A1 Capital: Dışarının moraline katılır mıyız?

İstanbul, 16 Ağustos (Hibya) – Perakende satışlar, Haziran ayındaki yüzde 0,2’lik düşüşün ardından %1,0 arttı.

A1 Capital: Dışarının moraline katılır mıyız?
Yayınlama: 16.08.2024
3
A+
A-

A1 Capital raporunda, “Geçtiğimiz haftaki piyasa çalkantıları, bu hafta ABD'den gelen bir dizi ekonomik verinin dünyanın en büyük ekonomisinde derin bir düşüş yaşanacağına dair korkuları yatıştırmasının ardından, en azından şimdilik, uzak bir hatıraya dönüştü. Durgunluk alarm zilleri çalmayı bıraktı ve yatırımcılar, Fed'in faiz oranlarını düşürmede artık geride kalmadığına ikna olmuş görünüyor. Perakende satışlar, Haziran ayındaki yüzde 0,2'lik düşüşün ardından yüzde 1,0 arttı. Bu artış, geçen hafta işsizlik oranındaki artışla artan sert ekonomik yavaşlama korkularını hafifletti.” ifadelerine yer verildi.

Raporun tamamı şu şekilde:

“Perakende öncüsü Walmart, Amerikalıların ucuz temel ihtiyaç maddeleri için mağazalarına akın etmesiyle yıllık kar tahminini bu yıl ikinci kez yükselterek %6,58 arttırdı. Verinin ardından 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yükseldi. Temmuz ayı ABD enflasyon verileri, büyük bir faiz indirimi yapılacağı yönündeki beklentileri zayıflatmasıyla CME FedWatch aracına göre, piyasa fiyatlamaları Fed'in önümüzdeki ay 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığının bir hafta öncesine göre yüzde 55'ten yüzde 25'e düştü. FED Başkanı Powell, önümüzdeki Cuma günü, Kansas City Fed'in Wyoming, Jackson Hole'daki yıllık ekonomik sempozyumunun ilk günü ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Küresel merkez bankası yöneticilerinin yıllık toplantısı, Powell'a merkez bankasının Temmuz ve Eylül politika toplantıları arasında ABD ekonomik gidişatı ve para politikası görünümü hakkında güncel bir değerlendirme yapma şansı sunuyor. Geçtiğimiz ay, enflasyon ve işgücü piyasasının soğumaya devam etmesi durumunda, Fed'in bir sonraki toplantısında faiz oranı indiriminin gündeme gelebileceğini söylemişti. Bu sabah da vadeli hisse senedi işlemleri Avrupa ve ABD'de daha güçlü bir açılışa işaret ediyor. Bu arada yen, geçen haftaki yedi aylık zirveden bu yana yaklaşık yüzde 5 düştü ve dolar karşısında en son 149 dolar seviyesinde işlem görüyordu.

Yeniden ucuz görünmeye başlasa da, para biriminin oynaklığı küresel yatırımcıların yenle finanse edilen işlemlerin uygulanabilirliğini yeniden düşünmelerine neden oluyor. Petrol fiyatları bu sabah Asya borsalarında hafif düşüş kaydetti, ancak ABD'deki olumlu ekonomik verilerin yatırımcıların en fazla petrol tüketen ülkede olası bir resesyona ilişkin endişelerini azaltmasının ardından piyasa endeksleri üst üste ikinci haftalık yükselişe geçti. Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,2 düşüşle varil başına 80,88 dolara ve ABD Batı Teksas Ara Ham Petrol vadeli işlemleri yüzde 0,3 düşüşle varil başına 77,93 dolara geriledi. Brent'in haftalık bazda yüzde 1,6, WTI'ın ise yaklaşık yüzde 1,5 oranında artış kaydetmesi bekleniyor. Hatırlatmak gerekirse; Petrol fiyatlarını kontrol altında tutan ABD ve Çin'den gelen talep sinyalleri zayıftı. ABD ham petrol stokları bu haftanın başlarında sürpriz bir sıçrama kaydetti, Çin rafinerileri ise geçen ay ılımlı yakıt talebi nedeniyle ham petrol işleme oranlarını keskin bir şekilde düşürdü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü de Pazartesi günü, Çin'e yönelik beklentilerin zayıfladığını belirterek bu yılki talep görünümünü düşürmüştü.

Altın fiyatları da istikrar kazandı ve ABD'de faiz indirimine ilişkin iyimserlik nedeniyle haftalık kazanç elde etmeye doğru ilerliyor. Küresel faiz oranları için beklenen düşük yörünge göz önüne alındığında altın için yükseliş görünümü bozulmadan kalıyor. Değerli metal hala 2.500 dolara doğru olası bir yükseliş yapmaya hazır. Ancak güvenli liman talebinde bir artış olmazsa, altının 2.500 dolar seviyesine ulaşması için dolar ve tahvil faizinin bir adım daha aşağı inmesi gerekebilir.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.