Lancang-Mekong İşbirliği 9. Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenlendi

Lancang-Mekong İşbirliği 9. Dışişleri Bakanları Toplantısı, dün Tayland’ın Chiang Mai kentinde düzenlendi.

Lancang-Mekong İşbirliği 9. Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenlendi
Yayınlama: 17.08.2024
1
A+
A-

Toplantıya Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Tayland Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Eksiri Pintaruchi eş başkanlık etti. Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sok Chenda Sophea, Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith, Myanmar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Than Swe ve Vietnam Dışişleri Bakan Yardımcısı Nguyen Minh Hang toplantıda hazır bulundu.

Wang Yi, toplantıda yaptığı konuşmada, Lancang-Mekong Havzası’ndaki altı ülkenin doğal işbirliği ortakları ve ebedi dostane komşular olduklarına işaret ederek, altı ülke liderlerinin yönlendirmesiyle bölgede kader ortaklığının geliştirilmesinde sürekli yeni sonuçlar elde edildiğini, halklara fayda sağlanmasının yanı sıra, bölgesel istikrar ve refah için önemli katkılarda bulunulduğunu belirtti.

Çin’de reformların derinleştirilmesi ve Çin tarzı modernleşmenin ilerletilmesi için sistematik düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Wang, modernleşme yolunda ilerleyen Çin’in Lancang-Mekong Havzası’ndaki diğer ülkelerle birlikte çaba harcayarak, Kuşak ve Yol, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin hayata geçirilmesinde örnek oluşturmaya istekli olduğunu dile getirdi.

Wang Yi, Lancang-Mekong işbirliğinin geleceği için barış ve istikrarı koruma ilkesinden hareketle ortak vizyonda ısrar etme, inovasyon ilkesine dayanarak teknolojik uçurumu kapatma, uyumlu kalkınma amacıyla ekonomik büyümeye güç katma ve halklar arası bağların güçlendirilmesi için Lancang-Mekong kültürünün yaratılması olmak üzere dört öneri ortaya koydu.

Toplantıya katılan diğer yetkililer, Lancang-Mekong işbirliği mekanizmasının elde ettiği ilerlemeleri takdirle değerlendirirken, bu mekanizmanın bölgedeki en verimli ve en dinamik mekanizma hâline geldiğini dile getirdi. Katılımcılar, Çin’in özel bir fon oluşturarak mekanizma kapsamındaki somut projeleri desteklemek suretiyle bölgedeki kalkınma uçurumunun daraltılmasına ve ASEAN’ın entegrasyon sürecinin ilerletilmesine katkı sağladığını vurguladı.

Toplantıda, ülkeler arası bağların güçlendirilmesi, ekonomik ve ticari yatırımlar, teknolojik inovasyon, gıda güvenliği, enerji, su kaynakları, iklim değişikliğiyle mücadele ve kültürel temas gibi alanlardaki somut işbirliğinin ve sınır ötesi suçlarla mücadelenin artırılması kararlaştırıldı. Taraflar, sürdürülebilir kalkınma, altı ülkenin halklarının refahı, bölgesel barış ve istikrar için işbirliğini sürdüreceklerini yineledi.

Toplantı kapsamında üç ortak bildiri ve Lancang-Mekong İşbirliği 5 Yıllık Eylem Planı (2023-2027) dâhil olmak üzere çok sayıda belge yayımlandı. 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.