“Güney Çin Denizi’nde bölgesel istikrarı bozan girişimlere karşıyız”

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang, ABD ve Japonya’nın Güney Çin Denizi’nde bölgesel istikrarı bozmak için sürekli kışkırtıcı girişimlerde bulunduklarını söyledi.

“Güney Çin Denizi’nde bölgesel istikrarı bozan girişimlere karşıyız”
Yayınlama: 16.08.2024
0
A+
A-

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang, ABD ve Japonya'nın Güney Çin Denizi’nde bölgesel istikrarı bozmak için sürekli kışkırtıcı girişimlerde bulunduklarını söyledi.

ABD, kısa süre önce Filipinler'e askeri yardım sağlamak amacıyla 500 milyon dolarlık bir plan yayınladı. Ayrıca, Japonya, Filipinler ile sözde özel ekonomik bölgede ortak tatbikat düzenlemesinin özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesinin kurulmasına yardımcı olacağı iddiasında bulundu.

Sözcü Zhang, bugün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, bu iki gelişmeyi değerlendirdi. Zhang, Çin'in, ülkeler arasındaki savunma işbirliğinin herhangi bir üçüncü tarafı hedef almaması ve bölgesel barış ile istikrarı bozmaması gerektiği yönündeki tutumunu yineledi. Ancak ABD ve Japonya dahil bazı dış ülkelerin, Güney Çin Denizi bölgesini istikrarsızlaştırmak için sürekli kışkırtıcı girişimlerde bulunduğunu vurgulayan Zhang, Filipinler'in bu süreçte piyon olma davranışının bölgenin diğer ülkeleri tarafından kabul görmediğini dile getirdi.

Sözcü, Çin'in Güney Çin Denizi’ndeki adaları ve çevresindeki deniz sahaları üzerinde tartışılmaz bir egemenliğe sahip olduğunu belirtti. Zhang, “Kötü niyetle haklarımızı ihlal girişimlerine karşı yasalar çerçevesinde haklarımızı koruyacağız. Sebepsiz provokasyonlara kesinlikle karşılık vereceğiz. Toprak egemenliğimizi ve deniz haklarımızı kararlılıkla savunacağız.” ifadelerini kullandı.

Sözcü Zhang ayrıca Huangyan Adası'na ilişkin bir soruya da yanıt verdi. Huangyan Adası'nın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çeken Zhang, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Harekât Komutanlığı Sözcüsü'nün daha önce Huangyan Adası çevresindeki deniz ve hava sahalarında yapılan ortak deniz ve hava devriyeleri hakkında açıklama yaptığını hatırlattı.

Sözcü, “Güney Çin Denizi, bölge ülkelerinin ortak yuvasıdır ve bölge dışı güçlerin avlanma alanı haline gelmemelidir. Filipinler'in bölge dışı ülkelerle gizlice anlaşarak bölgede ortak devriye yapması, Güney Çin Denizi Tarafları Eylem Deklarasyonu'nun ruhuna aykırı olup bölgenin barış ve istikrarını zedeledi. Bu girişim, nasıl süslenirse süslensin insanların kalplerini kazanamaz. ABD dahil bazı bölge dışı ülkeler, her zaman olduğu gibi söylediklerinin aksine hareket ederler. Uluslararası yasaları ve normları, kendi amaçlarına uygunsa kullanır, değilse göz ardı ederler. Onların bu gruplaşma ve kışkırtma girişimleri nedeniyle bölge bir türlü sakinleşmiyor. Çin, gerekli tedbirleri alarak ülkenin egemenliğini ihlal eden ve bölgenin istikrarını bozan kışkırtıcı girişimlere kararlılıkla karşılık vermeye devam edecektir.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.