Çin, Laos, Myanmar ve Tayland’dan dış müdahaleye karşı ortak duruş

Çin, Laos, Myanmar ve Tayland Dışişleri Bakanları Toplantısı, dün Tayland’ın Chiang Mai kentinde düzenlendi.

Çin, Laos, Myanmar ve Tayland’dan dış müdahaleye karşı ortak duruş
Yayınlama: 17.08.2024
3
A+
A-

Çin, Laos, Myanmar ve Tayland Dışişleri Bakanları Toplantısı, dün Tayland’ın Chiang Mai kentinde düzenlendi.

Toplantıya Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith, Myanmar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Than Swe ve Tayland Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Eksiri Pintaruchi katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, Myanmar’daki durumun endişe verici olduğuna işaret eden Wang Yi, Myanmar meselesinin iç savaşa dönüşmemesi, ASEAN yörüngesinden kopulmaması ve dış güçlerin müdahalesine izin verilmemesine dair kırmızı çizgilere bağlı kalınması gerektiğini vurguladı. 

Dışişleri Bakanı Wang, iç işlerine karışmama ilkesine daima sadık kalan Çin’in, Myanmar’ın egemenliğini ve ulusal birliğini savunmasını, diyalog ve müzakere yoluyla ulusal mutabakatı gerçekleştirmesini ve kendi ulusal koşullarına uyan kalkınma yolunu bulmasını desteklediğini kaydetti.

Wang, Myanmar’ın hukuk doğrultusunda ulusal barış ve uzlaşı sürecini düzenli şekilde ilerletmesine, ülke halkının mevcut zor durumun üstesinden gelmesine ve ASEAN çerçevesinde sorunun çözülmesine ortaklaşa destek verilmesi önerilerinde bulundu.

Myanmarlı yetkili, toplantı vesilesiyle ülkede istikrara yeniden kavuşulması ve siyasi uzlaşının gerçekleştirilmesi için işbirliğini ve karşılıklı anlayışı artıracaklarını açıkladı.

Tayland’ın taraflarla iletişimi koruyarak Myanmar’a yardım sağlamak için elinden gelen tüm çabayı göstereceği ifade edildi.

Laos’un da diğer ülkelerin iç işlerine karışmama kavramına tamamen katıldığı, Myanmar sorununun Myanmar halkı tarafından çözülmesi gerektiğine vurgu yaptığı açıklandı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.