Gazze’de ölü sayısı 40 bine ulaştı

Stockholm, 15 Ağustos (Hibya) – İsrail’in Gazze’ye açtığı savaşın üzerinden on ay geçerken, sağlık yetkililerine göre ölü sayısı 40 bin’i geçti. Ölenlerin çoğu sivil ve toplam rakam Gazze’nin savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yüzde 2’sini, yani her 50 kişiden birini temsil ediyor.

Gazze’de ölü sayısı 40 bine ulaştı
Yayınlama: 15.08.2024
3
A+
A-

Ancak bu rakam bile Filistinlilerin kayıplarını tam olarak anlatmıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sahra Hastaneleri Müdürü Dr. Marwan al-Hams, “Bu sayı, yani 40 bin, sadece teslim alınan ve gömülen cesetleri içeriyor” dedi. “Kayıp olan ya da enkaz altında olduğu bilinen kişileri de ölü listesine dahil etmek için yeni prosedürler deneniyor ancak henüz onaylanmadı.” diye ekledi.

Marwan al-Hams, yaklaşık 10 bin hava saldırısı kurbanının yıkılan binalarda gömülü kaldığının düşünüldüğünü, çünkü onları aramak için çelik ve beton kalıntıları kazacak çok az ağır ekipman ya da yakıt olduğunu söyledi.

Filistinli savaş kurbanlarının bir başka grubu ise, sadece bomba ve kurşunlarla öldürülenleri savaşta ölenler olarak kaydeden resmi sayımda yer almıyor.

Geçtiğimiz 10 ay boyunca savaş, kalabalık barınaklara ve derme çatma çadırlara kitlesel göçü, yardım sevkiyatları azaldıkça açlığı ve hastalıkların yayılmasına neden olan kronik temiz su ve sanitasyon kıtlığını beraberinde getirdi.

Hastaneler bombalandı ve kuşatıldı, ilaç, ekipman ve yakıt kaynakları kesildi, sağlık personeli gözaltına alındı ya da öldürüldü ve koğuşları dolup taştı.

Hams, “Hastalıklar, açlık ve sağlık sisteminin çökmesi gibi savaşın dolaylı etkileri nedeniyle ölen insanlar savaş ölülerine dahil edilmiyor. Bu kurbanları saymak için bir komite oluşturulacak ve bu komite savaşın bitiminden hemen sonra çalışmaya başlayacak.” dedi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.