeterli olmadığı” gerekçesiyle bunu değiştirmemeye karar verdiklerini söyledi.

Diğer taraftan, Nikkei gazetesinin haberine göre Japonya hükümeti, devlet bütçesini oluşturmak için kullandığı uzun vadeli faiz oranı tahminini, cari yıldaki yüzde 1,9'dan gelecek mali yıl için yüzde 2,1'e yükseltmeyi planlıyor.

Nikkei'ye göre bu plan, Japonya Merkez Bankası'nın on yıllık parasal teşvik programından uzaklaşarak faiz oranlarını yükseltmesiyle artan devlet tahvili getirilerini yansıtıyor. Nikkei'ye göre sonuç olarak, borç servis maliyetlerinin gelecek yıl Nisan ayında başlayacak yıl için, cari yıldaki 27 trilyon yenden sert bir artışla 28,9 trilyon yene (197,16 milyar dolar) yükseleceği tahmin ediliyor.

Japonya’nın Nikkei endeksi Asya-Pasifik’teki kazanımlara öncülük ediyor. Nikkei 225 endeksi yüzde 1,86, Kospı yüzde 0,77, Nifty 50 endeksi yüzde 0,59 alıcılı seyir izlerken, Shanghai endeksi yüzde 0,98, Hang Seng endeksi yüzde 0,36 satıcılı seyir izliyor. ABD vadelilerinde yatay karışık seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de Philadephia Fed Hizmet Aktivitesi Endeksi ile Fed üyeleri Bostic ve Barr’ın açıklamaları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Temmuz ayı tüketici enflasyonuna ilişkin final veriler takip edilecek. Aylık TÜFE’nin değişim göstermemesi, yıllık verinin ise yüzde 2,6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın devamında Çarşamba günü ABD’de FOMC toplantı tutanakları bulunuyor. Perşembe günü ise Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi, S&P Global İmalat PMI (Öncü) ve Kansas City Fed İmalat Aktivite Endeksi ve Mevcut Konut Satışlarıverileri takip edilecek. Mevcut Konut Satışlarının Temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Öncü İmalat ve Hizmet PMI verileri takibimizde olacak. Ağustos ayında Öncü İmalat PMI verisinin 45,6, Hizmet PMI verisinin ise 51 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Cuma günü ise ABD tarafında Yeni Konut Satışları ve Kansas City Fed Hizmet Aktivitesi Endeksi takip edilecek. Temmuz ayında Yeni Konut Satışları’nın aylık bazda yüzde 2,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Ayrıca, Fed Başkanı Powell, Kansas City Fed'in Jackson Hole'da düzenleyeceği yıllık merkez bankacılar sempozyumunda, ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu sempozyumda yapacağı açıklamalar bankanın bundan sonraki politikalarına ilişkin ipucu vermesi adına önem taşıyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.