Wang Yi, Myanmarlı mevkidaşıyla görüştü

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün, Nepido’da Myanmar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Başkanı Than Swe’yle görüştü.

Wang Yi, Myanmarlı mevkidaşıyla görüştü
Yayınlama: 15.08.2024
1
A+
A-

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün, Nepido’da Myanmar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Başkanı Than Swe’yle görüştü.

Wang Yi, kaosla dolu günümüz dünyasında, Çin’in kalkınmasının küresel barış güçlerinin büyümesi ve istikrarlı faktörlerin artması anlamına geldiğine işaret etti.

Wang Yi, “Myanmar’la beraber Kuşak ve Yol işbirliğini derinleştirmek, Küresel Medeniyet İnisiyatifi, Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni yerine getirmek ve Çin-Myanmar kader birliği inşasını istikrarlı bir biçimde ileriye taşımak için çalışmaya hazırız. İki taraf, üst düzey temasları sürdürerek, karşılıklı siyasi güveni artırmalı; ekonomik koridor inşasını istikrarlı ve aktif bir şekilde hızlandırarak, petrol ve gaz boru hatlarının güvenli ve sorunsuz çalışmasını güvence altına almalı; güvenlik iş birliğini güçlendirerek, sınır ötesi suç faaliyetleriyle mücadele etmeli; Myanmar halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesine destek vermek için tarım gibi alanlardaki iş birliğini hızlandırmalı. İkili diplomatik ilişkilerin tesisinin 75. yıl dönümü vesilesiyle önümüzdeki yıl bir dizi kutlama etkinliği düzenlenerek, iki ülke arasında kültürel ve beşeri iletişim yoğunlaştırılacak.” dedi.

Çin’le olan ilişkilere büyük önem verdiklerini, Tek Çin ilkesine bağlı kaldıklarını, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin yanı sıra, üç küresel inisiyatif ve insanlığın kader birliği düşüncesinden yana olduklarını söyleyen Than Swe, “Çin’le tüm kademelerdeki temasları yoğunlaştırmaya, ekonomik koridor çerçevesindeki büyük projelerin inşasını hızlandırmaya, tarım, enerji ve turizm gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye, Myanmar halkına yarar sağlamak için Myanmar-Çin kader birliği inşasını ilerletmeye istekliyiz. Myanmar, ülkesindeki projelerde görevli Çinli personelin güvenliğini güvence altına alacak, Myanmar-Çin sınırındaki güvenliği ve istikrarı etkili bir şekilde koruyacak ve Çin’le beraber sınır ötesi suç faaliyetleriyle mücadele edecek.” ifadelerini kullandı.

Mekong işbirliği üzerinde fikir alışverişinde bulunan iki taraf, bölgesel entegrasyonu hızlandırma kakarı aldı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.